Den professionella animatören Dean Dodrill ville skapa sitt egna drömspel, baserat på sitt Elysian Tail-universum. Projektet som väntades ta tre månader, tog hela tre och ett halvt år i vad som visade sig bli ett heltidsjobb, där han under stora delar av tiden lärde sig koda i Microsofts XNA-miljö.

Vi tror att de flesta någon gång fantiserat om att göra sitt alldeles egna spel, men oftast slutar det där. Dean Dodrill arbetar som professionell animatör och har bland annat varit inblandad i Jazz Jackrabbit, men får några år sedan bestämde han sig för att göra sitt alldeles egna spel. Han vann år 2009 Microsofts Dream.Build.Play-tävling och kammade hem 40 000 dollar, vilket blev startskottet för projektet. Från början skulle det bli ett mindre spel som beräknades ta tre månader att skapa, men det drog minst sagt ut på tiden till tre och ett halvt år.

Förutom lite hjälp med kodning och röstskådespel, så är Dust: An Elysian Tail ett enmansjobb där Dodrill stått för konst, design och programmering. En av de stora utmaningarna på vägen var att lära sig skriva i Microsofts XNA-miljö och att programmera spelet så det skulle bli Xbox Live-certifierat, vilket involverade saker som sparfunktioner, inventering av objekt i spelet och stereo-ljud. Av de 42 månaderna som lagts ned på spelet, uppskattar Dodrill att hälften gick åt enbart för att lära sig programmera.

“The first couple weeks in Visual Studio with C# certainly scared me off a bit, but after that initial hump everything came naturally,[…]Most of my programming on Dust seemed to result in some visual feedback, which made it easier and more fun… Working as an independent animator, one has to be pretty tech savvy anyway, so it’s hard for me to separate the two disciplines.”

Vi har senaste åren sett ett nytt uppsving bland så kallade indie-utvecklare, men 2D-spel är fortfarande en parantes i förhållande till antalet 3D-spel som släpps även inom denna genre. Dust: An Elysian Tail som är ett 2D-spel säger Dodrill tar spelupplevelsen från den gamla skolan och kombinerar den med vad dagens hårdvara har att erbjuda. Medan det är en spelstil han gillar, så förstår han att större spelutvecklare inte vill lägga stora budgetar på titlar i 2D, då det är riskfyllt när konsumenter idag ofta förväntar sig spel i 3D med grafik som börjar närma sig fotorealism.

Dust: An Elysian Tail är i skrivande stund exklusivt till Xbox 360 och finns att köpa via Xbox Live för 1 200 Live Points ,motsvarande cirka 150 kronor, men det finns även som testversion att ladda hem gratis.

Källa: Arstechnica


Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pippen1001
11 Årtal sedan

Fy jävlar vilket enormt snyggt spel