Det finns mycket att tänka på efter man köpt en SSD. För bästa möjliga resultat är det inte bara att slänga i disken, formatera och sen köra på. En SSD har många faktorer som man bör väga in och anpassa filsystemet till för att få bästa möjliga prestanda och inte minst livslängd. Det finns redan guider för Windows så jag tänker fokusera på Linux här, men informationen är nog lika intressant för alla användare.

Det viktigaste av allt är TRIM. TRIM stöds av Linux och om man kör det vanligaste av filsystem; ext4 är det ganska enkelt att aktivera TRIM. TRIM-stöd har funnits i Linux-kärnan sedan 2008, långt innan Windows, men det var ett rent helvete att få det att fungera till en början. Idag är det minst sagt enkelt att aktivera för en van Linux-användare.

Börja med att ta fram en terminal och skriv: cat /etc/fstab

Det kommer ge dig en lista med dina monterade enheter. Om du kör Linux Mint kanske det ser ut något såhär:

<file system>

 <mount point>  <type>  <options>   <dump>  <pass>
 UUID=c1dfd9e2-3f4f-42b0-bf72-75a51ea30bbb  / ext4 errors=remount-ro 0 1
 # swap was on /dev/sde5 during installation          
 UUID=e4d826e9-028c-44d8-bf9e-841aa565eaff none swap sw 0 0
 #RAID          
 /dev/md0 /shares ext4 auto 0 0

Här ser du en mix av UUIDs och sökvägar till filsystemen, det är kanske inte rekommenderat att blanda, men så länge man vet vilken som är vad är det inga problem. Jag ska kanske säga att det är jag som lagt till de sista två raderna. Om Linux Mint hade gjort det per automatik hade det stått ett UUID där med.

Om du är osäker vilket filsystem som motsvarar vilket UUID kan du bara köra: ls -l /dev/disk/by-uuid/ . En annan variant är att köra de grafiska verktygen  “Disk Utility” eller “GParted” som också ger information om dina diskar och filsystem.

Det viktiga att notera här är att den disk som är systemdisk har inte TRIM aktiverat här. Det vi behöver göra är att ändra i inställningsfilen “/etc/fstab”, vilket vi göra enklast genom att köra: sudo nano -w /etc/fstab

-w-växeln innebär “no wrap” vilket gör att inga rader bryts och förenklare redigeringen av filen ganska markant. 

Under <options> petar du in discard för att aktivera TRIM. Det kan även vara en bra idé att lägga in noatime för att deaktivera uppdateringen av filregistret varje gång en fil läses. De bör nu se ut något sähär:

<file system>

 <mount point>  <type>  <options>   <dump>  <pass>
 UUID=c1dfd9e2-3f4f-42b0-bf72-75a51ea30bbb  / ext4 errors=remount-ro, discard,noatime 0 1
 # swap was on /dev/sde5 during installation          
 UUID=e4d826e9-028c-44d8-bf9e-841aa565eaff none swap sw 0 0
 #RAID          
 /dev/md0 /shares ext4 auto 0 0

Efter att du gjort ändringar i fstab är det enklast att bara starta om datorn för att ändringarna ska börja gälla. Annars kan du bara montera om disken och köra “mount” för att se vilka parameter den körs med.

Journaling

Om man verkligen vill minimera antalet skrivningar kan man också stänga av “journaling”. Det kan dock leda till en del tråkiga förluster om systemet skulle stängas av felaktigt och vinsten är inte många procent under vanliga användning. Däremot om man installerar och petar runt bland sina paket mycket finns det mer att tjäna.

Om man vill stänga av journaling kör: tune2fs -O ^has_journal /dev/sdxX

-O innebär en ändring av en inställning och ^ innebär att det som kommer efter tas bort. Sist anger du vilket filsystem du vill ändra på.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
johnjensen
johnjensen
12 Årtal sedan

Gjorde detta på min Linuxpartition i ett Dualboot system med Windows 7. Vet inte om det var nödvändigt eftersom Windows 7 på samma disk har Trim?

johnjensen
johnjensen
12 Årtal sedan

Ja. det får tiden utvisa 😉

China Galaxy S3
12 Årtal sedan

I would like to appreciate your hard work you did write this post, Thanks for sharing this valuable post.

MTK6577 Phone
12 Årtal sedan

Aw, this was a very nice article. In thought I’d prefer to devote writing like this furthermore using time and real effort to create a very good article but what can I say… I hesitate by and alot no means appear to get anything done.

true hair remedies
12 Årtal sedan

I read some thing comparable to this post via google news… I became interested and then started looking around, and landed at this site… in any case, I think that I mostly agree with what you discuss here. But I am going to go see what else I can lookup too.

oily scalp treatment
12 Årtal sedan

I read some thing comparable to this post via google news… I became interested and then started looking around, and landed at this site… in any case, I think that I mostly agree with what you discuss here. But I am going to go see what else I can lookup too. oily scalp treatment