Streaming står idag för en betydande del av hur vi tillgodogör oss video i vardagsrummet, men frågan om marksänd TV i ultra HD hänger fortfarande kvar. Nu ska Teracom i samarbete med Boxer, Broadcom och Samsung testsända 4K-TV över DVB-T2.

Dagens marksända TV har inte riktigt hängt med i utvecklingen av högupplösta TV-apparater, och den rådande standarden 1080p är fortfarande obefintlig i TV-sändningarna. Många tillgodogör sig helt enkelt material via blu-ray, nedladdat över internet eller strömmat via tjänster som Netflix istället. Men hur ser det ut med nästa upplösningsformat, 4K?

Under seminariet TV-puls under förra veckan hade Teracom och Boxer premiär för sina testsändningar med 4K över marknätet. Sändningen sker över DVB-T2 i HEVC-format, och demonstrerades i samarbete med Broadcom och Samsung. Broadcom bistod med avkodningen, i form av en ny avkodare från Thomson kallad VIBE VS7000 med Broadcoms BCM3461- och BCM7252-kretsar. Materialet spelades upp på Samsungs 4K-TV-apparater 65UF900 och 55UH900, på 55 respektive 65 tum.

Sändningarna kommer fortsätta till och med mars från Nacka i Stockholm, men någon utbredning för konsumenter är fortfarande inte riktigt på kartan. Tekniken är fortfarande under utveckling, och det kommer dröja några år innan tekniken bedöms vara mogen för att sändas som standard.

“4K är fantastiskt att titta på, men det ligger långt fram. Vi har inga planer på 4K på länge. Det kommer bli väldigt svårt att få hem det till tittarna.”
– David Österlund, distributionschef TV4

Vi ställer oss frågan om inte strömning över internet kommer ha tagit över helt som norm innan dess, men samtidigt är det väldigt intressant att se tekniken utvecklas och potentiellt ge mer utrymme för 4K att ta över i vardagsrummet.

Källa: Teracom, Elinor.se

Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments