Intel Medfield drar förbi ARM med stora marginaler

8
Intel_Z2460

Intels första partners och smartphone avtäcktes tidigt natten till idag på CES, därmed har detaljerna kring deras Medfield-plattform dykt upp. Även de första prestandasiffrorna är ute, och det ser ut som att Intel står sig bra mot dagens smartphones och systemprocessorer.

Efter flera års försök har Intel tagit sig in på smartphone-marknaden och Medfield har vi länge pratat om men saknat några exakta specifikationer. Medfield är Intels första riktiga SoC (System-on-a-Chip) eller systemprocessor, där man byggt in alla komponenter i en enda krets. Fördelen med denna mot Intels tidigare lösningar är främst lägre strömförbrukning men även att det tar upp mindre plats, någonting som är minst lika viktigt i jakten på tunna och slimmade produkter.

Den första kretsen i Medfield-plattformen är systemprocessorn Penwell med modellbetäckningen Z2460. Penwell mäter ungefär 62mm², vilket kan jämföras med NVIDIA Tegra 2 på 49mm², Intel_Medfield_Penwell-SoCNVIDIA Tegra 3 på 80mm² och såklart Apple A5 på strax över ~110mm². Penwell består av en Atom-kärna med 512 KB L2 cache-minne och en klockfrekvens på 1,3 GHz, men kommer med turbo vilket gör att den ska kunna arbeta i 1,6 GHz mer eller mindre kontinuerligt vid behov. Intel tar även med sig Hyper-threading-tekniken för att få ut högre prestanda i flertrådade applikationer. Grafiken står en PowerVR SGX540 på 400 MHz bakom, som återfinns bland annat i Samsung Galaxy Nexus och TI OMAP 4430.

Trots specifikationerna som låter rätt tråkiga så visar sig Medfield vara ett riktigt prestandamonster i jämförelse med dagens smartphones. Medfield lyckas utprestera smartphones som Apple iPhone 4S och Samsung Galaxy Nexus, trots att de kör med iOS 5 respektive Android 4.0 som har snabbare och mycket effektivare webbläsare än Android 2.3 som Intels referensplattform använder.

Intel_Medfield_Sunspider

Intel_Medfield_Browsermark

Intel säger att Cortex-A9 inte är en dålig kärna, utan att den begränsas av den tillgängliga minnesbandbredden då det inte haft samma fokus i utvecklingen av A9. Intel erbjuder en tvåkanals minnesbuss på 64-bit (två stycken 32-bit), och i många fall har ARM-baserade kretsar endast en 32-bit buss som dessutom är mindre effektiv än Intels.

Det är säkert många som minns den här presentationsbilden från Intel. Nu har det uppdagats vilka smartphones den jämförs emot, och det är dagens tungviktare på marknaden. De gröna staplarna är Samsung Galaxy S II, LG Optimus 2X, iPhone 4S, HTC Sensation samt Motorola Droid 3. Siffrorna i strömförbrukning är med Intels egna referensplattform som vi sett tidigare. Medfields strömförbrukning är varken bra eller dålig, utan slår jämna slag i jämförelse med smartphones som Samsung Galaxy S II och Apple iPhone 4S.

För att få ned strömförbrukningen har Intel förutom att ha arbetat hårt på Medfield, gjort ändringar i sin tillverkningsteknik. Medfield bygger på en speciellt anpassad 32nm-teknik; 32nm LP (Low-Power) som är till för lägre strömläckage och lägre strömförbrukning. Nackdelen med en sådan tillverkningsteknik är att det är svårare att nå högre klockfrekvenser, dock bör det inte vara ett problem då systemprocessorer för smartphones aldrig klockas så högt. Lägre strömläckage blir extra viktigt när en krets inte belastas i standby-läge, men även när endast vissa delar används.

Intel_Medfield_Overview

Medfield ska vara kapabel att avkoda och koda 1080p30-material med bitrate på upp till 50 Mb/s tack vare dedikerad logik från Imagination Technologies som även står bakom PowerVR SGX540-grafiken. Medfield huserar även teknik från det nyligen uppköpta Silicon Hive, som stödjer kamerasensorer mellan 5 och 16 megapixlar. Det är den pusselbiten som gör att Medfield är kapabel att ta 15 stycken 8 megapixel-kort i sekunden, en funktion Intel kallar för Burst Capture.

