Har du någon gång fått kisa för att läsa någonting som är bara lite för långt borta, utan att ha kikare eller kamera till hands? Schweiziska forskare vill bland annat ge lättnad till synskadade genom en prototyp av en kontaktlins med 2,8 gånger optisk zoom.
Med ekonomiskt stöd från DARPA, en forskningsmyndighet inom den amerikanska försvarsmakten, arbetar en grupp forskare på Swiss Federal Institute of Technology i Lausanne med att möjliggöra en kontaktlins som låter användaren zooma in vid behov. Och som grund har man delvis använt väldigt tunn optik i kombination med 3D-glasögon från Samsung.
Den prototyp som presenterats är strax över en millimeter tjock. I mitten av linsen finns ett område som saknar förstoring, och som sedan är omringat av tunna optiska ringar som ger en förstoring på 2,8 gånger. För att sedan växla mellan vanlig storlek och zoom har forskarna använt den slutarmekanism som används i 3D-glasögon för att annars reglera om ljus ska passera genom höger eller vänster öga. När centralområdet blockeras upplevs en förstoring, och när de optiska ringarna blockeras försvinner effekten.
Många användningsområden – men en bit kvar på vägen
Det är dock fortfarande en prototyp det rör sig om, och dessutom en som inte är redo för användning på ett människoöga ännu. Prototypen är tillverkad i hårdplast och kan därför inte användas på ett biologiskt öga innan ett mjukare material i stil med silikon kan implementeras. Linsen behöver även kunna släppa igenom syre till ögat.
De kvarvarande hindren till trots så har tekniken goda chanser att börja tillverkas på en bredare skala inom en inte allt för avlägsen framtid. Forskarna arbetar redan på att ordna de optiska brister som finns i linsen, och sedan behöver val av material och en metod för kontroll från användaren utvecklas.
När linsen väl är klar för mänsklig användning finns det en uppsjö av möjliga användningsområden. Bland annat kan människor med åldersrelaterad nedsatt syn dra nytta av linsen, och sponsorn DARPA kan säkerligen hitta mer än ett militärt användningsområde.
Arbetet publicerades i Optics Express, och avhandlingen i sin helhet kan läsas här.
Relaterade nyheter:
Något för mig som har linser.