Windows Phone 7.5 har ännu inte lyckats få ordentligt med luft under vingarna, men vi tror att samarbetet med Nokia kommer att vända trenden på sikt. Nu kommer detaljer om dess uppföljare, där integration och samarbete med Windows 8 står i fokus.
Windows Phone 8, kodnamn Apollo, ser ut att komma med många stora förändringar mot 7.5. Att den har samma siffra som det kommande operativsystemet Windows 8 för persondatorer och surfplattor är allt annat än ett sammanträffande. Microsoft fortsätter precis som tidigare med att ha specifika riktlinjer på hårdvaran som ska följas med Windows Phone 8. Vad vi ser är stöd för flerkärniga systemprocessorer, fullt stöd för microSD-kortläsare och NFC-stöd för en kontaktlös “plånboksupplevelse”.
Apollo kommer även att stödja fyra olika skärmupplösningar, men vilka upplösningar det gäller är ännu oklart. Att Microsoft fortsätter att ha ett järngrepp om hårdvaran som ska användas, innebär det att de enkelt kan uppdatera samtliga Windows Phone-enheter på marknaden. Istället för att lägga den uppgiften på tillverkarnas axlar, som på Android-marknaden där det kan dröja flera månader innan man får tillgång till den senaste versionen av Android till sin smartphone.
Nära relation mellan Windows Phone 8 och Windows 8
Synergi med persondatorer/surfplattor med Windows 8 kommer bli en stor del i Apollo. Windows Phone 8 kommer dela ett Metro-gränssnitt liknande det i Windows 8, och framöver även spelkonsolen Xbox 360. Vad som är extra intressant är att applikationsutvecklare ska kunna återanvända samma kod på Windows Phone 8 som Windows 8, och vice versa. Just den här detaljen är väldigt stor när det kommer till att skapa ett enat ekosystem, med en enad användarupplevelse över flera olika typer av plattformar.
Som vi skrev tidigare försvinner Zune Desktop, och synkronisering kommer ske med inbyggd integrering direkt i Windows 8. Microsofts molntjänst; SkyDrive ska också få en betydande roll i både Windows Phone 8 och Windows 8. NFC-funktionen kommer också med nudda-och-dela egenskaper, med hårdvara som stödjer denna funktion. Värt att notera är att NFC-teknik kommer vara ett hårdvarukrav för surfplattor med Windows 8.
Bättre datahantering och företagsstöd
Microsoft har köpt upp VoIP-tjänsten Skype, som nu kommer vara direkt integrerat i Windows Phone 8. Vi ser även bättre stöd för datahantering, som är mest användbar för de personer med begränsade dataplaner hos sina mobiloperatörer eller de med dålig uppkoppling mot de trådlösa näten. Bing Local Scout ska ha automatisk koppla upp sig till så kallade hotspots när de finns tillgängliga, och Internet Explorer 10 kommer med inbyggd komprimering på server-sidan för att reducera dataanvändningen.
För företagen kommer det finnas krypteringsstöd i form av BitLocker och stöd för kryptering av all data i en Windows Phone 8-smartphone. Det kommer även finnas stöd att starta specifika företagsapplikationer, bakom företagets egna brandvägg för bättre säkerhet.
Windows 8 och Windows Phone 8 – början på ett enat operativsystem?
Windows Phone 8, Apollo, ser överlag ut som en riktigt stor uppdatering från Microsoft. Vad vi på en gång kan säga ser mest intressant ut, är hur de kommer sammanfläta Windows Phone 8 med Windows 8. På lång sikt är det möjligt att operativsystemen i våra smartphones, surfplattor, stationära datorer – och även spelkonsoler är exakt detsamma. Medan detta ligger långt fram i tiden, blir de båda 8:orna en viktig del i att lägga grunden för ett sådant ekosystem.
Källa: pocketnow
Relaterade nyheter:
- Microsoft släpper hårdvarukrav för Windows 8
- Två Windows Phone-uppdateringar kommer 2012
- Microsoft dumpar Windows Live och Zune med Windows 8
- Qualcomm – Vi blir först med Windows Phone 8 [Exklusivt]
- Windows 8 Consumer Preview anländer 29 februari
- ARM och Windows 8 snart ett äkta par, skeppas till utvecklare
- Metro-gränssnittet i Windows 8 helt skiljt från det vanliga skrivbordet
Tror inte det ligger så långt in i framtiden med ett gemensamt os.
Win 8 med stöd för ARM kan väl i teorin installaras på en mobil reda nu.
Låter mycket intressant även om jag är tveksam till att använda Metro gränssnittet på tex en dator. Jag tycker själv att Metro på X360 är väldigt stilrent men känns som det blir mycket klickande innan man kommer dit man vill. Antar att det fungerar bättre medc Kinect. Kan dock tänka mig att Metro funkar väldigt bra på touch, handgester och röst styrning tex.
Sen en annan sak jag undrar över är hur Microsoft kommer behandla Skype på andra plattformar som på Android eller Linux tex.
Skype abonnemang lär ju dra in en del pengar, samt att Microsoft sa att de skulle fortsätta utveckla eller i alla fall hålla kompatibliteten uppe för Apple produkter etc. Tror de bara skulle göra folk förbannade om de slutade ge kompatiblitet till andra OS än Windows.