Under AFDS offentliggjorde AMD sitt nya flaggskepp för grafikkort på den professionella marknaden; FirePro W9000 som på sitt sätt bekräftar ett Radeon HD 7970 GHz Edition. Även ett grafikkort med dubbla grafikkretsar som ska lanseras senare i år hittade ut på scen.

AMD Fusion Developer Summit är nu över och avrundades med inget mindre än nyheter på grafikkortssidan för den professionella marknaden. Dessa grafikkort dröjer nästan alltid längre än grafikkorten för konsumentsidan, då AMD måste säkerställa drift med en viss belastning och specifika förhållanden under en specifik tidsram. Förutom minstingen W600 som baseras på Radeon HD 7750 med sex DisplayPort 1.2 för att driva sex skärmar och TDP på under 75W, offentliggjordes ett nytt flaggskepp.

FirePro_W9000

FirePro W9000 bygger på deras Radeon HD 7970 och ser till synes ut som just det grafikkortet förutom FirePro-dekalen på fläkten. Grafikkortet ska leverera 4 TFLOPS prestanda i singelprecision, respektive 1 TFLOPS i dubbelprecision och får 6 GB GDDR5-minne. Radeon HD 7970 som kommer med 2 048 Radeon-kärnor och en klockfrekvens på 925 Mhz ligger på 3,788 respektive 0,947 TFLOPS.

Det här innebär att det nya grafikkortet för den professionella måste ha en klockfrekvens på minst 977 MHz för att nå prestandan som utlovats. Det är i princip regel att grafikkort för den professionella marknaden har lägre klockfrekvenser än motsvarande för konsumentsidan. Det är därför inte fel att anta att ett Radeon HD 7970 GHz Edition som det ryktats om kommer hitta ut inom kort.

FirePro_HD7990Ett grafikkort i FirePro-serien med dubbla Tahiti kretsar

I samma handvändning visades ett helt nytt grafikkort upp med dubbla grafikkretsar, närmare bestämt dubbla Tahiti-kretsar som används i Radeon HD 7900-serien och det nya FirePro W9000. Grafikkortet kom även med dubbla PCI Express anslutningar på 8-pin vardera, vilket betyder att grafikkortet som mest kommer ha en strömförbrukning på 375W – likt GeForce GTX 690 och förra generationens GeForce GTX 590 och Radeon HD 6990. TechReport som pratade med Dave Erskine på AMD, säger att det är ett grafikkort som ska lanseras senare i år. Vad vi vet är att det är en FirePro-variant, men kan det även vara det beryktade Radeon HD 7990 med kodnamnet New Zealand?

Det AMD:s CTO Mark Papermaster visade upp var en modell för den professionella marknaden. Frågan är om AMD släpper det för konsumentmarknaden eller om de helt kommer förlita sig på de HD 7970X2 deras partners visade upp på Computex – och om det är dessa som är New Zealand och Radeon HD 7990?


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Wingman
12 Årtal sedan

Helt rätt med nytt firepro-kort! Blir intressant att se om detta kort kan konkurrera mot quadro korten. Hoppas på det!