Små programmerbara kretskort som Raspberry Pi och Arduino är väldigt populära både i utbildningssyfte och för kreativa hemmabyggarprojekt. Intel vill nu ha en del av kakan och börjar producera Galileo, ett Arduino-kompatibelt utvecklarkort med en purfärsk Quark-krets.
Tidigare i år visade Intel upp en ny familj med strömsnåla systemprocessorer kallade Quark med en öppen arkitektur och en X86-kompatibel Pentium-baserad kärna, tänkt att användas för inbyggnad i strömsnåla enheter för exempelvis nätverkande eller andra projekt. Trots sin äldre 32-nanometersteknik är Quark ännu strömsnålare än sina störebröder ur Atom-familjen, och är tänkta för de allra minsta typerna av inbyggnads- och utvecklingsenheter.
Den serien processorer tycks nu har burit frukt i och med Galileo, ett utvecklarkort tänkt att användas bland annat på universitet världen över. På kortet sitter en Intel Quark X1000 med 400 megahertz klockfrekvens, och intressant nog ska kortet även vara Arduino-kompatibelt med tillhörande programmering, utöver möjligheten att dra nytta av X86-instruktionssetet.
“Intel Galileo is the first in a line of Arduino-compatible development boards based on Intel architecture and is designed for the maker and education communities. The platform is easy to use for new designers and for those looking to take designs to the next level.”
Intel kommer skicka ut 50 000 exemplar av korten till 1 000 universitet världen över under de kommande 18 månaderna. Galileo kommer finnas tillgänligt framåt slutet av november, och till vilken grad det kommer säljas till privatpersoner är ännu oklart.
Skulle kunna funka bra att bygga router/firewall av om man kan få tag i ett med flera NIC!
Hur menar ni när ni säger att Quark är en öppen arkitektur?
Enligt det här så är det inte det: http://gigaom.com/2013/09/10/intel-announces-new-quark-soc-for-the-internet-of-things/
Skulle va kul att få veta mer specs. Typ IO för video/ljud och om det finns någon slags multimedia acceleration i huvetaget. Verkar som att Quark är customizeable o andra tillverkare får bistå med accelerations IP direkt i chippet.Riktigt skoj om man kunde leka lite med denna o testa vad den går för. Kan se användningsområden för att lära sej renodlad x86 kod, och sedan testa den med avsikt att optimera kod så långt det går. Som renodlad router (som ska vara extremt konfigureringsbar) kan den oxå vara festlig. Eller varför inte som styrsystem för diverse ändamål – ex olika… Läs hela »
[quote name=”UT_lol”]Hur menar ni när ni säger att Quark är en öppen arkitektur?
Enligt det här så är det inte det: http://gigaom.com/2013/09/10/intel-announces-new-quark-soc-for-the-internet-of-things/%5B/quote%5D
Det är något av en gråzon egentligen. Quark-plattformen är öppen, men Pentium-kärnan är det exempelvis inte. Med andra ord kan vi få se Quark från andra tillverkare, men då utan någon form av X86-kompatibilitet.
Med en maximal GPIO-frekvens på 230Hz så är den här brädan tämligen ointressant för mer än mycket enkla grejjer.
En likvärdig ARM-bräda (tex Raspberry PI) klarar lätt 5Mhz på GPIO-pinnarna. Arduinon klarar upp till 8MHz med lite smart direct memory mapping kodning.
Inget jag skulle rekommendera till någon som vill lära sig om elektronik och hur man kommunicerar mellan kretsar och liknande.
Som en hobbypular-linuxserver, ja ok, men som elektronikverktyg, nja.
Det finns mycket annat som är bättre till det.