Apple Mac Pro i test – Marknadens kraftfullaste minidator? [Video]

10
macpro2014

Den nya stationära arbetsdatorn i Mac Pro-familjen från Apple är med sin nya kompakta formfaktor sannerligen något utöver det vanliga. Nya Mac Pro kommer i form av en kompakt cylinder, som trots imponerande prestanda är både tyst och förhållandevis energisnål – maskinen kräver dock en desto mer generös investering.

Förra upplagan av Mac Pro använde samma chassi och formfaktor som nyttjats sedan Powermac G5 som lanserades för över tio år sedan. Serien fick en utannonserad uppdatering förra året, där den mest påtagliga skillnaden var just bytet av formfaktor. Borta var fulltowerchassit i aluminium och in i rampljuset trädde istället en liten, svart aluminiumcylinder.

Med det mindre formatet följer färre möjligheter för intern expansion, då Apple istället har satsat helhjärtat på Thunderbolt-gränssnittet som utvecklats i samarbete med Intel. Thunderbolt kan ses som en externt åtkomlig PCIe-kontakt kombinerad med en Displayportsignal, vilket tillåter tillbehör som tidigare varit exklusivt interna på grund av bandbreddskrav istället kan monteras utanför chassit. Till exempel kan man till Thunderbolt 2-gränssnittet ansluta allt från snabba lagringskabinett till externa grafikkort, nätverkskretsar, skärmar eller dockningsstationer.

mac_pro_back

Mac Pro har totalt 6 stycken Thunderbolt 2-kontakter som var och en ska klara av pumpa 20 gigabyte per sekund, alternativt driva upp till tre 4K-skärmar samtidigt. Ytterligare en skärm kan anslutas via HDMI 1.4-kontakten som sitter strax nedanför. Övriga tilbehör kan anslutas via de fyra USB 3.0-portarna.

Apple Mac Pro – Vår testkonfiguration
CPU Intel Xeon E5-2697 v2 2,70 GHz
12 kärnor, 24 trådar
30 MB L3-cache
(Finns även med 4, 6 eller 8 kärnor)
RAM 32 GB DDR3-ECC
1 866 MHz
(Finns även med 16 eller 64 GB, uppgraderingsbart)
SSD 512 GB PCIe-baserad, proprietär formfaktor
(Finns även med 256 eller 1 024 GB)
GPU 2 x AMD Firepro D700
2 048 streamprocessorer
6 GB GDDR5
(Finns även med Firepro D300 och D500)
Anslutningar 6 x Thunderbolt 2
4 x USB 3.0
2 x Gigabit ethernet
1 x HDMI 1.4a
Bluetooth 4.0
Wifi 802.11ac
Mått 16,7 x 25,1 cm
(Diameter x höjd)
Vikt 5 kg

Sett till prestandan så använder sig nya Mac Pro av en ensam LGA 2011-sockel för Intel Xeon-processorer med upp till 12 kärnor. Datorerna levereras med processorer ur Ivy Bridge-EX-familjen tillverkade i 22 nanometer, och vårt exemplar innehåller en 12-kärnig E5-2697 med en basfrekvens på 2,7 gigahertz och med 30 megabyte L3-cache. Datorn har stöd för DDR3 ECC-minne, och vårt exemplar levererades med 32 gigabyte som körs i 1 866 megahertz.

Grafikprestandan kommer via dubbla AMD Firepro D700-grafikkort med 6 gigabyte GDDR3-minne vardera. Det är värt att notera att det inte rör sig om spelgrafikkort, utan att Firepro-serien främst riktar sig mot användare som arbetar med exempelvis tunga videoapplikationer eller 3d-rendering.

Lagringen är PCIe-baserad och mycket snarlik den som Apple bygger i sin bärbara dator Macbook Pro. Flashminnet, som i vårt fall är 512 gigabyte stort, är inte fastlött på moderkortet men använder inte heller en standardkontakt utan en proprietär sådan från Apple. Ersättningsenheter finns att köpa, även om standarden är allt annat än utbredd i nuläget och mycket väl kan komma att bytas ut mot M.2-gränssnittet i framtida upplagor.

Prestanda

Som en dator främst avsedd för videoredigering och liknande media så inleder vi testerna av Mac Pro i med att konvertera video från 3 840 x 2 160 pixlar och 60 bildrutor per sekund ner till 1 920 x 1 080 pixlar och 24 bildrutor per sekund. Vi använder Adobe Media Encoder CC och har Apple Compressor 4.1 som referens. Vi testar även CPU-prestandan i Maxon Cinebench 11.5. Värt att påpeka är att vi kommer jämföra främst med konsument- och entusiasthårdvara som därmed riktas mot andra målgrupper än den modell av Mac Pro som testas idag.

