Sandy Bridge-E gör äntligen entré. Den entusiastinriktade processorarkitekturen tar över efter trotjänarna på LGA1366-plattformen med rejäl beväpning. Fyra minneskanaler, 2 011 kontaktpinnar och hela 2,27 miljarder transistorer. Vi har tagit en djupdykning i världens snabbaste processor, Intel Core i7-3960X.
Intel lanserade i början av året Sandy Bridge, som visade sig erbjuda hög prestanda till ett bra pris och ökade strömeffektiviteten nämnvärt mot deras tidigare Nehalem/Westmere-processorer. Nu är Sandy Bridge-E här vilket är samma arkitektur i ett sant server och entusiastutförande.
För tre år sedan lanserade Intel sin LGA1366-socket med tillhörande Core i7-processorer baserade på den nya Nehalem-arkitekturen. Den här sockeln var i grund och botten gjord för servrar, men med imponerande specifikationer för både processorer och X58-styrkretsar var det även något som tilltalade prestandaentusiasterna. Med tanke på sitt serverfokus kom kretsarna med stöd för bland annat tre minneskanaler. Lite mer än ett år senare lanserade man sin första 32nm-processor baserad på Nehalem, Westmere.
Westmere kom med hela sex processorkärnor, med flertrådstekniken Hyper-threading för totalt 12 samtida processortrådar. Processorn visade sig vara det bästa, av det bästa på konsumentmarknaden utan motstycke och förblev så en tid framöver. Med lanseringen av Sandy Bridge vart läget annorlunda. Medan Sandy Bridge ökade prestandan när endast en kärna nyttjades, så kom den bara med högst fyra processorkärnor. LGA1366 och den sexkärniga Westmere var inte längre lika intressant, men var likväl fortfarande den processorn man skulle ha i flertrådade applikationer.
LGA1366 har haft en livslängd på tre år i det absoluta prestandasegmentet, en väldigt lång tid speciellt när det faktiskt är samma arkitektur som använts under hela tidsperioden. Men idag kommer den spirituella ersättaren till LGA1366 – LGA2011 och Sandy Bridge-E.
Sandy Bridge-E är baserad på samma Sandy Bridge-arkitektur vi lärt känna senaste elva månaderna, men kommer även med många nyheter. Då Sandy Bridge-E har sitt fokus på servrar och arbetsstationer, kommer den utan integrerad grafikkrets. Istället har den en kraftfull nordbrygga som erbjuder 40 PCI-Express-kanaler och en minneskontroller med stöd för fyrkanalsminne, något som oftast kallas för Quad-Channel. Håller Sandy Bridge-E måttet, och är det en värdig ersättare till prestandatronen LGA1366 suttit på fram till idag?
Trevlig morgonläsning! Den här recensionen får mig att undra vad AMD tänker just nu. Skall de ge upp helt på prestandafronten och göra netbook-CPU:er? Nu när ARM växer så det knakar så kanske det inte räcker häller, i längden.
Härligt med recension!
fackamato: APU?
Egentligen så gör inte Sandy Bridge-E så stor skillnad för AMD. Man har inte haft något att konkurrera med i denna prisklass på många många år. Däremot är Sandy Bridge och inte minst Ivy Bridge något AMD kommer få det jäkligt tungt med, och redan har.
Tror som sagt att AMD får fokusera på budget och mellanklass med sina APU-kretsar i dagsläget, för att försöka hitta sin nisch eller arbeta sig ikapp Intel åtminstone på den under prestandamarknaden.
Lite som en Ferrari, grym prestanda (om du kör på bana) och överprissatt.
Ja det är mer eller mindre precis som väntat kan vi väl säga. Men det är ju lite hissnande hur mycket mer prestanda Intel kan få ut ur sin arkitektur på samma tillverkningsprocess som AMD.
Det kanske häftigaste med denna lanseringen i mina ögon är annars hur jäkla bra Sandy Bridge och inte minst 2600K faktiskt är. För spelgalningar är det löjligt mycket prestanda för pengarna, ingen nyhet men ännu tydligare när man ser jämförelsen med snuskdyra SB-E. 🙂
Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara “het” för oss på en budget.
[quote name=”Birks”]Hoppas ni även tar med lite moderna grafikkort i det testet än de från dackes tid som var med i detta test.
Annars helt ok recension även om jag även velat se 3930K modellen som kommer vara “het” för oss på en budget.[/quote]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?
Inget oväntat här precis. Jag behövde inte gå igenom sida efter sida, utan nöjde mig med slutledningen.
Intressant läsning av det lilla jag läste. 🙂
Jag hade också önskat att recensionen innehöll sli 580 eller cfx 6970 konfiguration samt inkluderade överklockad i7 s1366 tex i 920@4ghz om byte för användarna är aktuellt.
Gillade artikeln i det stora hela, den var mer positiv än dem andra på nätet.
[quote name=”smartidiot89″]
HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]
My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.
jag hade gärna sett lite större prestandaskillnad mot 980. Även om cpun är den högst presterande idag så hade man nog förväntat sig lite häftigare grejer. För dyr i förhållande till prestandaökningen, prestandaökning i bara flertrådade applikationer, för lite skillnad mot 2600k för de allra flesta, för hög strömförbrukning. en ivy bridge mellanklass cpu börjar kännas mer och mer intressant. frågan är om intel kommer använda sitt försprång till att vila på lagrarna när det inte finns något motstånd eller om de kommer att fortsätta utveckla i en hög takt.
[quote name=”Birks”][quote name=”smartidiot89″]HD 6970 är ju fortfarande bland de nyare och bästa grafikkorten. Tänker du mer på att använda SLI/CFX?[/quote]My bad jag läste på systemkraven på varje spel test och trodde det var kortet ni använt, såg på test system att det var ett 6970 2GB, så då har jag inget att klaga på angående moderna grafikkort, dock hade jag fortfarande velat se 3930K och sli/cfx eftersom grafikkorten oftast är flaskhalsen.[/quote]Vi hade gärna också sett 3930K Birks, vi jagade den också men tyvärr han processorn inte komma fram i tid för att vi skulle kunna få med den i testet.… Läs hela »
Mycket rolig läsning. Dock så är det för dyrt för mig, kommer att hålla mig till AMD som jag gjort i princip hela mitt liv, förutom vissa snedsteg mot Intel :). AMD är för mig både lagom billiga och lagom kraftfulla :).