ASUS Padfone är en mycket intressant produkt, som sammanflätar dator, surfplatta och smartphone till en och samma enhet. Det har länge varit prat om den i över ett år, och efter flera revisioner och finputsningar är den redo att attackera marknaden.
Det är svårt att säga vad vi tycker om ASUS Padfone, det kan vara en produkt som ger oss en inblick i hur framtiden kommer se ut, eller så blir det en specifik nisch som inte klarar sig på marknaden. Vad vi kan säga är att konceptet är både intressant och tilltalande för oss teknikintresserade.
ASUS Padfone består i grunden av en smartphone med 4,3-tumsskärm med qHD-upplösning (540 x 960), och den nu mycket populära systemprocessorn Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A med Krait-arkitekturen, som enligt ASUS är i klass med ARM Cortex-A15. I Padfone hittar vi även den mjukvarubaserade ljudtekniken SonicMaster som ska ge ett djupare ljud och bas, en teknik som de använder flitigt i deras bärbara datorer.
Specifikationer ASUS Padfone (smartphone):
- Android 4.0, Ice Cream Sandwich
- 4,3-tumsskärm, AMOLED, qHD (540 x 960)
- Qualcomm Snapdragon S4 MSM8260A, två “Krait” kärnor 1,5 GHz
- 1 GB RAM
- 16 GB inbyggt minne, stöd för microSD på upp till 32 GB
- 8MP-kamera på baksidan med F/2.2 bländare
- 0,3MP-kamera på framsidan för videochat
- Batteri: 1 520 mAh
- 128 x 65,4 x 92, mm
- 129 gram
Men Padfone är så mycket mer än en smartphone, och får anses vara hjärtat i någonting större. Telefonen kan kopplas in i en stor surfplatta, och med hjälp av företagets Dynamic Display Technology låter dig sömlöst byta mellan skärmen på Padfone och surfplattan, utan att man behöver starta om program eller ändra på bildinställningarna.
Surfplattan, eller mer korrekt dockningsstationen har en 10,1-tumsskärm med WXGA-upplösning (1 280 x 800), och det sitter även ett batteri på 24,4 watt-timmar som resulterar i längre batteritid. Även tangentbordet som man i sin tur kan koppla in surfplattan i kommer med ett batteri, som resulterar i totalt 9 gånger längre batteritid än med enbart smartphone-batteriet.
Specifikationer ASUS Padfone-dockningstation (surfplatta):
- 10,1-tumsskärm, WXGA (1 280 x 800)
- 64 GB inbyggt minne (utöver det i Padfone)
- 8MP-kamera på baksidan med F/2.2 bländare (via Padfone)
- 1,3MP-kamera på framsidan för videochat
- Batteri: 6 600 mAh
Batteritid på 10 timmar, 16 timmar med dockningsstationen/tangentbordet - Upp till 9 gånger så hög än med enbart Padfone-smartphone
- 724 gram
ASUS och Qualcomm har utökat sitt samarbete med lanseringen av ASUS nya produkter, inte minst Padfone som använder sig av en Snapdragon S4-processor. ASUS Padfone ska lanseras i april månad med vanligt 3G-modem, därav valet av Qualcomm MSM8260A. En modell LTE/4G-modem som vi antar kommer från Qualcomm MSM8960, ska göra entré i början av tredje kvartalet. ASUS hävdar att LTE-teknikens relativt höga energiförbrukning inte är ett problem med Padfone som kan erbjuda upp till 9 gånger så lång batteritid som vanliga smartphones – med sina olika dockningsmöjligheter.
ASUS har även tagit fram en Bluetooth-baserad Stylus som kan användas på surfplattan, men den kommer även med en högtalare och möjligheten finns att ta emot samtal med den, medan Padfone är i sin dockningsstation. Som vi tidigare nämnde kommer ASUS Padfone göra entré i april, och vi har ännu inga prisuppgifter tillhanda. Med tanke på alla tillbehör så kan vi räkna med att det blir en av de dyrare produkterna på marknaden, eller kan den bli förhållandevis billig då man faktiskt köper ett 3-i-1 paket?
Vi kommer även här att under dagen uppdatera med hands-on video på ASUS innovativa kreation!
Det är en smart idé (som jag själv snackat om sedan ipad först kom) som är överlägsen alla paddor. Det som dem får fixa om den ska sälja är att platta till så att man slipper puckeln. Gör telefonen supertunn och kör oled i dockan så att även den blir supertunn. Det behöver lite mera tid så kommer allt detta. Först då kan jag överväga att införskaffa en pad (docka). /s