Qualcomm som är världens största leverantör av applikationsprocessorer och trådlösa modem för mobilelektronik har börjat testa sitt första globala 4G/LTE-modem för smartphones och surfplattor. Modemet stödjer LTE av kategori 4 med en hastighet på upp till 150 megabit per sekund.
Stöd för 4G/LTE är en stor röra när vi ser oss om i världen då länder och operatörer är uppdelade till sina egna frekvensband. En lösning på problemet är att utveckla modem med stöd för ett så brett spektrum, eller så många som möjligt. Det kommer inte som en större överraskning att Qualcomm blir en av de första att erbjuda en lösning som ska fungera på global skala.
“Vi har nyligen börjat testa vår tredje generation flerläges 3G/LTE-modem, MDM 9×25, som också är ett globalt modem som lägger till stöd för LTE kategori 4 och bättre aggregering mellan operatörer,” sa Steven Mollenkopf, vice president för Qualcomm, under ett konferenssamtal med analytiker.
I dagsläget har Qualcomm sina modemkretsar i MDM 9200-serien för specifika frekvensband och MDM 9600 som fungerar i väldigt många – men inte alla. Det här är anledningen till att bland annat Iphone 5 i dagsläget saknar 4G/LTE-stöd i Sverige. Deras nuvarande modemkretsar har dessutom “bara” stöd för hastigheter på 102 megabit per sekund ned och 51 megabit per sekund upp. Förutom globalt 4G/LTE-stöd så ska den nya modemkretsen stödja LTE kategori 4, med hastigheter på upp till 150 megabit per sekund.
Vad det här innebär i praktiken är att vi kan stöta på färre situationer som det med Iphone 5 som har inbyggt stöd för 4G/LTE som inte fungerar i vissa delar av världen. Det blir även lättare för telefontillverkare att erbjuda en lösning som fungerar för flera operatörer istället för att de behöver skräddarsy speciallösningar för vissa kunder.
Kanske skulle hjälpa om ni skriver 1200 Mbit/s. I alla fall så att man lättare ser kontrasten med befintliga internetanslutningar som alla anger i bit/s.
/s
[quote name=”shaglord”]Kanske skulle hjälpa om ni skriver 1200 Mbit/s. I alla fall så att man lättare ser kontrasten med befintliga internetanslutningar som alla anger i bit/s.
/s[/quote]
De menar nog Mbit/s i artikeln, annars så blir en väldigt stor uppgradering.
Korrekt, det ska vara Mbit/s… Ändrat!
Jag tror ju dock att alla de hastighetsvärden som skrivs är felaktiga.
Det är ju inte så troligt att telefonerna skulle klara 20% högre hastighet än vad en optisk fiberanslutning gör.
150megabyte är ju inte 150Mbit/s
[quote name=”ViperAUG”]Jag tror ju dock att alla de hastighetsvärden som skrivs är felaktiga.
Det är ju inte så troligt att telefonerna skulle klara 20% högre hastighet än vad en optisk fiberanslutning gör.
150megabyte är ju inte 150Mbit/s[/quote]
Vart skriver de 150 megabyte?
“megabit per sekund” och “150 Mb/s” kan jag se vilket är helt korrekt. Hade de skrivit MB/s så hade jag förstått vad du menade.
Per deffenition så är 1 byte = 8 bit.
Dvs 150 Mbit/s = 18,75 Mbyte/s
I ptaktiken så brukar man säga ungefär 100 Mbit/s = 10Mbyte/s. När det gäller 4G/3G så skulle jag snarare vilja säga 150Mbit/s = 1Mbyte/s
[quote name=”-Tjalve-“]Per deffenition så är 1 byte = 8 bit.
Dvs 150 Mbit/s = 18,75 Mbyte/s[/quote]
Nja…
1 byte = 8 bit, så långt stämmer det. Att man brukar säga att 100 Mbit/s = 10Mbyte/s beror på att det i nätverkskommunikation så använder varje byte 2 kontroll bit.
