Cyanogenmod samlar in 7 miljoner dollar i sponsring

0
artikelbild

Vad som började som ett projekt med en enda programmerare bakom spakarna har vuxit upp till att bli ett växande företag, som nu även har samlat in ett ordentligt kapital. Den Android-baserade ersättnigsmjukvaran satsar nu på att bli en en av de största aktörerna i branschen.

Cyanogenmod började med ett projekt från Steve “Cyanogen” Kondik och har sedan dess samlat på sig en rejäl användarbas. Enligt det nu betydligt större utvecklarteamet har över 7,5 miljoner användare installerat mjukvaran på sina Android-enheter.

Bland annat lockar mjukvaran med funktioner som inte finns tillgängliga i de ordinarie versionerna av Android som finns till flera surfplattor och mobiltelefoner, exempelvis överklockning, mer frihet med att applicera teman, tillgång till fler APN vid mobilsurf med mera.

Enkel installation först på agendan

Företaget har nu samlat in 7 miljoner dollar i sponsring från Redpoint Venture och Benchmark Capital, vilket ger Cyanogenmod betydligt större möjligheter att bredda sin användarbas och sprida mjukvaran till fler enheter. Ett projekt man siktar på för att underlätta för användarna är att lansera en förenklad installationsmjukvara som kommer kunna laddas ner via Google Play Store, och på så sätt minska behovet av att behöva trilskas med flashmjukvara, bootloaders och även minska risken att enheten tar skada i processen.

“The biggest obstacle we wanted to get out of the way is the hideous installation process. Today there are more open and unlockable devices than ever, but they all have their quirks and wildly different installation procedures. We’ve done our best to document the process for every device we support on our wiki, but it is still a daunting process for mere mortals. This is not sufficient—installation needs to be easy and safe.”

Den tredje stora aktören?

Ett mer ambitiöst mål i det långa loppet är att bryta sig loss från att endast vara en modifikation till existerande Android-installationer. Till exempel pekar man ut att det inte på allvar finns en tredje stor aktör inom telefonmjukvara idag, en sits som Windows Phone borde ha kunnat plocka. Man pekar även ut att man sett till användarbasen redan på många sätt är en större aktör än Microsoft på den mobila marknaden.

“The mobile devices out there, they’re just not meant for anybody to use. They’re essentially mobile cash registers. We want to help you get stuff done, and use these things to their fullest potential.”

Cyanogen_Mod_Jelly_Bean_Tall

Det innebär att man längre fram kan använda sig av källkoden till Android och samarbeta med tillverkare för att lansera en egen fork av mjukvaran som kan finnas på enheter redan vid köpet och på så sätt bli ett mer självständigt mobilt operativsystem.

Man överväger också ett mer konsumentvänligt yttre som kan medföra ett namnbyte på företaget och mjukvaran redan under nästa år.

Säkerhet och integritet en hjärtefråga – men vad tycker Google?

Ett annat spår som kommit i fokus under det senaste året är säkerhet och integritet, någonting som Cyanogenmod kan komma att lägga extra vikt på. De vill kunna erbjuda kunder ett operativsystem där de tryggt kan förvara sin data.

Vad som däremot kan komma att bli ett hinder i utvecklingen av Cyanogenmod är huruvida Google kommer fortsätta godta mjukvaran, och framför allt om Cyanogenmod-enheter kommer fortsätta kunna använda Google Play Store. Sistnämnda kräver en certifiering från Google, och medan Google ännu inte har tagit till några åtgärder mot Cyanogenmod-enheter är det inte otänkbart att de tar en mer aggressiv ställning längre fram om mjukvaran börjar tugga på Androids marknadsandelar.

Ännu är det en bit kvar innan vi ens kan se den utlovade förenklade installationsprocessen, men det kommer onekligen bli intressant att hålla ett öga på Cyanogenmod som aktör på den mobila mjukvarumarknaden framöver.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments