Jag ska ärligt erkänna att jag missade detta nästan, men Dennis Ritchie har lämnat oss. Han dog bara en vecka efter att Steve Jobs gick bort, men det fick inte ritkigt samma mediahype som när Jobs gick bort, vilket jag nog måste ifrågasätta, i alla fall lite. Nu var Jobs en mediaperson sällan skådad. Även när han inte ens försökte synas i media, hittade folk anledningar till att gräva fram honom eftersom något måste vara på lur när han inte försöka synas.
Dennis Ritchie (1941-09-09 – 2011-10-12) var ingen mediamänniska. Han var en ingenjör och en uppfinnare. Han tyckte om att skapa saker, han sökte inte uppmärksamheten på samma sätt som Jobs, vilket också kostade honom en massa hyllningar som han verkligen förtjänade. Hans främsta bidrag ligger också i historien, inte i nutiden, vilket nog gjorde att fler uppmärksammade Jobs som bidrog i nutid.
Ritchies främsta bedrift var skapandet av operativsystemet UNIX. Något han inte gjorde på egen hand, men han var en av huvudpersonerna bakom det. Hans andra mest betydelsefulla skapelse var C, inte bokstaven utan programmeringsspråket. Något som gjorde det mycket enklare för programmerare att migrera kod mellan plattformar, där assembler inte riktigt erbjöd samma möjligheter.
Den första versionen av UNIX kom 1969 och var då helt skriven i assembler, men skrevs sedan om i C och återlanserades 1973. Detta gjorde det mycket lättare för UNIX att sprida sig till olika hårdvaruplattformar och vidareutvecklas. Till exempel byggde University of California sin variant och lanserade BSD 1977. BSD i sin tur vidareutvecklades och finns idag i många varianter som vidareutvecklats med olika syften.
Andra operativsystem som föddes från UNIX på 70-och 80-talet är Solaris, HP-UX och AIX, men senare kom även Linux och OS X som är de två vanligaste formerna bland hemanvändare. Givetvis är det inte Ritchies direkta förtjänst att vi fick alla dessa operativsystem, men han var med och lade grunde till UNIX som de alla utgick ifrån och han skapade programmeringsspråket som gjorde det möjligt för UNIX att spridas. Han var med andra ord en nyckelperson med få jämlikar.
Dennis Ritchie var en sann anfader till moderna datorer och inröstad i Computer Hallf Of Fame, tillsammans med namn som Nolan Bushnell, Steve Jobs, Stephen Wozniak, Henry “Ed” Roberts, William H Gates III och många fler.
Inte för att jämföra hela tiden, men i framtiden kommer nog Ritchie att få en större andel till utvecklingen av moderna datorer än Jobs. Det vill säga om Jobs utopi inte går i uppfyllelse och vi alla springer runt med Iphones och kepsar med Apple-logos på, men jag har mina tvivel där.
Dennis Ritchie 1999
Om ni vill veta mer om datorns historia kan ni utgå från Dennis Ritchie och bara klickar er vidare på Wikipedia till alla sidor som länkas till från hans profil. Ni kommer att ha en del att läsa, men jag kan garantera er att om ni har ett äkta datorintresse kommer ni också att lära er mycket, inte minst om historien kring operativsystem och historien bakom dem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dennis_Ritchie
Vila i frid.