Intels övergång till BGA-sockel framgår i roadmap

7
artikelbild

Att flytta in kretsar och kontroller på samma kisel som den traditionella processorn tycks bara vara början, och en roadmap från Intel påvisar hur företaget planerar en övergång från sedevanliga processorsocklar till en plattform där processorn är fastlödd på moderkortet.

Idag har datorbyggare väldigt stor frihet och variation när det kommer till komponentval för stationära datorer. Valfri processor kan kombineras med valfritt kompatibelt moderkort som fyller ens behov bäst, och skulle behoven ändras eller prestandan inte räcka till kan flaskhalsen i systemet enkelt bytas ut.

I och med integreringen av fler komponenter direkt under processorns värmespridare har dock moderkortets roll i valet av dator blivit betydligt mindre. När Intel introducerade sina Nehalem-baserade processorer i och med de första Core i7-processorerna till sockeln LGA-1366 försvann möjligheten för tredjepartstillverkare som Nvidia eller VIA att tillverka egna styrkretsar till Intels processorer.

Til följd finns det bara Intels styrkretsar tillgängliga på moderkort för Intel-processorer idag, vilket har lett till att moderkortstillverkare har betydligt svårare att differentiera sig. De övergripande funktionerna är genrellt de samma mellan modellerna, och variationerna sker huvudsakligen i antal portar och allehanda “finesser” som kan implementeras utan en skräddarsydd styrkrets, som trådlösa nätverkskort eller gränssnitt för små, kompakta SSD-enheter.

Två produkter blir en

Så frågan som många ställer sig – inklusive Intel – är vilken nytta valfrihet bland moderkort kommer ha på en marknad där skillnaden mellan valen i praktiken är minimal, inte minst för en konsument som sällan ens öppnar sitt chassi om ingenting krånglar. Intels svar på det hela kan helt enkelt vara att övergå till en modell där moderkort och processor är samma produkt, även för stationära datorer.

Det började talas om en sådan övergång redan förra året, och rykten har hängt i luften till och från även innan dess. Nu har Myce kommit över roadmaps från Intel där användandet av BGA-sockel istället för den traditionella LGA-sockeln specificeras för flera modeller ur både Haswell-familjen och den antågande Bay Trail-D-plattformen. Man pekar även mot hur Intels planer för plattformen ser ut.

bga_package

Bild: IXBT Labs

BGA står för Ball Grid Array, och till skillnad från Intels sedvanliga LGA, eller Land Grid Array, så är BGA-processorer fastlödda på moderkortet i stil med bärbara datorer. För den stationära plattformen skulle moderkort säljas med processorn integrerad, som en enda produkt. Det sker redan i vissa mindre formfaktorer med processorer från såväl Intel som AMD, men Intel tycks vilja sprida konceptet även till de större formfaktorerna.

Bay Trail-D och Haswell GT3 först på tur

För kommande Bay Trail-D finns en rad modeller specificerade. Det rör sig om processorer som kommer säljas med Celeron- och Pentium-märkning främst i budget- och lägre konsumentsegmentet för små formfaktorer och OEM-integrering. Vi har beskrivit dessa processorer närmare i en tidigare nyhet som kan läsas här.

roadmap-baytrail

Vad som är en mer intressant övergång är egentligen de mer prestandainriktade modellerna ur Haswell-familjen. Medan sockel LGA-1150 är fräsch och frodas och antagligen kommer husera majoriteten av alla sålda stationära Haswell-processorer för konsumenter så finns även en rad modeller som istället får just BGA-sockel.

roadmap-haswell

Här ser vi exempelvis toppmodellen i7-4770R, tänkt att vara BGA-motsvarigheten till de nuvarande flaggskeppen i7-4770 och i7-4770K. Funktionaliteten hos såväl i7-4770R är bör vara väldigt snarlik den hos LGA-varianterna, men med något lägre klockfrekvenser och strömförbrukning.

Dessa processorer har även de starkare Iris-grafikkretsarna med dubbla mängden exekveringsenheter och en L4 eDRAM-cache. Det listas även två Celeron och en Pentium för lägre prisklasser, och dessa saknar den snabbare grafikkretsen.

