AMD lanserar Ultrabook-lik plattform 2012

0
Trinity_notebook

De första Ultrabook-datorerna, det koncept Intel står bakom har precis börjat rulla ut på marknaden. AMD har varit rätt tystlåtna om detta, och bara antytt att det är någonting man tänker satsa på vid två tillfällen. Två klara kandidater för konceptet är deras kommande Deccan och Comal-plattformar.

AMD:s marknadsandelar har länge legat runt, men oftast strax under 20% medan man på den mobila CPU-marknaden bara haft 10%. AMD ska enligt tidigare uppgifter göra bättre ifrån sig på den mobila marknaden, men med Ultrabooks kan Intel återigen erbjuda någonting som AMD inte har. Men under 2012 kommer man med två plattformar som mycket väl kan passa in det tunna konceptet.

Enligt Digitimes ska AMD lansera uppföljaren på Brazos; Deccan under juli nästa år. Deccan-plattformen ska komma med Krishna och Wichita APU:erna med två till fyra kärnor, London-grafik och integrerad sydbrygga. Dessa kommer att byggas på 28nm och får en integrerad sydbrygga. TDP-värdet väntas ligga på 8W till 20W. Även om prestandan inte väntas ligga i nivå med Ivy Bridge, bör Deccan bli billigare och ha likvärdiga TDP-värden.

Även Comal-plattformen är en Ultrabook-kandidat från AMD. Comal kommer innehålla uppföljaren till Llano; Trinity som kommer medtvå och fyra kärnor, London-grafik med TDP-värden på 35 och 45W. Men Thomas Seifert har tidigare sagt specifikt att minst en version av Trinity kommer med mindre än hälften av de 35W TDP den strömsnålaste Llano-APU:n har. Denna version av Trinity ska vara direkt inriktad mot ultratunna notebooks, och “mindre än hälften av 35W” skulle passa in i Ultrabooks.

Så AMD har egentligen två alternativ de kan använda för att kontra, och följa med Ultrabooks-tåget på. Deccan finner vi föga troligt, då prestandan med största sannolikhet kommer ligga för långt efter Intel Ivy Bridge. Men med Comal och Trinity har man ett intressant alternativ, och vi tror det är här man kommer försöka bryta sig in på Ultrabook-marknaden.

Medan man kanske inte kommer kunna konkurrera i processorprestanda så bör den integrerade grafikdelen vara ett intressant alternativ i denna formfaktor – speciellt om fler program börjar dra nytta av hårdvaruacceleration och GPGPU. Oavsett hur det blir sett ur prestanda och pris, är alltid fler alternativ välkommet speciellt i den här nya produktkategorin.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments