Efter att under sin karriär ha utvecklat vad som blev grunden för dagens avancerade grafiska gränssnitt och pekdon har Douglas Engelbart nu avlidit i sitt hem. Han blev 88 år gammal och är idag kanske mest känd för sitt arbete med den första datormusen.
Idag ser de flesta grafiska gränssnitt i datorer som en självklarhet. Vi är vana att kunna flytta runt fönster med information med enkla handrörelser, antingen med en mus, en styrkula eller varför inte röra direkt vid skärmen? Vi kan bläddra oss igenom merparten av världens samlade information i ett välordnat och illustrerat gränssnitt i en webbläsare, och ett klick på en länk på en amerikansk server kan ta oss till information från en annan världsdel på bråkdelen av en sekund.
Större delen av de grafiska gränssnit vi använder idag hade inte varit möjligt, åtminstone inte i sin nuvarande form, utan arbetet lett av Douglas Engelbarts som avled vid 88 års ålder den 2 juli. Under sitt arbete på Stanford Research Institute utvecklade Engelbart tillsammans med ett forskarteam grunden till ett grafiskt gränssnitt, utöver de rader med text som gällde för terminalbaserade gränssnitt. Här utvecklades även bitmap-tekniken för datorskärmar, hyperlänkar och såklart datormusen.
En tidig prototyp av en datormus
Engelbart föddes år 1925 i USA och tog en kandidatexamen i elektroteknik år 1948, strax efter sin tid som radartekniker i den amerikanska flottan under andra världskriget. Efter sin examen arbetade han för NACA, eller National Advisory Comittee for Aeronautics, en period innan han studerade vidare vid University of California för att ta en masterexamen följt av en doktorstitel år 1955.
Nedan följer en video från 1968 där Engelbart demonstrerar användandet av mus i ett grafiskt gränssnitt (demonstrationen börjar efter cirka 1 minut och 30 sekunder).
Engelbart överlevs av sin fru och fyra barn, för att inte tala om en stadig plats i historieböckerna som datormusens och det grafiska gränssittets fader.
Håkan Lans hävdar att jänkarna stal hans idé med färggrafiken och musen, i vilket fall verkar det lustigt att så många vetenskapliga upptäckter görs samtidigt runt om i världen.
RIP
Många gamla legender dör numera, så snart finns det inga kvar från datortidens begynnelse
[quote name=”S0urcerr0R”]RIP
Många gamla legender dör numera, så snart finns det inga kvar från datortidens begynnelse[/quote]
Färre och färre lär sig förstå hur en dator fungerar, men fler och fler använder dem. Det känns som en dålig trend.