Belkin är en av de tillverkare som gjort breda satsningar på hemautomation, något som blir allt vanligare i ett samhälle där allt fler enheter kan dra kommunicera både lokalt och över internet. Med sina nya strömdosor kan du inte bara kontrollera utrustning, utan även mäta förbrukning.
Hemautimation har dykt upp från flera företag, och tidigare i år kikade vi närmare på Belkins alternativ, kallat Wemo. Kort och gott kan Wemo beskrivas som enkla strömdosor som ansluts mellan vägguttaget och utrustningen, och kan sedan över internet eller lokalt nätverk användas för att slå på eller av strömtillförseln till allt från lampor till kylskåp.
Nästa upplaga av Wemo har även förmågan att mäta strömförbrukningen hos den inkopplade utrustningen, något som på IFAs mässgolv demonstreras med en inkopplad glödlampa. Slår man på eller av strömtillförseln genom en applikation till mobil eller surfplatta uppdateras strömförbrukningen i realtid, och slår man istället av utrustningen med dess egen strömbrytare försätts Wemo-dosan i standby-läge, men fortsätter mäta strömförbrukningen och kan fjärrstyras.
I och med att styrningen och övervakningen även fungerar över internet kan det vara ett nyttofullt verktyg när man inte är hemma, då man kan kolla om någon enhet som inte borde vara igång drar mer ström än den borde, varpå enheten kan stängas av över internet.
Priset för en Wemo-adapter ligger kring 500-600 kronor, ett vettigt pris för att styra enstaka enheter, men vill man kunna fjärrstyra hela eller större delar av hemmet kommer prislappen snabbt springa iväg. I övrigt är det dock en intressant satsning som vi gärna ser att fler aktörer ger sig in på.
Skulle jag fylla mitt hem med sådana skulle det muttras Wattans hela dagarna!
Riktigt bra produkt för att benchmarka sitt hem i vilket fall som helst, och speciellt användbart när man använder egna solceller, vindkraft eller elgenerator 🙂
Till det priset kan man lika gärna skaffa en fibaro wall plug som kan allt denna kan och är mindre.
Men visst det ökar trycket på de andra aktörerna när det blir mer konkurrens så då kan ju priset bli mer fördelaktigt.