Nvidia lanserade tidigare i våras sitt första grafikkort med dubbla grafikkretsar på flera år. GeForce GTX 590 visade sig vara precis lika kraftfull som vi hade hoppats, men kampen med konkurrenten Radeon HD 6990 från AMD blev tätare än vi väntat oss. Nu kommer nya rykten som säger att Nvidia vill sätta stopp på alla diskussioner och lansera en ny snabbare modell i form av GeForce GTX 595.

Ryktena om ett GeForce GTX 595 har cirkulerat under ganska lång tid men de senaste uppgifterna som nu härstammar från spelmässan Gamescom 2011 har dragit fram diskussionerna i rampljuset återigen.

Enligt en slovensk spelsajt som kikade under huven på en av de demodatorer som drev det efterlängtade actionliret Battlefield 3 fanns det där två stycken ännu ej lanserade Nvidia-grafikkort, båda utrustade med dubbla grafikkretsar.

Enligt Somua.net kunde de två grafikkorten identifieras som GeForce GTX 595 och använde sig av specialskrivna drivrutiner för att mejsla ut buggar och optimera prestandan i Electronic Arts kommande speltitel. Exakt hur det nya grafikkortet skulle skilja sig från sin föregångare kom aldrig på tal. Men något uppskruvade klockfrekvenser och optimerad spänningsdel hade troligtvis räckt för att nå målet om att bli ensam på prestandatronen fram till årsskiftet.

gtx590cooler

Om uppgifterna stämmer och Nvidia har en uppdaterad version av sitt dubbel-GPU-grafikkort under utveckling skulle just en lansering tillsammans med Battlefield 3 vara ganska passande. Vi vet sedan tidigare att Nvidia jobbar nära med EA under utvecklingen av Battlefield 3, men om detta omfattar en kombinerad spel/grafikkortslansering är oklart.

Än så länge bör vi ta dessa uppgifter med en ganska stor nypa salt, men den 28 oktober ska vi i alla fall veta om ett eventuellt kort är ämnat att lanseras tillsammans med Battlefield 3.

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Spännande. Undra hur den kommer stå sig mot AMD kommande 28nm kort.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Skulle bli roligt att se med tanke på att det är omöjligt att kröna varken GTX 590 eller HD 6990 till vinnare egentligen.

Personligen läser jag det som att 28nm kommer dröja från NVIDIA men det är bara jag det… Sen håller jag med Anton, ett enkel-GPU-kort från AMD kommer inte ta sig förbi ett GTX 590 eller HD 6990, och inte då ett teoretiskt “GTX 595”.

flopper
12 Årtal sedan

dyrt varmt och gammalt 😉

eppebansen
12 Årtal sedan

onödigt kort då nästa generation kommer snart och den lär ju inte slå ett eventuellt 7990 🙂

shaglord
12 Årtal sedan

Om nvidia ska få någon tid alls på tronen nu så gäller det att dem släpper kortet nu för när radeon 7000 kommer så kommer dem först förlora världens snabbaste singel-gpu-kort och strax därefter världens snabbaste kort, “igen”. Förutsatt att 595 kommer överhuvudtaget. /s