Intel har idag servermarknaden uppdelad i två segment, deras EX-processorer i E7-serien för uppdragskritiska applikationer och EP-processorer i E5-serien för hög strömeffektivitet. Nu dyker de första uppgifterna upp om uppföljarna på dagens plattformar för respektive segment, där den uppdragskritiska ironiskt nog får namnet Brickland.

Dagens Romley-plattform som använder sig av E5-seriens processorer i Sandy Bridge-EP-familjen med upp till åtta kärnor lanserades inte helt smärtfritt, utan stötte på ett flertal förseningar på vägen. Detta på grund av problem med den tillhörande styrkretsen C600, mera känd som X79 på konsumentsidan. Romley stödjer upp till fyra processorer på ett moderkort och ska vara utformad för att även ha stöd för Ivy Bridge-EP som väntas bli lanserad under första halvan 2013, med upp till tio kärnor per processor.

Ersättaren till Romley kommer går under kodnamnet Grantley-EP som ackompanjeras av den nya styrkretsen Wellsburg PCH. Nyheterna här är definitivt intressanta, företagets Thunderbolt-gränssnitt kommer bland annat att vara inbyggd i plattformen. Det kommer även finnas städ för den nya DDR4-standarden, med klockfrekvenser på hela 2 400 och 3 200 megahertz enligt JEDEC:s standarder. Men med tanke på att Ivy Bridge-EP inte lanseras förrän nästa år, kommer den nya plattformen Grantley-EP med största sannolikhet inte se dagens ljus förrän någon gång 2014.

INTC_BricklandGrantley

Boxboro-EX är den plattform som Intel idag använder för så kallade “Mission Critical”-applikationer eller uppdragskritiska applikationer, där det är av största vikt att ingenting går fel. Processorerna i det segmentet kommer därför med så kallade RAS-funktioner (Reliability, Availability and Serviceability) som kan förhindra en processor från att krascha och återhämta sig från kritiska fel. Plattformen som har ett par år på nacken väntas bli ersätt under nästa år, tillsammans med Ivy Bridge-EX.

Ersättaren till Boxboro blir Brickland, som vi tycker inte är det bästa valet av namn på en serverplattform som denna. Plattformen kommer får stöd för upp till åtta processorer på ett och samma moderkort genom nästa generations QPI-buss som flyttar från versionnummer 1.0 till 1.1. Processorerna i Brickland kommer ha stöd för registrerat ECC DDR3-minne på 1 600 megahertz, men även här finns stöd för den nya DDR4-standarden med klockfrekvenser på 2 133, 2 400 och 3 200 megahertz.

Det är tänkt att Brickland som ska lanseras 2013 ska bli långlivad då den kommer stödja tre generationer processorer: Ivy Bridge-EX, den kommande arkitekturen Haswell-EX och Broadwell-EX som är en krympning av Haswell från en tillverkningsteknik på 22 nanometer till 14 nanometer. Som planerna ser ut idag lanseras Bricklands uppföljare fyra år senare, med stöd för den nya Skylake-arkitekturen som det ännu saknas några detaljer kring. Dessa uppgifter tar vi dock med en stor nypa salt, då planer som går så långt fram i tiden kan ändras precis när som helst beroende på hur marknaden ser ut.

Intel står verkligen inte stilla trots att AMD hamnat på efterkälken och stödet för DDR4 är välkommet på servermarknaden som konstant hungrar efter mer bandbredd. Förutom de högre klockfrekvenserna kommer DDR4 nytta en point-to-point topologi, vilket skulle innebära att varje minnesmodul agerar som sin egna minneskanal. Det ser i alla fall ut som att det är år 2014 som DDR4 gör entré på servermarknaden, men hur det kommer se ut på konsumentmarknaden återstår att se.

Källa: VR-Zone


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments