Microsoft har nu börjat rulla ut uppdateringen GDR3 till sitt mobila operativsystem Windows Phone 8. Uppdateringen kommer bland annat låta utvecklare och tillverkare ge stöd för större och mer högupplösta skärmar upp till 1080p samt stöd för Qualcomms flaggskeppsprocessor Snapdragon 800.

Med uppdateringar till både Windows 8 och Windows RT runt hörnet får även Windows Phone 8 lite kärlek från Microsoft, den här gången i form av uppdateringen GDR3. Uppdateringen kommer rullas ut till diverse modeller under de kommande veckorna och innehåller nya finesser för både användare och utvecklare.

Större skärmar och starkare processorer

Först och främst tillkommer stöd för upplösningar upp till 1 920 x 1 080 pixlar och större skärmar. Det blir ett viktigt steg om Microsoft ska hoppas på att knipa marknadsandelar från Android, där stora telefoner med höga upplösningar är väldigt populära idag med modeller uppåt 6 tum från både Samsung, LG, HTC och Sony. Med den högre upplösningen följer möjligheten att ha upp till 6 live tiles på bredden, där det tidigare fanns stöd för fyra.

En annan funktion som kan visa sig vara viktig i konkurrensen mot andra telefoner i den större storleksklassen är stödet för Qualcomm Snapdragon 800, den fyrkärniga processor som driver såväl Samsung Galaxy Note 3 som LG G2 och Sony Xperia Z1. Vissa har påpekat just bristen på kraftfulla flaggskeppstelefoner som en anledning till bristande Windows Phone-försäljning, någonting Microsoft hoppas råda bot på.

Mer och mindre bekanta finesser

Med uppdateringen följer även finessen “driving mode”, som avvisar alla inkommande samtal och meddelanden, eller skickar automatiska svar över SMS. Driving mode lämnar dock internetanslutningen aktiv för att kunna exempelvis ladda ner kartinformation för GPS-navigering, och används ett bluetooth-headset kommer samtalen automatiskt gå till headsetet men inte synas på skärmen.

GDR3 medför också vissa funktioner och finesser som efterfrågats av användare och som vi känner igen från konkurrerande operativsystem, till exempel rotationslås för skärmen, internetdelning över Bluetooth och möjlighet att ansluta ditt ett trådlöst nätverk direkt under telefonaktiveringen.

Uppdateringen kommer rullas ut stegvis under de kommande veckorna och månaderna, och exakt när beror på telefonmodell och teleoperatör. Den som är utvecklare kan tidigare få ta del av mjukvaran genom Windows Phone Preview for Developers som det finns mer information om här.

Microsofts blogginlägg om GDR3-uppdateringen kan läsas i sin helhet här.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
hymer
10 Årtal sedan

Har dom lyckats separera volymhanteringen i GDR3?

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Kan man använda katalogundermappar i e-post klienten nu äntligen tro? 😀

Dravond
10 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Har dom lyckats separera volymhanteringen i GDR3?[/quote]
[quote name=”-Tjalve-“]Kan man använda katalogundermappar i e-post klienten nu äntligen tro? :D[/quote]
Precis sådana saker som jag saknar. Skulle även vilja se fler “trevliga” accent färger..
Och kanske aktivering av tex BT 4.0 mest bara för att… Speciellt nu när de velat så länge kommer/kommer inte…

Och att den hårdkodade spärren för nedladdning av filer via telenätet tas bort…. VÄLIDGT störande när man har enbart tillgång till “smal-bands” wifi men full 4G täckning (30mbps+)