Microsoft släpper nu den tredje förhandsversionen av Windows 8, den här gången Release Preview som ska efterlikna den skarpa versionen som väntas lanseras under hösten 2012. Bland nyheterna finns fler appar, förbättrad funktionalitet, finputsningar och stöd för flash i Metro.

Windows 8 har länge funnits ute för den som vill testa på operativsystemet i form av Developer Preview och Consumer Preview. Men nu kommer alltså Release Preview den sista testversionen innan den skarpa och slutgiltiga versionen dyker upp på butikshyllorna och datorsystem under hösten. Bland annat har Microsoft nu tonat ned grafikeffekterna i traditionell skrivbordsmiljö och slopat Aero Glass. Det rapporteras också att de hack som funnits för att få tillbaka startknappen, inte längre fungerar.

Aero som introducerades med Windows Vista är nu historia.

Antalet appar ska ha utökats rejält och finns att ladda ned genom Store utan kostnad i Release Preview. Mail, Photos och People ska också ha förbättrats och finputsas. Totalt sett ska det handla om tiotusentals mindre justeringar för att förbättra operativsystemet på alla viktiga punkter som det nya gränssnittet, säkerheten, rätta till buggar och prestandaoptimeringar.

Vad som också är nytt är stödet för Flash. Microsoft ville från början inte stödja Flash i Metro-gränssnittet då det skulle skada både prestandan och batteritiden på bärbara enheter. Microsoft och Adobe har tagit fram en nedkapad version av Flash som lägger till stöd för videouppspelning i Internet Explorer 10, men de funktioner som ofta drar ned prestanda och batteritid ska ha utelämnats. Fullt stöd för Flash finns fortfarande i traditionell skrivbordsmiljö.

Windows 8 Release Preview finns nu tillgänglig på 14 olika språk, däribland svenska. Instruktioner och allt som behövs för att komma igång med Windows 8 finns på Microsoft hemsida.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Ser bra ut. Någon som testat?

Soundorff
Soundorff
12 Årtal sedan

[quote name=”Swedish Berserk”]Ser bra ut. Någon som testat?[/quote]
Ja, testat har jag men jag är inte imponerad. Iallafall inte av gränssnittet. Det är inget fel på hastigheten, men det går snabbare att arbeta i Windows 7.