Den taiwanesiska grafikkortstillverkaren Colorful har ett antal galna produkter på sin resumé. Vi är därmed inte helt överraskade att världens första kombinerade luft- och kvävekylda grafikkortskylare nu presenterats av företaget på Computex. Fläkt eller flytande kväve, välj själv!

Colurful har utvecklat deras kylarkoncept N2 med en modulär design där kylaren byggs upp av flera delar. En primär kopparbas som med en förångningskammardesign fästs direkt på grafikkortet och ligger i kontakt med GPU, minneskretsarna, spänningsregulatorer och andra värmealstrande komponenter. Kopparplattan är i sin tur kopplade till ett gäng aluminiumkylflänsar som kan kompletteras med ytterligare kylflänsar genom en myriad av värmeledningsrör – totalt 26 stycken. Här fästs även en flänsmodul med tillhörande fläkt för dem som vill använda sig av traditionell luftkylning.

colorfulLN2

För de användare som föredrar mer exotiska kylmetoder kan man helt enkelt koppla loss den fläktmodulen i mitten av kylaren och ersätta den med en så kallad kvävepot (evaporator). Med kväve eller torris i poten kyls hela kopparbasen och de komponenter som ligger i kontakt med kylaren till riktigt låga temperaturer.

Colorful N2 är fortfarande ett designkoncept och även om vi alltid gillar udda lösningar, inte minst entusiastinriktade sådana, är vi lite kluvna till hur populär en lösning som denna skulle vara. Priset lär bli högst och de användare som är beredda att använda sig av exotiska kylmedia lär troligtvis kunna nå bättre resultat med någon av de specialutvecklade kvävepotar som finns att köpa idag.

Men för de som lätt vill kunna växla mellan vanlig luftkylning för daglig användning och extremare kylning för lite snabba överklockningssessioner kan det vara värt att hålla ett extra öga på Colorfuls arbete.

Källa: TechPowerUp


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Mean Machine
Mean Machine
11 Årtal sedan

Inte bara det, att kyla hela kortet med kväve innebär rejäla problem, det finns många anledningar till att man bara kyler GPU:n när man benchar. 🙂

Segen01
Segen01
11 Årtal sedan

Steam punk stilen

ME4ME
11 Årtal sedan

Har aldrig sett så många värmeledningsrör på ett och samma grafikkort.

Kvävekylningen ser jag bara som en PR grej här. Tror knappt dem själva förstår hur överklockning med kväve går till. Det kommer inte fungera, både för monteringen (måste använda pci-e riser isf) och pga att just värmeledningsrör tappar sin värmeledningsförmåga vid minusgrader.

nussse
11 Årtal sedan

Ni glömde vattenblocket som också ska finnas i samma design 🙂

comment image?t=original&k=7f948d5b