Det är nu två år sedan vi testade Corsairs första Vengeance-headset i Svenska headsetguiden. Nu släpps en ny spännande serie med tre stycken headset i serien Void: det analoga Void Stereo, det USB-anslutna Void USB och det trådlösa Void Wireless, med ny design och nytt innanmäte.
Det är dags för ännu en uppdatering av Sveriges största headsetjämförelse, och det med tre headset från Corsair. För de som vill lära sig mer om headset, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska Headsetguiden där nu även Corsairs senaste hörlurar finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.
Corsair Void Stereo
Corsairs nya Void-serie är en ersättare av den åldrande Vengeance-serien. Det är mer än två år sen vi testade Vengeance 2000, och vi ska ta en kik på vad som faktiskt har hänt sedan dess.
Först och främst har Corsair ändrat på materialvalet ordentligt. Plasten är mer gedigen och tenderar inte till att knaka, samtidigt som man börjat använda en metallstruktur för att hålla fast hörlurskåporna. Byggkvalitén har alltså uppgraderats markant. Något annat som förbättrats är komforten; framförallt är stoppningen betydligt mjukare och följsammare, något vi klagade på gällande Vengeance-serien.
Vi höjer ett varningens finger till er med skäggbestyckat ansikte: materialet Corsair har använt för muffarna till Void Stereo gör att det kan dra i lite hårstrån när någonting rör på sig. Detta är något som lätt kan hända med tanke på passformen som är ganska lös, att vrida på huvudet garanterar en omjustering av headsetet. Problemet ligger i det vilande trycket mot huvudet som är väldigt lågt. Void är dock väldigt lätta, så håller man huvudet relativt stilla under spelandet kommer Void-lurarna vara sköna att använda.
Ljudbilden har justerats till det mer bastunga hållet. Något som är klart är att Corsair minskat på den något vassa diskanten och levererar ett betydligt jämnare ljudbild överlag. Void har ett “roligt” ljud; basen ger ordentliga tillslag i såväl musik som spel och film men kan te sig rätt överdriven i många tillfällen. Det är inte optimalt för att urskilja detaljer som i spel som Counter Strike Global Offensive, ni som söker maximal detaljnivå bör nog leta vidare. Detsamma gäller musik och film, det ger bra med tryck i bastunga låtar men kan bitvis låta lite avlägset och burkigt när det händer för mycket.
Mikrofonen är tyvärr en besvikelse; Corsair borde verkligen lagt mer krut på detta då den är betydligt sämre än i Vengeance-serien. En punkt som drar ner helthetsintrycket och är en bidragande faktor till betyget.
Helhetsupplevelsen med Void Stereo är bra, och det presterar riktigt bra för sin prisklass. Void Stereo ligger hack i häl efter Kingston Hyperx Cloud och Qpad QH-90, tyvärr tappar det både gällande komfort och mikrofon. På grund av detta får Void Stereo tyvärr ingen utmärkelse. Är du ute efter ett mer bastungt ljud än konkurrenterna och kan leva med en sämre mikrofon är Void Stereo ändå ett alternativ värt att kolla på.
“Void Stereo är ett par solida och välbyggda lurar som levererar ett roligt ljud till ett vettigt pris. Ljudet är bastungt och slår hårt i film, spel och musik. Tyvärr är inte mikrofonen speciellt bra och är en stor svaghet genom hela Void-serien. Komforten är mycket bra sålänge man håller huvudet någorlunda stilla under spelsessionerna. Det största alternativet är HyperX Cloud/Qpad QH-90 som är allmänt snäppet bättre på alla punkter utom bastyngd.” – Svenska Headset-guiden 2015-10-26
Lägstapris på prisjakt.se: Product price
Corsair Void USB
Void USB tar ljudet från Void Stereo och förpackar det i ett något annorlunda paket. Void USB är som namnet antyder anslutet med en standard USB Typ A. För RGB-fantasten har Corsair bestyckat sin logga på båda kåporna med LED-lampor, som går att styra i olika mönster och 16,8 miljoner färger.
