Kommentarer till nyheter och artiklar är något relativt nytt för dagstidningarna. När de uppgraderat sina system och insett möjligheterna att låta läsarna kommentera tyckte de nog att det var en bra idé för att knyta till sig mer regelbundna läsare som i sin tur drog folk med insiktsfulla kommentarer och inlägg i debatter.

De insåg snabbt att det var inte så det fungerade. Missnöjesmaffian tog snabbt över, vilket de alltid gör. Ger man dem lillfingret tar de armen och fortsätter att äta upp resten av kroppen tills bara ett ruttet skal återstår och de går vidare till nästa sida, om man inte säger ifrån direkt. Det enda sättet att stävja dem är att sätta hårt mot hårt. De kan utan vidare förstöra en hemsida och göra den helt oläsbar.

Kvällstidningarna sa inte ifrån. Istället lät man folk hållas lite hur som och det blev extremt förutsägbart hur kommentarerna till en del nyheter skulle fortgå. Exempelvis kunde man alltid vara säker på att en nyhet om en SD-politiker skulle rendera två typer av kommentarer som fullständigt dränkte de fåtal vettiga: de som ville måla upp politikern som martyr och drog en raljering om yttrandefrihet, och de andra som ville svartmåla politikern än mer.

Tröttsam läsning för de flesta andra.

Det mest skrämmande med detta är dock att jag är helst säker på att de som sitter vid tangentborden och skriver dessa kommentarer är äldre än vad jag är. Deras anonymitet och på något vis oförmåga att hålla igen sina känslor i dessa kommentarstrådar gör att de framstår som om de vore 14-15 år gamla, medan i själva verket de är långt över 30. Intelligens, mognad och kommentering av onlinematerial rimmar illa i vissa miljöer.

Om det är något jag tagit med mig från mina psykologistudier är det att människor inte är enkelspåriga, utan att de antar “personligheter” beroende på situationer. Du kan hitta personer du normalt tror är världens snällaste i en mobb där de antar roller som känns helt främmande. Känslorna rinner över och till synes snälla hemmapappan drar en flaska i huvudet på närmsta person när favoritlaget förlorar mot värsta konkurrenten. Efteråt inser han kanske sitt misstag, men i stundens hetta fanns inget alternativ.

Det är lite det som händer i kommentarerna. Det saknas tyglar för åsikter och känslor. Personer skriver bara rakt upp och ner vad man känner och tycker utan att reflektera. Varför skulle man när det ändå inte är några människor som känner mig här eller kan identifiera mig. Jag är säker att spy hur mycket galla som helst. Jag är kung och jag äger allt … eller?

När de sedan gör samma sak i en övervakad miljö och deras kommentar kan tas bort blir det istället moderatorn som blir målet för aggressionerna. Detta trots att möjligheten att kommentera är ett privilegium, inte en “förbannad rättighet” som det är vanligt att tro. Sidan har en ägare som har all rätt i världen att ta bort vilka inlägg som helst som inte faller honom eller henne i lag.

Faktum är att ditt konto ägs av sidan också och all information där i. Din möjlighet att kommentera kan tas bort godtyckligt och utan notis. Ditt IP-nummer kan bannlysas utan vidare. Internet är privat mark. Här gäller inte allemansrätten eller något annat än vad ägaren anser rimligt.

Däremot lever dessa privata ägare på sina besökare. Det gäller att göra ett bra jobb och en snygg avvägning när det kommer till vilka kommentarer som är inom ramarna och vilka som inte är det. Där har vi jobbat hårt sedan starten av NH med att försöka hålla en nivå där läsarna får uttrycka sig och dela med sig av sina åsikter oavsett hur subjektiva de må vara, så länge de inte på något sätt gör att andra läsare känner personligt obehag, eller att någon blir påhoppad.

NH är till för alla att läsa och uttrycka sina kommentarer till de nyheter som skrivs. Missnöjesmaffian kan hålla sig till kvällstidningarna. Vi vill att alla ska trivas och få ett intelligent utbyte av de kommentarer som skrivs.

För er som även kommenterar på andra sidor, kom ihåg detta;

“Don’t argue with idiots. They’ll drag you down to their level and beat you with experience”

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Json_81
Json_81
12 Årtal sedan

Väl talat 🙂

Moffer
Moffer
12 Årtal sedan

Att ta bort kommentarerna från de flesta nättidningar som Aftonbladet är ju bara ett sätt att lägga locket på. Artiklar som handlat om SD t.ex så är det kommentarer som vill påvisa hur partisk och vinklad massmedian är, och hur mycket hyckleri som förekommer när dem påstår sig försvara yttrandefrihet. Men såklart i demokratins namn så förbjuder vi åsikter, mycket bekvämare än att ta debatten.

Tempel
Tempel
12 Årtal sedan

De är ganska många och när folket inte går i takt med makten så stänger makten ner folket, så har det alltid varit. Saken var väl bara att det blev en chock när makten såg i hur mycket otakt den var med folket. Sen skall man ha helt klart för sig att politiska organisationer satt saker i system på nätet och där är det de med störst börs och mest hängivna som är mest aktiva och det är sossarna med LO-folket. Så man skall inte bara kasta sten mot SD-hållet och deras sympatisörer.