NASA-forskare skickar data till månen i 622 megabit per sekund

4
artikelbild2

Med stora avstånd kommer större svårigheter att skicka data med bra hastigheter, och det är ett väletablerat farthinder inom rymdforskningen. Nu har ingenjörer hos NASA lyckats skicka data till månen i rekordhöga 622 megabit per sekund med hjälp av lasrar.

När information ska skickas över stora avstånd är det idag bara elektromagnetisk strålning som klarar av att göra jobbet. Den vanligaste metoden för att skicka och ta emot information från exempelvis en rymdsond som tar mätvärden eller bilder från en annan himlakropp i solsystemet är radiovågor, som med sin långa våglängd har en enorm räckvidd. Med en längre våglängd kommer dock också en lägre frekvens, och därmed mindre utrymme att förmedla data.

Ingenjörer hos NASA har lyckats överföra data till en farkost i omloppsbana kring månen, men istället för att använda sig av radiovågor så nyttjades kraftfulla lasrar. Medan dessa lasrar inte har samma långa våglängd som radiovågor så bibehåller de en lång räckvidd tack vare sin låga spridning. På så sätt har en högre frekvens kunnat användas, och därmed även mer data.

Hastigheten uppgick i 622 megabit per sekund mellan basstationen i New Mexico och farkosten, en tämligen imponerande hastighet med tanke på avståndet. Som jämförelse brukar en typisk radiosignal på dessa avstånd komma upp i omkring 300 bits per sekund. Däremot spelar det ganska stor roll att månen är den närmaste himlakroppen, och att skicka information till en sond eller farkost kring exempelvis Mars hade varit en betydligt större utmaning.

Demonstrationen gick under namnet LLCD, eller Lunar Laser Communication Demonstration, och skedde i samarbete med MIT i Massachusetts. Planen är att bygga vidare på tekniken till nästa projekt, kallat LRCD eller Laser Communications Relay Demonstration, som förväntas inledas år 2017.

Bedriften är ett steg framåt i vad vi kan åstadkomma i informationsväg över långa avstånd, och kan exempelvis komma att implementeras för att kommunicera med teleskop i omloppsbana som skickar stora mängder data, och den bakomliggande tekniken kan även komma att implementeras i olika typer av nätverk på Jorden.

Källa: NASA


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

kan ladda ned filer trots man är på Mars snart, skönt. 🙂

Dravond
11 Årtal sedan

Frågan är ju dock om pingen håller för att spela med… 🙂

(Väldigt ungefärlig matte)
~350 000KM till månen och ljusets hastighet ~300 000km/s ger
350000/300000=~1,166s dvs 1166ms… kan bli lite hakigt där i de tajtaste fpsn där….

n0pax
11 Årtal sedan

Tänk upplevelsen att färdas till mars. 10 man instängda i en “konservburk” i ett par år. Internet segar och pingen är frukansvärd. 🙂

Segen01
Segen01
11 Årtal sedan

[quote name=”n0pax”]Tänk upplevelsen att färdas till mars. 10 man instängda i en “konservburk” i ett par år. Internet segar och pingen är frukansvärd. :-)[/quote]

10 pers? LAAAAAAN!!!!