Det som får ses som antingen ett genidrag eller galenskap från HP:s sida verkar ha lagt sig. I slutet av augusti gick HP:s dåvarande vd Leo Apotheker att man ville göra sig av med PC-divisionen, något som slutade med att han fick gå från företaget. HP:s styrelse och nya vd har tänkt om och bestämt att det är bäst att behålla den.
Enligt tidningen Wall Street Journal har dokument passerat HP:s styrelse och nya vd Meg Whitman som säger att sälja av PC-divisionen minst sagt inte är en bra idé. Enligt intern utredning så ska HP:s PC-division stått för 29% av företagets intäkter under förra kvartalet. Totalt drog bara PC-divisionen in 40,1 miljarder dollar, vara 2 miljarder dollar var vinst för bolaget.
Men det går inte bara att titta på dessa siffror, utan det sträcker sig längre än så. Att sälja av, eller bryta loss PC-divisionen skulle drastiskt försvaga en fördel HP har idag. Som världens största försäljare av persondatorer, såväl som servrar kan man köpa in komponenter från andra tillverkare i större kvantiteter och betala ett lägre pris per styck, än om företaget var delat i två delar. Det skulle alltså påverka marginalerna även på server och företagetsmarknaden som HP arbetar för fullt med att växa inom.
Problemet kan ligga i företagets mest innersta krets, och inte deras verkställande direktörer.
Frågan är egentligen varför styrelsen gick med på att påbörja genomföra Leo Apothekers plan att helt omvandla HP, till nästa IBM. Köpet av Autonomy för 10,2 miljarder dollar ifrågasätts också, då det är någonting som HP kanske inte längre behöver till lika stor del utan Leo Apothekers vision vid rodret. Efter att ha gått igenom flera perioder med olika vds hos börjar analytiker pekat fingret mot att det är fel på företagets styrelse, och inte personerna de väljer ut som vd. Det går därför rykten på börsmarknaden, att investerare och aktieägare tänker försöka få bort styrelsemedlemmarna hos ersatta.
Relaterade nyheter: