Moderkortstillverkarna har likt de flesta aktörer på PC-marknaden sett ett ljummet intresse för nya produkter under inledningen av andra kvartalet. Nu säger uppgifter att tillverkarna kan tvingas skruva ner sin förväntade tillväxt till enkelsiffriga procent, om ens det.

Källor inom den taiwanesiska moderkortsmarknaden säger att merparten av moderkortstillverkarna har sett sämre försäljning än väntat under inledningen av tredje kvartalet. Efter ett oroligt ekonomiskt klimat i Europa och USA och i väntan på att Kinas DIY-marknad (Do it yourself) ska få upp farten ordentligt ser nu de flesta tillverkarna över sina tillväxtprognoser. Tidigare hade flera tillverkare siktat in sig på en försäljningsökning med 10-15% jämfört med andra kvartalet 2012. Siffror som nu kan komma att skrivas ner till enkelsiffriga procent och för vissa tillverkare inte ens det.

Under första halvåret 2012 skeppade moderkortsjätten Asustek Computer 11 miljoner moderkort medan tvåan på marknaden Gigabyte Technology noterade en total försäljning på 9 miljoner moderkort.  I kölvattnet av de två giganterna hittar man exempelvis Biostar som med 2,1 miljoner skeppade moderkort under första halvåret tappat 30 procent av sin försäljning sedan samma period förra året.

Moderkortstillverkarna väntas få en starkare avslutning på tredje kvartalet med skolstarten, men inte ens detta sägs vara tillräckligt för att säkra de tidigare och mer positiva prognoserna. Om Microsofts lansering av Windows 8 kan ge en positiv effekt på moderkortsförsäljningen återstår att se, men det nya operativsystemet lanserar inte förrän i början på fjärde kvartalet.

Källa: DigiTimes


Subscribe
Notifiera vid
18 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
12 Årtal sedan

om din dator är snabb, och uppfyller dina behov, tex du köpte en citroen padda 1986, du kör den idag och varför då köpa en nyare bil?

Mitt moderkort är 2 år gammalt, min prolle 2 år, i 4.8ghz finner jag inget på marknaden som ger mig mer prestanda.

Har en ssd, finner inget behov att köpa en ny.

Köpte precis ett 7970, minst 2 år innan ett nytt kort ens är på tanken.

oh ja, inte undra på att många inte uppgraderar till nytt 😉

ctrl
ctrl
12 Årtal sedan

Som sagt ovan så har tillverkarna gjort för bra saker. Det finns inga program eller spel för majoriteten idag som pushar som det gjorde för några år sedan.
Lite tillstor del pga att konsoller och laptops blivit mer vanliga.

Jag har även märkt att de som vill ha stationära ofta syftar till ITX eller iaf små datorer. HTPC är väl det koncept som fortfarade driver lite iaf med stationära, men där är det bara små funktioner som skiljer och vi har en vägg där med snart när man får alla funktioner för en 500 lapp.

flopper
12 Årtal sedan

surfplatta är vad som säljer, smarta telefoner. skynet?

Laglorden
12 Årtal sedan

Två år förstår jag att man inte hittar något nytt moderkort som gör nån större skillnad på, men många stirrar sig blinda på antal Mhz och ser inte andra saker själva chipsettet erbjuder som;– SSD caching– sata 6 Gbit support– USB 3– Uefi– Större diskar– Mera minne– Wifi– Ström (= möjlighet göra dator tyst)– Bättre fläktkontroll– osv osv Så, “min processor från 5 år som jag överklockat har lika många Ghz som en ny” är kanske inte det som utvecklingen de senaste åren gett. Men om man vill ha det som utvecklingen gett så finns det behov uppgradera. (Sen att… Läs hela »

RatAta[BK]
12 Årtal sedan

Inte så konstigt egentligen. Det finns ingen prestanda vinst i att byta moderkort, du får bara andra funktoner. Ett moderkort för 800kr presterar lika bra som ett för 2000kr. Skillnaden är att du får fler funktioner, tex bättre överklockning.

Jag som sitter på en i7 2600k och P67-moderkort, har inga planer på att varken byta cpu eller moderkort.
Prestadaskillnaden på ett P67 och ett Z77 är ju obefintlig så varför byta?

