Dockningsstation och flexibel skärm till Lenovo Thinkpad Yoga

4
artikelbild

Vi tittar förbi Lenovos monter på IFA 2013 och stannar till vid den mer arbetsinriktade datorn Thinkpad Yoga. Här bjuds på ett mindre format på 12,5 tum med ett gediget chassi och en intressant skärm som kan vikas bakom datorn och användas i tablet-läge.

Lenovo har vuxit rejält på senare tid och är idag en av de mest populära tillverkarna av bärbara datorer på en marknad där surfplattan i många fall får ta över arbetet. En intressant modell vi stannade upp för att klämma lite på är en ny upplaga av Thinkpad Yoga, en mindre modell ur Thinkpad-serien något mer riktad mot professionella användare.

Paradnumret för Yoga är att skärmen kan vridas bakåt läggas mot datorns baksida, så att enheten då kan agera surfplatta. I det läget trycks tangenterna på tangentbordet upp underifrån så att man inte oavsiktligt trycker ner dem medan man håller enheten i handen. Det finns även en penna som kan användas för anteckningar. Den funktionen saknades på den äldre upplagan av Yoga och blev ett vanligt klagomål bland användare.

Skärmen är 12,5 tum stor och av IPS-typ och varianten vi fick klämma på har en traditionell 1 366 x 769-upplösning, men en modell med 1080p är planerad för lansering senare i år. Skärmen kommer monterad i ett gediget chassi som vi är vana att se från Lenovo, med traditionell svart design och den röda “vårtan” som komplement till pekplattan.

thinkpadyoga1

Innanför skalet sitter Intel Core-processorer ur Haswell-familjen som kan fås tillsammans med upp till 8 gigabyte internminne och antingen en SSD på upp till 512 gigabyte eller mekanisk lagring.

Tillsammans med datorn visar Lenovo upp sin nya dockningsstation, som ansluts med en egen kontakt som delar anslutning med laddningskabeln. På resande fot kan en traditionell laddare användas som då tar upp ungefär halva porten. När man sedan är hemma eller på kontoret kan man istället fylla ut hela porten med kabeln till en dockningsstation som delvis ger ström och delvis en rad portar, däribland fler USB 3.0-portar, ljud, HDMI och trådat nätverk.

thinkpadyoga3

Prislappen börjar på 699 euro eller omkring 7 000 kronor inklusive moms beroende på konfiguration, och leveranserna inleds inom den kommande månaden, som sagt med 1080p-varianten senare i oktober.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
zapp
11 Årtal sedan

Det ska vara Thinklight, om det sig “bör”… Bakgrundsbelysning på tangentbord
är bara trams.

Decryphe
11 Årtal sedan

[quote name=”zapp”]Det ska vara Thinklight, om det sig “bör”… Bakgrundsbelysning på tangentbord är bara trams.[/quote]
Helt rätt. Dessutom verkar det ju som om de effektivt har förstört Trackpoint genom att ta bort de dedikerade musknapparna. Lika knasigt är det att de inte bara stoppade in en Thunderbolt-anslutning och designade en Thunderbolt-docka för datorn, i stil med den här: http://www.sonnettech.com/product/echo15thunderboltdock.html
Jag är ytterst besviken över att den första Thinkpad-serien (T440, T540, X240) som får högupplösande skärmar (den feature jag hittills saknat) inte har de features som jag förväntar mig av en Thinkpad – och har haft under de senaste 10 – 15 åren.

Ottan
Ottan
11 Årtal sedan

Det vore intressant att också veta vilka alternativa operativsystem man kan köra på enheten, finns det support bland de vanligaste GNU/Linux distributioner, då också möjligheterna att installera en “riktigt” Windows och slippa förinstallerat skit vars syfte är att slöa ner datorn så den blir sirapseg.

nyson
nyson
11 Årtal sedan

[quote name=”zapp”]Det ska vara Thinklight, om det sig “bör”… Bakgrundsbelysning på tangentbord
är bara trams.[/quote]
Det trodde jag också tills jag skaffade x230. Jag älskart’, och har numera stängt av ThinkLight i bios. ThinkLight räcker inte för att lysa upp papper, och de gångerna man bara vill ha ett lätt ljus för att lättare använda datorn i mörker så gillar jag upplyst tangentbord väldigt mycket mer än ThinkLighten.