SilverStone satsar återigen på sina skorstensliknande Fortress-chassi och denna gången är det med en minivariant som ska vara 50% mindre än den populära föregångaren Fortress FT03. Ett 2,5mm tjockt aluminiumhölje kan dölja komponenter som mini-ITX moderkort och ett GTX 680 grafikkort.
SilverStone FT03-MINI bygger bokstavligt talat på höjden och chassit som mer liknar en stilren skorsten eller kanske till och med en snyggare soptunna mäter 397 mm i höjd, men endast 188,9 mm i bredd och 235,1 mm i djup. Genom sin stålkropp och sitt aluminumhölje landar vikten på 4,7 kg och komponentvalen blir som väntat något begränsade.
Målet med FT03-MINI har varit att använda sig av samma grunddesign som i populära tornchassit Fortress FT03 som utnyttjar en så kallad stack effekt för att kyla komponenterna med luft som strömmar uppåt genom chassit och datorns komponenter. Enligt SilverStone ska FT03-MINI vara 50% mindre än sitt syskon och trots detta ska det finnas plats för moderkort i mini-ITX-format och grafikkort på upp till 26 cm i längd, vilket bland annat omfattar Nvidias färska flaggskepp GeForce GTX 680. Tre lagringsplatser, en 3,5″ och två 2,5″ samt plats för en 12,7mm slot-in optisk enhet rundar av expansionsmöjligheterna.
Den kanske största begränsningen sett till komponentval är nätaggregatet som måste vara i SFX-format där SilverStone i dagsläget endast har en 450 watt modell och kraftfullare modeller är svåra att komma över, något som kan bli en begränsning för dem som vill trycka i de kraftfullare grafikkort som faktiskt får plats.
Andra noterbara funktioner är en 140mm Air Penetrator-fläkt i botten av chassit, löstagbara fläktfiler, 90 graders roterat moderkort samt USB 3.0-portar och ljudanslutningar i toppen av chassit för lätt åtkomst.
SilverStone FT03-MINI ska finnas på butikshyllorna inom kort och det med en prislapp på runt 1 200 kronor inklusive moms.
“Den kanske största begränsningen sett till komponentval är nätaggregatet som måste plockas ur Silverstones SFX-serie där man i dagsläget endast har en 450 watt modell, något som kan bli en begränsning för dem som vill trycka i de kraftfullare grafikkort som faktiskt får plats.”
Något sådant begränsning kan jag inte hitta hos Silverstone produktsida, det går väl lika bra att installera vilken SFX PSU som heslt?
[quote name=”Bara SilverstonePSU?”]”Den kanske största begränsningen sett till komponentval är nätaggregatet som måste plockas ur Silverstones SFX-serie där man i dagsläget endast har en 450 watt modell, något som kan bli en begränsning för dem som vill trycka i de kraftfullare grafikkort som faktiskt får plats.”
Något sådant begränsning kan jag inte hitta hos Silverstone produktsida, det går väl lika bra att installera vilken SFX PSU som heslt?[/quote]
Vem erbjuder starkare nätaggregat för SFX då? Säger inte att det inte finns, bara att det måste vara ovanligt. Finns inga på prisjakt t.ex.
Jo det var lite dumt forumlerat, tyvärr är SilverStones 450W nätaggregat det kraftfullaste SFX-modellen på svenska marknaden och vet inte om det finns något annat SFX-agg som har högre maxeffekt faktiskt.
När skulle ett mITX-system dra mer än 450W? O.o
Man får hoppas att de lärt sig av det tidigare FT03 och inte lagt riktigt lika stor tillit till ett magnetiskt dammfilter, eller i alla fall stoppat i starkare magneter.
Okej att det kanske är lite snålt strömmässigt men datorn borde klara av att driva exempelvis ett Gtx 670 och en Ivy i5 i stockfrekvenser enligt de tester jag läst.
[quote name=”jomen”]När skulle ett mITX-system dra mer än 450W? O.o[/quote]
När du trycker in ett GTX680 och en Core i7-3770K CPU. 🙂
Det är möjligt att det räcker men Nvidia själva sätter ett minimumkrav på 550W för GTX680.
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”jomen”]När skulle ett mITX-system dra mer än 450W? O.o[/quote]
När du trycker in ett GTX680 och en Core i7-3770K CPU. 🙂
Det är möjligt att det räcker men Nvidia själva sätter ett minimumkrav på 550W för GTX680.[/quote]
Fast… det här ju med x79: https://www.nordichardware.se/test-lab-grafik/45505-test-av-geforce-gtx-680-med-vaerldens-snabbaste-grafikkrets.html?start=22#content, som drar 85W mer stock. 450W är inga problem, så länge inte nätagget är skit i övrigt.
Det bör troligtvis fungera Jomen, men man ska helst ha en hyfsad marginal mellan datorns förbrukning och nätdelens maxeffekt.
Kombinationen av en ny Ivy Bridge i5 och 670 är ju annars en riktigt tilltalande lösning. Man får tänka på att värmeutvecklingen kan bli ett problem också med endast en fläkt och ett trångt chassi.
[quote name=”Anton Karmehed”]Det bör troligtvis fungera Jomen, men man ska helst ha en hyfsad marginal mellan datorns förbrukning och nätdelens maxeffekt. Kombinationen av en ny Ivy Bridge i5 och 670 är ju annars en riktigt tilltalande lösning. Man får tänka på att värmeutvecklingen kan bli ett problem också med endast en fläkt och ett trångt chassi.[/quote]Mja, iom att moderkortet är vridet och utnyttjar konvecetion samt att det är så litet så blir det nog en väldigt effektiv vindtunnel. Faktiskt bättre än vad ett stort rymligt chassie då all luft byts ut snabbt utan några småfickor som samlar varm luft.Det borde… Läs hela »
[quote name=”Hoggaforfan”][quote name=”Anton Karmehed”]Det bör troligtvis fungera Jomen, men man ska helst ha en hyfsad marginal mellan datorns förbrukning och nätdelens maxeffekt. Kombinationen av en ny Ivy Bridge i5 och 670 är ju annars en riktigt tilltalande lösning. Man får tänka på att värmeutvecklingen kan bli ett problem också med endast en fläkt och ett trångt chassi.[/quote]Mja, iom att moderkortet är vridet och utnyttjar konvecetion samt att det är så litet så blir det nog en väldigt effektiv vindtunnel. Faktiskt bättre än vad ett stort rymligt chassie då all luft byts ut snabbt utan några småfickor som samlar varm luft.Det… Läs hela »
Det är bara att maila Silverstone och fråga lite snällt så kanske ni får recensera den. Vore spännande att se 😉
[quote name=”Hoggaforfan”]Mja, iom att moderkortet är vridet och utnyttjar konvecetion[/quote]
Konvektion är en extremt svag kraft (det är därför ett värmeelement är så stort, till exempel), och är såklart helt satt ur spel i ett omslutet utrymme som ett datorchassi om det finns en eller flera fläktar som viftar runt luft också.
Att moderkortet monteras roterat med “rumpan uppåt” har ingen som helst effekt vad gäller kylningen. Du kan vända hela härligheten uppochner och temperaturerna kommer att vara desamma, förutsatt att ventilationsöppningarna inte blockeras.