[quote name=”Daniel Wiberg”]De menar nog Mbit/s i artikeln, annars så blir en väldigt stor uppgradering.[/quote] Det har skrivits att LTE har möjligheter att ta oss till gigabitnivåer. Trodde det var dags att rulla ut den tekniken. Fan vad synd. Då får vi vänta lite till. 🙂 Ja 150 Mbit/s innebär inte så stor ökning. Det är förmodligen endast ändrat till att omfatta 2600 MHz-bandet utöver 800/1800 för 100Mbit. Problemet är att 2600 har väldigt liten räckvidd så det vore intressant att veta om det har skett framsteg i den lägre standardfrekvensen 800 MHz. Det skulle vara en stor bedrift om… Läs hela »
[quote name=”Morkul”]Nja… 1 byte = 8 bit, så långt stämmer det. Att man brukar säga att 100 Mbit/s = 10Mbyte/s beror på att det i nätverkskommunikation så använder varje byte 2 kontroll bit.[/quote] Det kanske var sant på tiden när vi körde med modem över RS232, men finns det inget protokoll som fungerar på det sättet. Även med RS232 så var det vanligaste 8 databitar, 1 stopbit och ingen paritet så det blev 9 bitar per byte. Tittar man på Ethernet så är den normala storleken på ett paket 1518 bytes om man gör en “bulk-transfer”. Av dessa är 4… Läs hela »
…fortsättning då bara halva inlägget postades… ligger på mindre eller lika med 8 bytes.Overheaden är därmed ca 4% eller 0.3 bitar per byte om man så vill. Teoretiskt maximal hastighet på ett 1Gbit/s Ethernet är 1000/8*1460/1526 (här är interframe gap 8 byte) = 120 MB/s och i praktiken kommer man väldigt nära detta, i all fall mellan två Linux-maskiner med PCIe NIC:ar. Radionät är lite mer komplicerade då det är fler lager involverade. Men för att kompensera för detta så utför man komprimering på IP och TCP header till 1-4 resp 4-8 bytes. Är lite mer bitfel på radionät än… Läs hela »
Nu var det många år sedan jag programmerade nätverkskod men när du skriver “en är typiskt 20 byte IPv4 header, 20 byte är TCP header” så känner jag inte alls igen mig. TCP header innehåller väl så väl källport som desitnations port á 16 bitar var. ENC på 3 bitar och checksum på 6 bitar. Var en hel del till som var i headern som jag inte kommer ihåg. Har för mig att det var 160 bitar totalt i alla fall. Rätta mig om jag har fel. Plus IP headern. Lägg där till ovehead du får mellan modem och ISP.… Läs hela »
IP header: 1..version+header length1..TOS2..length of header + payload2..fragmentaion ID2..fragmentation offset1..time to live1..protocol of payload, i.e. TCP(6), UDP(17), etc2..checksum of IP header4..source IP address4..destintion IP address = 20 bytes. Denna header kan även ha upp till 40 bytes optioner, men det är väldigt sällan det används i praktiken. TCP header:2..source port2..destination port4..sequence number of first octet4..acknowledge of last in-order received octet1..4bits data offset in 4 octets (==5, 20 octets, for TCP header without options), 4 bits zero1..flags2..current receive window, may be scaled (option)2..checksum of payload + TCP header + pseudo IP header2..urget pointer. Offset to next urget octet, only relevant if… Läs hela »
Tja var snart 20 år sedan jag höll på med TCP/IP så minnet svek mig något. Men fortfarande båda IP adresserna måste vara med i IP headern, eller? Varje IP nummer är 4 bytes alltså 32 bit per IP. Ja ja vilket fall är det små summor i sammanhanget. Som assembler programerare var jag för några år sedan inblandad i att fixa till firmware till en modell av Comhems kabelmodem och då använda de inte PPPoE då i alla fall. Jag var lite nyfiken och googlade lite och det tycks vara så att Comhem fortfarande inte använder PPPoE utan fortfarande… Läs hela »
Precis! Morkul sa ju 160 bitar och Uridium 20 bytes vilket är samma sak 20*8 = 160 🙂 Det är som sagt krångligt det där med bytes och bitar 🙂
Det här med Megabytes och Mebibytes är det ingen som vill köra med än?
1 MiB = 1024 kibibytes = 1048576 bytes
1 MB = 1000 KB = 1000000 bytes