Idag lanserar NVIDIA officiellt den omtalade Kal-El – ofta benämnd som Tegra 3 nu även av NVIDIA. Kal-El tar ett jättekliv för NVIDIA och ARM på marknaden med ökad prestanda, längre batteritid, dynamiska klockfrekvenser på upp till 1,4 GHz och stöd för dina gamla handkontroller.
Det har varit mycket rykten och spekulationer men vi kan säga “äntligen” så är Kal-El här, och nej vi menar inte Stålmannen. Men är det verkligen fel att dra en parallell mellan NVIDIA Kal-El och den fiktionella superhjälten? NVIDIA Kal-El som snabbt började kallas för Tegra 3 av media mot NVIDIA:s välsignelse har nu fått sitt nya namn accepterat, och kallas numera även Tegra 3 av NVIDIA själva.
Tegra 3 som kretsen då heter, är en systemprocessor baserad på ARM:s processorarkitektur Cortex-A9 och NVIDIA:s egna expertis och intellektuella egendom i grafik och styrkretsar. Det här kan låta som vilken systemprocessor som helst med ARM:s processorarkitekturer, men Tegra 3 öppnar upp en helt nya dörrar med funktionalitet.
Förutom det självaklara vi kunde vänta oss av Tegra 3 – högre prestanda, så har NVIDIA gjort sitt yttersta för att få deras nya processor att stå ut i mängden. I den här artikeln ska vi prata om Tegra 3 med dess olika funktioner, tekniker och potential den har att faktiskt förändra den mobila marknaden för smartphones och surfplattor.
Riktigt imponerad av Nvidia. Och tack Jacob för en riktigt bra artikel! 🙂
“och enligt detta så ska Tegra 3 vara i nivå med Core 2 Duo T7200”
Om detta stämmer får man kanske fundera på att byta ut sin Athlon II X2 bärbara mot något Tegra 3 baserat.
Ja detta kan vara en riktigt vändpunkt för surfplattor som produktgrupp känner jag. När vi får PC-lik prestanda i ett redan lättdrivet OS är det egentligen bara mjukvaran som hindrar oss från att ha fullfjädrade ersättare till PC och bärbara datorer.
Just ASUS Transformer Prime känns som den perfekta produkten att testa Tegra 3 i, lika mycket dator som surfplatta.
Sen ser jag med spänning fram emot att se hur bra stöd Nvidia får från spelutvecklare när det gäller handkontroller osv. Där har man också något häftigt på gång.