Ett internationellt forskningslag påstår sig ha skapat en ny optisk datalagringsteknik som kan erbjuda oerhörd prestanda tack vare ljusets höga hastighet. Istället för att skicka elektroner för att lagra data i minneskretsar har forskare visat att ett chipset kan byggas baserat på optisk lagringsteknik som är hållbar och snabb.
CD- och DVD-skivor som kunde skrivas om flera gånger blev aldrig särskilt populära men nu visar det sig att de gamla skivorna kan vara grunden för en av framtidens bästa datalagringsframsteg. Ett internationellt arbetslag av forskare har nu visat att det är möjligt att tillverka en minnesenhet som kan lagra data permanent på ett sätt som är många gånger snabbare än dagens SSD-enheter.
Ljus är snabbare än elektroner
Bakgrunden till forskningen kring den nya lagringstekniken är att forskare tror att framtidens processorer och minnen kan behöva vara helt optiskt baserade för att undkomma de hastighetsproblem som finns med dagens elektronbaserade komponenter. Forskarna menar att det inte har någon betydelse om kopplingar mellan processorer och minnen är snabba som ljuset om inte komponenterna också är lika snabba. Forskarna har därför utvecklat en minnesteknik som inte baseras på ”långsamma” elektroner utan på ljus.
Kan läsas och skrivas nästan samtidigt
Forskare har sedan tidigare utvecklat snabba optiska lagringsmedier men alla tidigare förslag har krävt konstant strömtillförsel för att lagra sin data. Detta har tidigare betytt att optisk lagringsteknik aldrig tidigare varit praktisk för permanent datalagring. Nu har forskare hittat ett nytt sätt att lagra data optiskt.
Genom att använda ett material som tidigare använts av återskrivbara CD- och DVD-skivor, kallat GST (germanium-antimon-tellur), har forskare nu lyckats skapa minnesenheter som kan lagra data utan krav på konstant strömtillförsel. Genom att utsätta delar av minnesenheten för ljus kan ett lager av GST-påverkas för att få materialet att ändra form och på det sättet påverka ljus på olika sätt. GST-materialet kan påverkas av olika typer av ljus för att tillåta en minnescell att lagra mer än en bit data. Olika ljus kan också skickas strax efter varandra för att i praktiken låta en minnescell läsas och skrivas samtidigt (illustreras i bilden ovaan). Professor Wolfram Pernice från University of Munster som deltar i forskningsprojektet påstår att detta betyder att: ”…we could read and write to thousands of bits at once, providing virtually unlimited bandwidth”.
Omfattande forskning återstår
Trots löften om praktiskt taget oändlig bandbredd ska det noteras att tekniken har en lång väg att gå. Den nya lagringstekniken har just bevisats fungera i laboratorium och forskare påstår att tekniken kan kommersialiseras i sin nuvarande form men att den skulle inte vara konkurrenskraftig. Tekniken behöver minimeras, göras flera hundra gånger mindre för att kunna konkurrera med dagens lagringsteknik. Det kommer med andra ord dröja innan vi ser minnen som är snabba som ljus.
Källa: University of Oxford
Intressant teknik! Men ni skriver [i]”Det kommer med andra ord dröja innan vi ser minnen som är snabba som ljus.”[/i], det är något vi aldrig kommer att se då ljus alltid saktas ner i media.Som exempel så är ljuset som passerar en glasskiva inte samma ljus som föll in på glaset från andra sidan, det är där en interaktion mellan uppfångande av fotoner och avgivande av nya fotoner (ändring av energinivå) hos atomerna i glaset = en hastighetssänkning som man anger som brytningsindex.Detta sker i all materia som bär eller har någon form av interaktion med ljus, däremot inte sagt… Läs hela »