Intel kommer ha mer än Cortex-A9 att slåss emot under 2012

Även om vi utan överdrift kan säga att Penwell och Medfield-plattformen ser imponerande ut ska vi in glömma en mycket viktig detalj. Detta är mot äldre systemprocessorer som är nära ett år gamla. Under första halvan av året väntas flera smartphones dyka upp på marknaden med nya systemprocessorer. Många kommer fortsätta baseras på ARM Cortex-A9. Men Qualcomm har sin nya Krait-arkitektur redo i flera systemprocessorer som redan börjat skeppas till partners, och väntas finnas i konsumentprodukter ungefär samtidigt som den första Intel-baserade smartphonen anländer. Krait väntas ha prestanda i ungefär samma nivå som Atom. Men Cortex-A15 blir när ARM-fronten verkligen höjer ribban.

Qualcomm säger att Snapdragon S4 Krait kommer utprestera Atom

A15 blir likt A9 en OoO-design (Out-of-Order) dock en betydligt bredare med mer resurser än A9. A15 väntas ha prestanda över vad Atom och Krait kan erbjuda, och med en tvåkärnig variant är det inte så mycket att diskutera. Det är dock ännu oklart när den första systemprocessorn med Cortex-A15 faktiskt kommer ut på marknaden, men det blir troligtvis inte förrän i slutet av året

Innan årets slut har Intel en tvåkärnig variant på gång, som även ska få en ny grafikdel. Vilken grafik den får är ännu oklart, men troligtvis handlar det om en PowerVR-variant från Imagination Technologies kraftfullare än SGX540. Intel väntas även släppa någon typ av systemprocessor för smartphones i de lägre segmenten.

Att Intel är en smartphone-aktör är nu inte bara en av företagets drömmar längre, utan ett faktum. Den stora frågan är om de kan konkurrera mot ARM och dess redan starka partners som har ett stadigt grepp om marknaden? När Intel har ett mål i sikte är det sällan de misslyckas, men det finns trotsallt undantag. Vi har ännu inte glömt Larrabee, som skulle bli Intels svar på AMD och NVIDIA på grafikkortsmarknaden. Även om företaget ser ut att ha rätt ingredienser för att lyckas på just smartphone och surfplattsmarknaden, kan vi med säkerhet säga att det kommer bli en resa i uppförsbacke.

Källa: Anandtech


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
jaqob
12 Årtal sedan

Trevlig nyhet/artikel!
Kanske något som skulle kunna sitta i min nästa telefon 🙂

bran
12 Årtal sedan

Prestanda hit, prestanda dit. I mitt tycke ganska ointressant då lurarna är mer än tillräckligt snabba för allt utom 3D-spel, speciellt om batteritiden blir sämre lr lika dålig som dagens telefoner.

jantangring
12 Årtal sedan

1. Den senast lanserade produkten är alltid den bästa – eftersom halvledarutvecklingen är så extrem. Det gör marknadsföring inom den här branschen väldigt enkel – man kan alltid jämföra sig med det som finns nu och säga att man är bättre – och det är till och med sant. 2. Det här är inte riktiga prestandasiffror. Vi måste vänta på siffror från äkta användning av volymproducerade telefoner. En detalj som kan har förmått Motorola och Lenovo att till slut slå till med Medfield, är att Intel denna gång gjort så mycket arbete att man i princip erbjuder en färdig mobil.… Läs hela »

PsynoKhi0
12 Årtal sedan

Jag skulle nog ta Anandtechs/Intels siffror med en nypa salt:
[url]http://openbenchmarking.org/result/1201051-AR-1112277AR91[/url]

PsynoKhi0
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Det är knappast ett brett spektrum tester, utan just webb-baserade benchmarks det handlar om.

Precis som i länken du skickade är det [i]”hit-or-miss”[/i] med en single-core Atom mot en dual-core ARM i prestanda. Där Atom vinner beror det generellt på att programmet är dåligt trådat, alternativt att det är mer minnesintensivt där Atom har en fördel mot Cortex A9. Den mer intressanta jämförelsen kommer inom en inte allt för avlägsen framtid när Krait når marknaden, vilket blir ungefär samtidigt som Lenovo K800 :-)[/quote]
Åtminstone visar det här att x86 kan faktiskt vara ett alternativ.

Martin L
12 Årtal sedan

Spännande, det här var bra mycket vassare än jag hade räknat med! Jag skulle tippa på att om ~2 generationer är SoC’arna för smartphones tillräckligt snabba så att det inte spelar någon större roll längre – ungefär som läget är på PC-marknaden idag.. Utvecklingen går löjligt snabbt. Kanske två generationer till så får “ultrabooks” och tablets tillräckligt med kräm för att fungera bra med den här typen av processor. Lite spännande race från Intel.. Lågprestanda-Atom som växer snabbt i prestanda utan att dra så mycket mer effekt och högpretanda-bridges som krymper i effekt utan att tappa i prestanda. Undrar när… Läs hela »