Nästa gång jag byter blir vid nästa processorköp.

flopper
12 Årtal sedan

Ett I-lands problem, en del kallar det tillväxt som alltid måste ske.
Andra kallar det naturliga urvalet, en del påstår det är vad som driver kapitalismens grundvalar.

finns säkert de som tycker funktioner är bra på ett moderkort men min systers kunde inte bry sig mindre. 🙂

Decryphe
12 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]om din dator är snabb, och uppfyller dina behov, tex du köpte en citroen padda 1986, du kör den idag och varför då köpa en nyare bil?[/quote]Precis. Det är mest om det är en verklig förbättring av komfort, säkerhet, bränsleförbrukning, etc etc som gör ett byte nödvändigt. Min dator är för övrigt 4 år gammal (Phenom X4, 8GB, HD4870 etc etc) och kommer förmodligen inte bytas förän om 4 år när jag pluggat färdigt. I dagsläget gör den allt jag behöver och jag väntar mig inte att mina behov ändras inom närmare framtiden. Maxar alla spel jag är intresserad… Läs hela »

Morkul
12 Årtal sedan

Fler och fler börjar titta på mITX lösningar men antal moderkort i det formatet är begränsat. Så börjar bara tillverkarna få till vettiga moderkort i lite mindre format så tror jag att försäljningen kommer att öka.

The Mutt
12 Årtal sedan

Sen är det ju så att både AMD & Intel har för en gångs skull inte ändrat sockel när de nya processorerna kommit ut vilket har gjort att man har kunnat uppgradera utan att byta moderkort.

Viking1962
12 Årtal sedan

Undrar hur många företag som lagt ner pga av olönsamhet om några år? Förr fanns det ju en drös med moderkortstillverkare. Epox, Abit, Soltek m.m. Nu finns det väl bara fyra stora kvar (i alla fall för AMD) MSI, Asus, Asrock och Gigabyte

Santa-san
12 Årtal sedan

Dels det ni skriver och den “tick-tock” bullshiten från intel. Känns inte som om tillverkare av moderkort hinner göra någon vinst på den aktuella plattformen, förrän intel lanserar en ny 3 månader senare 😕

The Mutt
12 Årtal sedan

[quote name=”Santa-san”]Dels det ni skriver och den “tick-tock” bullshiten från intel. Känns inte som om tillverkare av moderkort hinner göra någon vinst på den aktuella plattformen, förrän intel lanserar en ny 3 månader senare :-?[/quote]
Nja, inte riktigt va? mer som var 18e månad kommer det en ny sockel.

Santa-san
12 Årtal sedan

Jag var ironisk

The Mutt
12 Årtal sedan

Måste säga att jag hellre byter moderkort varje gång jag byter processor istället för att som AMD aldrig byte sockel och få prestanda där efter… 😉

Sebbe
12 Årtal sedan

[quote name=”The Mutt”]Måste säga att jag hellre byter moderkort varje gång jag byter processor istället för att som AMD aldrig byte sockel och få prestanda där efter… ;)[/quote]

Dom skulle väl skapa en ny sockel ungefär var 3-7:e år som uppgraderades lite lätt däremellan (oavsett tillverkare), det skulle väl löna sig för både konsumenter, CPU och moderkortstillverkare eftersom man förmodligen inte byter ut moderkortet vanligare än 3-5 års mellanrum.

The Mutt
12 Årtal sedan

Problemet är väl att det är svårt att planera vilka uppgraderingar man ska göra i processorn flera genrationer i förväg tex. antal minneskanaler eller minnestyper.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Planering är det nog inga problem med, att ta fram själva plattformen går fort i förhållande till utvecklingstiderna av en processor. Generellt sett tar det 5 år att utveckla en ny CPU/GPU för AMD, Intel och Nvidia.

Att byta socket varje ny arkitektur ger Intel flexibilitet att kunna göra precis vad de vill. Att behålla bakåtkompatibilitet kan innebära kompromisser och gynnar egentligen bara en väldigt liten marknad.

Santa-san
12 Årtal sedan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Planering är det nog inga problem med, att ta fram själva plattformen går fort i förhållande till utvecklingstiderna av en processor. Generellt sett tar det 5 år att utveckla en ny CPU/GPU för AMD, Intel och Nvidia.

Att byta socket varje ny arkitektur ger Intel flexibilitet att kunna göra precis vad de vill. Att behålla bakåtkompatibilitet kan innebära kompromisser och gynnar egentligen bara en väldigt liten marknad.[/quote]

Kort, koncist och upplysande. 🙂