Fingeravtrycksläsare, kostymer och skrivare stora som orglar – det är dags för HPs Fall Launch-event i Barcelona. Nordichardware har varit på plats och tittat närmare på HPs planer och visioner för sina datorer och den allt tunnare linjen mellan konsumenter och företag inom IT.
Det svårt att tala om datorer i varesig konsument- eller företagssegmentet idag utan att ta en titt på Hewlett-Packard, som tidigare höll titeln som världens största PC-tillverkare. Surfplattor och mobiltelefoner har tuggat i sig markanta delar av marknaden de senaste åren och gjort PC-marknaden till en mindre lukrativ jaktmark inte minst för konsumenter. Dessutom har kinesiska Lenovo lyckats knipa tronen på den marknaden.
PC är dock fortfarande den primära plattformen för produktiv datoranvändning, även om surfplattor och mobiltelefoner ofta föredras för konsumption. Ett fysiskt tangentbord är att föredra för att producera mycket text och efter åratal som världsledande plattform ger mjukvarukompatibilitet en fördel till Windows och X86.
BYOD är framtiden – men med vilka konsekvenser?
När Herbert Koeck tar plats på scenen på Meliá Sky Hotel i Barcelona talar han och kollegorna om vad HP kallar “the new style of IT”, och ett stort fokus är hur marknaden för företagsdatorer och konsumentdatorer blir allt svårare att hålla isär, en trend som för med sig både svårigheter och nya möjligheter.
På en marknad där många ifrågasätter sitt behov för att ha en PC över huvud taget är det desto fler som helst avstår från att ha mer än en bärbar dator, vilket ofta blir fallet om man dels ska ha en arbetsdator som fungerar för arbete i fält och dels ha en privat dator för socialt nätverkande, hobby, spel och mediakonsumption. Väldigt ofta väljer man istället att låta den ena datorn ligga och istället flytta över sina privata vanor på arbetsdatorn eller arbeta från den privata datorn.
Därför ser HP en stor framtid inom BYOD, eller bring your own device, där arbetsdatorn och den privata datorn är samma enhet och därför måste passas för båda målgrupperna. Här finns det vissa problem med att helt enkelt använda vilken som helst av de populära ultraportabla datorerna som finns på konsumentmarknaden idag.
Dels är säkerheten en viktig fråga när företagsinformation finns lagrad på en privat dator. Dessutom kommer stora företag vilja ha möjligheten att själva i så stor utsträckning som möjligt sköta reparationer och underhåll av datorerna för att minska risken att data hamnar på villovägar och för att minska både kostnader och förlorad arbetstid.
Ur en konsumentsynvinkel är sedan design en viktig synpunkt. När man som kunsument själv väljer en enhet till sitt arbete snarare än få en genom IT-avdelningen kommer designen vara en stor faktor, inte minst då dagens konsumenter är vana att kunna välja en mer personlig dator.
Enligt Koeck ser HP en framtid där en övergång till BYOD i större skala är oundviklig, och att den modell HP helst ser för valet av enhet är att medarbetaren själv får köpa en dator och ta med till jobbet, men att datorn i fråga måste möta vissa kriterier uppsatta av IT-avdelningen i mån av säkerhet och funktion. Därför, och även i samband med den ökade medvetenheten om säkerhet och inte minst integritet bland konsumenter, tror Koeck även att säkerhetsfunktioner vi annars främst sett i företagsdatorer, såsom fingeravtrycksläsare, kommer bli allt vanligare i konsumentdatorer.
Elitebook och Probook får konsument-DNA
Som svar på den efterfrågan inleder HP med att lansera en uppdaterad serie Probook och Elitebook-datorer med Ultrabook-certifiering. Datorerna har skal i magnesium och aluminium med en ytbehandling tänkt att ge delvis en stryktålig yta med fyra lager färg, och dels att ge en “mjuk” yta.
Medan vi inte kommer gå in i detalj på HPs företags fulla företagssortiment är det vissa modeller som var särskilt intressanta. Dels fick vi se en ny uppsättning datorer med Elitebook-märkning i form av Elitebook 800-serien. HP visade upp modeller i både 12-, 14-, och 15,6-tums storlek, där 14-tummaren kommer kunna köpas med ett utökat “Slice Battery” som ska förlänga enhetens drifttid till 33 timmar. Vi har ännu inte fått svar från HP om hur mycket mer vikt och tjocklek vi har att vänta av det utökade batteriet.
HP har även uppdaterat sina dockningsstationer, som nu kommer anslutas med en port på sidan av datorn som är tänkt att vara mer stryktålig än tidigare. Dockningsstationen har likt sina föregångare in- och utgångar för bland annat video, lagring och ljud.
En annan intressant aspekt hos de nya datorerna, särskilt om de i större mån än tidigare kommer finnas tillgängliga även för konsumenter, är att HP satsat på att de ska vara enkla att öppna och reparera. Undersidan kan öppnas skruvlöst, där man sedan enkelt kommer åt både lagring och internminne. Detta är tänkt att underlätta för IT-avdelningar, men kan även vara intressant för konsumenter som vill ha möjlighet att själv byta dessa komponenter.
Hybrider som nästa norm?
När det kommer till pekskärmar hade vi möjlighet att samtala med Herbert Koeck efter föredraget om hur han ser på övergången till mer pekskärmsorienterade gränssnitt och hur HPs produkter för både konsumenter och företag kommer anpassas därefter. Windows är den ledande plattformen bland företagsdatorer, och operativsystemet rör sig allt mer mot pekskärmsorienterad användning i och med Modern UI som introducerades med Windows 8, vilket sätter vissa frågetecken kring användarvänlighet i traditionella bärbara datorer.
Här är det hybrider i form av traditionella bärbara datorer med löstagbar skärm som HP ser som nästa stora norm inom bärbara datorer både för konsumenter och företag när produktivitet är i fokus. En surfplatta är enligt HP ett väldigt användbart verktyg, men är i slutändan främst ett komplement till en regelrätt dator med ett fysiskt tangentbord. Däremot ser man en stor framtid för möjligheten att arbeta med en traditionell bärbar dator och sedan helt sonika plocka loss skärmen när man interagerar med ett pekskärmsanpassat gränssnitt och inte behöver behandla större mängder text.
HP Spectre X2, passivt kyld hybriddator med Intel Haswell
Den produkt som HP riktade strålkastarljuset mot i det här sammanhanget är Spectre X2, en hybriddator med löstagbar skärm, som vi även fick möjlighet att klämma lite närmare på efter föredraget och som vi skrivit lite mer om i en separat artikel här.
Ur en konsumentsynvinkel är det intressant att se att HP trots allt är villiga att vinkla och vrida en aning på sina starka kopplingar till just företagsmarknaden. Konsumentdatorerna anpassas för att få fler funktioner från företagssidan men även vice versa. Bland annat har HP för avsikt att både göra sina konsumentdatorer mer kompatibla med företagsanvändning, men även att göra sitt företagssortiment mer åtkomligt för vanliga konsumenter.