Adobe_Media_Encoder_CC

Vi har ett egenbyggt system med Intel Core i7-4770K tillsammans med 32 gigabyte internminne och ett Geforce GTX 660 Ti som jämförelsesystem. I Adobe Media Encoder klarar Mac Pro konverteringen på 32 sekunder i OS X 10.9.1, tio sekunder snabbare än jämförelsesystemets 42 sekunder i Windows 7. Samma konvertering tar 61 sekunder på Mac Pro med Apple Compressor 4.1 i OS X 10.9.1.

cinebench

I Cinebench får Xeon E5-processorn spänna musklerna på allvar med sina 24 trådar, och Mac Pro skrapar ihop 17,81 poäng. Den 12-trådade entusiastprocessorn ur Ivy Bridge-E-familjen, i7-4960X, kommer i sin tur upp i 11,25 poäng, och Haswell-flaggskeppet i7-4770K når med 8 trådar upp till 8,06 poäng. AMD:s 8-trådade FX-8350 hamnar strax därefter på 6,86 poäng.

Övriga resultat
Disk Speed Test (Blackmagicdesign) Skrivning: 950,3 MB/s
Läsning: 941,9 MB/s
Luxmark OpenCL 3 513 poäng
Furmark (Geeks3D GpuTest 0.6.1) 6 013 poäng
100 fps

Vi körde även ett rad individuella tester för lagring, OpenCL och dylikt, som vi sammanfattar i tabellen ovan.

Summering

Mac Pro är en väldigt utstickande dator för sin målgrupp, då så mycket fokus lagts inte bara på prestandan, utan även på en design som ska vara sval, tyst och ta väldigt lite plats. Datorn är tänkt att kunna flyttas och förvaras enkelt, och ta lite plats på ett skrivbord som förmodligen kommer domineras av en eller flera stora och högupplösta skärmar.

Det är svårt att toppa Mac Pro när det kommer till prestanda per enhet chassivolym idag, och med en stark Intel Xeon E5-processor och dubbla AMD Firepro-grafikkort råder det ingen tvekan om att det finns mycket krut innanför den lilla cylindern. Kylningslösningen är kreativ och väl fungerande, då datorn håller sig både tyst och sval under drift. En effekt av att energiförbrukningen för systemet inte ska överstiga 450 watt ens vid extrem belastning.

Som konsekvens av det lilla formatet finns det ingen vidare möjlighet att själv expandera datorn. Mac Pro använder vanliga DIMM-minnesplatser, så minnet kan uppgraderas även om det inte finns några lediga platser vid leverans. PCIe-lagringen är inte fastlödd, men använder en proprietär kontakt. All övrig PCIe-expansion har flyttats utanför chassit via Thunderbolt 2, vilket förvisso gör det betydligt enklare att uppgradera, men externa tillbehör kommer också ta mer plats på skrivbordet.

Däremot kommer man inte undan faktumet att Mac Pro kostar mycket pengar och att prestandaskillnaderna i våra tester inte visar på några enorma skillnader. Du kan få en liknande prestandanivå med betydligt billigare komponenter beroende på applikation, vilket är ytterligare en anledning att Mac Pro inte är särskilt intressant för en vanlig konsument. Datorn riktar sig dock mot en annan målgrupp och här ligger dess styrka i formatet, kylningen och ljudnivån.

Sett till just prestandan i förhållande till ljudnivå och formfaktor går det inte att matcha Mac Pro med egenbyggda system idag, även om prestandan i förhållande till prislappen talar om en annan historia. Den som vill ha maximal prestanda per krona snarare än per kubikcentimeter kommer hitta mer prisvärda lösningar med konsumentkomponenter. För den inbitne Mac Pro-användaren blir det däremot en smärre chock att se vilken imponerande evolution datorfamiljen gjort sett till sin formfaktor. Om du som Mac Pro-ägare hängt på låset för att uppgradera din maskin eller bara väntat på en kraftfull och smidig arbetsstation med Mac OS X har stunden äntligen kommit.

Med sina närmast skamligt högt skalande prestandaspecifikationer belönas Mac Pro med vår utmärkelse Bäst Prestanda. Ett välförtjänt betyg som inte bara lägger stor vikt vid dess beräkningskapacitet med en 12-kärnig processor och dubbla grafikkort, utan även för ingenjörskonsten som tillåter detta i en så pass slimmad formfaktor vid låg ljudnivå och återhållsam effektförbrukning.

mac_pro_desk

NordicHardware_award_BastPrestanda_Lightgreen

Apple Mac Pro

Fördelar:
+ Imponerande prestanda särskilt i flertrådade applikationer
+ Mycket kompakt och stilrent format
+ Tyst och sval
+ Snabba anslutningar