Materialet för huvudbandet och muffarna är utbytta mot ett mikrofibermaterial som inte är lika tjockt som andas och är mer välventilerat. Den sista nyheten är mjukvaran som går att ladda ner; Corsair Utility Engine ger dig möjligheter för att ställa in alla möjliga parametrar som EQ, belysning och simulerat 7.1-surroundläge. Sistnämnda ökar rumskänslan men sänker kvalitén på ljudet, så för film och musik rekommenderas detta som vanligt att avaktiveras.
För 999 kronor slåss det direkt mot konkurrenten Kingston HyperX Cloud II, som är mer eller mindre bättre på alla punkter förutom mjukvaran, vilket inte existerar på Kingstons modell.
“Ljudet i Void USB är bastungt och slår hårt i musik, spel och film. Tyvärr är inte mikrofonen speciellt bra alls och är en stor svaghet genom hela Void-serien. Kåporna är RGB-bestyckade med upp till 16.8 miljoner färger i olika kombinationer. Komforten är mycket bra sålänge man håller huvudet någorlunda stilla under spelsessionerna på grund av en avsaknad av tryck runt öronen. Void USB är välbyggda och gedigna men når inte upp till HyperX Cloud II. ” – Svenska Headset-guiden 2015-10-26
Lägstapris på prisjakt.se: Product price
Corsair Void Wireless
Void Wireless riktar sig mot användare som gillar friheten med ett par trådlösa hörlurar där man slipper oroa sig för en sladd som trasslar in sig i stolen. Void Wireless är väldigt lik Void USB i alla aspekter och innehåller precis samma funktioner plus den uppenbara sladdfriheten.
Batteritiden är fullt godkänt, men det gäller att vara medveten om att RGB-belysningen halverar användningstiden, istället för 14-16 timmar utan belysning så sjunker det till 6-8 timmar. Om man värderar batteritid och samtidigt kan leva utan RGB-lamporna så rekommenderas det att man inte har det aktiverat. Ett problem som kan uppstå vid LAN eller där det finns mycket störning är att Void Wireless går inte att använda som en trådad hörlur via sladden, utan kabeln används endast för laddning. Räckvidden ligger ungefär som utlovat på någonstans runt 12-15 meter vid optimala förhållanden vilket bör räcka för de flesta.
Den dåliga mikrofonen och den lössittande passformen övertygar inte hela vägen fram till en utmärkelse, men Void Wireless är relativt prisvärt i sin klass.
“Void Wireless prestarar bra och är en klar uppgradering från föregångaren på alla punkter utom mikrofonen som fått sig en rejäl nedgradering, volymen och ljudkvalitén är riktigt låg och presterar inte bra. Kåporna är RGB-bestyckade med upp till 16.8 miljoner färger i olika kombinationer men halverar batteritiden vid användning. Komforten är mycket bra sålänge man håller huvudet någorlunda stilla under spelsessionerna. ” – Svenska Headset-guiden 2015-10-26
Lägstapris på prisjakt.se: Product price
Marknadsanalys och uppdateringar i Svenska Headsetguiden
Ingen av Corsairs tre modeller presterar det där lilla extra som vi kräver för att ge produkterna en utmärkelse. Därför förändras våra nuvarande utmärkelser sig inte, en förändring är dock att Mionix Nash 20 har höjts i pris igen från 499 till 999 kronor och tappar därmed sin kortvariga plats på prispallen.
Läs mer i Svenska headsetguiden
Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med mikrofonmätningar, prisjämförelser och specifikationer i Svenska headsetguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt headsetköp. Vill du ta dig direkt till headsetguidens sammanfattning och utmärkelser så hittar du det här.
Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!
Bilderna för Corsair Void USB och Corsair Void Wireless länkar bild till något mad catz headset 😛
[quote name=”A.A”]Bilderna för Corsair Void USB och Corsair Void Wireless länkar bild till något mad catz headset :P[/quote]Fixat! Tack! 🙂
Ljudbilden har justerats till det mer *basigtunga*.
Hörlurarnas ljudkaraktär är basig eller de är bastunga. Inte basigtunga.
Det är som att säga att ett par personer var löjligdumma.
[quote name=”Hybriz”]Ljudbilden har justerats till det mer *basigtunga*.
Hörlurarnas ljudkaraktär är basig eller de är bastunga. Inte basigtunga.
Det är som att säga att ett par personer var löjligdumma.[/quote]Ja, jag vet inte riktigt hur det har smugit in sig där. Fixat!