Oklar framtid för LGA-sockeln

Det är dock inte ristat i sten hur Intels stationära plattform kommer se ut framöver. Medan det talas sedan förra hösten om att BGA kan ersätta LGA helt och hållet i och med Broadwell under 2014 går det i nuläget inte att bekräfta huruvida LGA kommer fasas ut helt, eller om BGA och LGA kommer finnas sida vid sida ett tag framöver i olika typer av produkter.

En annan viktig bit av pusslet är entusiastplattformen, som i nuläget utgörs av Sandy Bridge-E-plattformen och som snart bör bytas ut mot Ivy Bridge-E. Dessa plattformar visar inga tecken på att skiftas till BGA-sockel, och om LGA skulle försvinna från konsumentplattformen vore det tänkbart att de som föredrar LGA och de uppgraderingsmöjligheter som hör till istället övergår hit – eller till konkurrenten AMD. Det vore inte heller omöjligt att Intel expanderar plattformen nedåt i prisklass för att locka till sig dessa kunder.

Ännu har vi helt enkelt för lite uppgifter att gå, och vi lär få mer klarhet i hur Intels stationära plattform kommer se ut för datorbyggare först när vi får veta mer om nästa upplaga processorer, Broadwell. Det återstår även att se vad effekten av en utfasning av LGA skulle bli för moderkortstillverkarna, som kan behöva anpassa en stor del av sin verksamhet och marknadsföring.

Vad anser våra läsare om moderkort och processor som gemensam produkt – är utbytbara processorer en självklarhet eller en förlegad finess?

Källa: Myce via Techpowerup

Relaterade artiklar:


Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis T
11 Årtal sedan

Jag kan förstå att ha processorn fastlött på moderkortet om det är en laptop men inte om det är en stationär. Det låter onödigt korkat. Blir ett helvetes meckande om någonting skulle rasa ihop.

Istället för att bara rycka CPUn om den nu skulle bränna, måste man nu byta ut hela moderkortet.

Nej, det är inte en smart lösning. Inte för stationära iallafall.

ns
ns
11 Årtal sedan

Ett alternativ för stationära är cpu på ett minikort som sätts i moderkortet. Ungefär som slot1 med Pentium 2.

Minky
11 Årtal sedan

Spelar ju egentligen ingen större roll. Om en CPU går sönder efter garanti så kastar man ut moderkortet också mest troligt pga ålder. Den enda nackdelen är att man kanske inte får samma valfrihet med att blanda ITX-moderkort med i7or mm…

Birks
11 Årtal sedan

Säkert mest inriktat för företagsmarknaden där man inte byter processorer.
Tveksamt till att det kommer försvinna från konsument marknaden helt.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Först av allt. Super intressant läsning.
Jag tror inte det kommer att bli ett jätteproblem för oss entusiaster. Som någon skrev så är det nog främst för systembyggare o första läget. Jag kan se vinsterna med att skippa sockeln i form av lagency och sådant. Jag la. Tänka mig att köpa ett moderkort med det. De. Stora nackdelen är ju att valmöjligheterna minskar. Även om jag kan tycka att valen är lite väl många idag 😛

Flyfisherman
11 Årtal sedan

I princip går det att montera en BGA kapsel i en BGA sockel som i sin tur löds på mönsterkortet, vilket är ett vanligt byggsätt för många olika typer kretsar som skall eller måste vara utbytbara inom helt andra branscher tex. telekom etc. Det bygger i sin tur på att moder- eller dotterkorten från början är konstruerade att stödja varierande kretsar med olika egenskaper inom samma kretsfamilj – samt att signalerna och dataöverföringen inte påverkas, särskilt gäller detta höghastighetskonstruktioner vid extremt höga frekvenser. [i]I så fall[/i] skulle det i det här fallet inte bli någon praktisk skillnad för konsumenten, som… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Jag hoppas att vissa företag kommer sälja dessa BGA lösingar i moderkorts form – helst mini-itx eller mindre.
Vore tråkigt om dessa endast går att införskaffa i färdiga datorer – all in one’s o liknande.
BGA-moderkort säljs ju redan med tex Intel Atom.

Ska isf även bli intressant att se om 4770R går att köpa i skumma configs – tex med pcie x16 / x1 slots. Inte för att i nuläget uppgradera den redan påkostade grafiken, men det kan komma till användning om 2 år när man vill köpa en GTX960. 🙂