Nackdelar:
– Högt pris
– Begränsade uppgraderingsmöjligheter
– Proprietär SSD-standard

Pris: Från 27 995 kronor inklusive moms (Vårt testexemplar: 74 835 kronor)

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Question_Tech
Question_Tech
10 Årtal sedan

För det första nej jag är inget troll utan en användare av både Mac, PC, & Linux (har både Mac och PC/Linux, Macbook Pro är en ypperlig bärbar ) det finns för och nackdelar med alla men en av det absolut största för Mac enligt mig är att de är ohyggligt dyra och man får väldigt lite för pengarna, ok denna dator; “riktar sig mot användare som arbetar med exempelvis tunga videoapplikationer eller 3d-rendering” men det recensioner och jämförelser jag sett på nätet så för det priset (74 835:-) så kan man få en monster PC/Linux maskin som piskar denna… Läs hela »

Tintin
10 Årtal sedan

Jag gillar den runda formfaktorn 🙂 skitsnyggt

Anton Karmehed
Admin
10 Årtal sedan

[quote name=”Question_Tech”]För det första nej jag är inget troll utan en användare av både Mac, PC, & Linux (har både Mac och PC/Linux, Macbook Pro är en ypperlig bärbar ) det finns för och nackdelar med alla men en av det absolut största för Mac enligt mig är att de är ohyggligt dyra och man får väldigt lite för pengarna, ok denna dator; “riktar sig mot användare som arbetar med exempelvis tunga videoapplikationer eller 3d-rendering” men det recensioner och jämförelser jag sett på nätet så för det priset (74 835:-) så kan man få en monster PC/Linux maskin som piskar… Läs hela »

IcedEarth
10 Årtal sedan

[quote name=”Question_Tech”]För det första nej jag är inget troll utan en användare av både Mac, PC, & Linux (har både Mac och PC/Linux, Macbook Pro är en ypperlig bärbar ) det finns för och nackdelar med alla men en av det absolut största för Mac enligt mig är att de är ohyggligt dyra och man får väldigt lite för pengarna, ok denna dator; “riktar sig mot användare som arbetar med exempelvis tunga videoapplikationer eller 3d-rendering” men det recensioner och jämförelser jag sett på nätet så för det priset (74 835:-) så kan man få en monster PC/Linux maskin som piskar… Läs hela »

Marquzz
10 Årtal sedan

Tar tillbaka mitt påstående om att den är överprisad, den var faktiskt inte så dyr. Bara två styck FirePro W9000 (samma som MAC’s D700) och en E4 2.7GHz kostar nästan 80 papp löst.

Marquzz
10 Årtal sedan

[quote name=”IcedEarth”][quote name=”Question_Tech”]För det första nej jag är inget troll utan en användare av både Mac, PC, & Linux (har både Mac och PC/Linux, Macbook Pro är en ypperlig bärbar ) det finns för och nackdelar med alla men en av det absolut största för Mac enligt mig är att de är ohyggligt dyra och man får väldigt lite för pengarna, ok denna dator; “riktar sig mot användare som arbetar med exempelvis tunga videoapplikationer eller 3d-rendering” men det recensioner och jämförelser jag sett på nätet så för det priset (74 835:-) så kan man få en monster PC/Linux maskin som… Läs hela »

Dacke
10 Årtal sedan

Vill ha! Men kostar den 70 papp?! Kundgrupp: bortskämda rika prylbögar. Burken är snygg, men svår att uppgradera. Man får ha en NAS till … och så Windows OS i stället 😉

Lenny Valentin
Lenny Valentin
10 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Jag ser en väldigt liten målgrupp för vilken dator som helst i 70k-klassen och Mac Pro är givetvis inget undantag. Även de billigare modellerna får väldigt svårt att konkurrera i pris/prestanda om vi ser i ren beräkningskraft.[/quote]Poängen med en macpro är att den är till för proffs, inte spelnissar som dig och mig som läser nordic hardware och dylika väbbsidor. Det är därför det sitter en xeonpropp med ECC-minnen i maskinen istället för en vanlig core i7, och firepro GPUer istället för radeon osv. Om du ska sätta ihop en vanlig PC med motsvarande kvalitet av komponenter kommer… Läs hela »

KeyPakt
10 Årtal sedan

Otroligt söt dator. Inget för mig men verkligen söt är den.

Linuxs
Linuxs
10 Årtal sedan

Kan inte låta bli. Apple må ha snabba prylar men jag tror inte Thunderbolten pumpar 20 gigabyte per sekund, snarare en åttondel av det, dvs 20 gigabit per sekund:
http://www.apple.com/thunderbolt/
Tack annars för ett kul test, det är som när biltidningen skriver om Ferrari och liknande drömbilar… 🙂