Huawei slår på stora trumman med sin första smarta klocka med Android Wear – Huawei Watch är en påkostad utmanare till de populära premiumklockorna Motorola Moto 360 och LG Watch Urbane, med klassisk design och en vass OLED-panel. Vi har hårdtestat en av marknadens bästa smarta klockor!

Huawei Watch är inte den kinesiska elektronikjättens första wearable, men däremot den första storsatsningen på Android Wear och premiumsegmentet. Som exempel på tidigare lösningar från Huawei har vi Talkband B2 (som vi har testat tidigare i Svenska Wearables-guiden), en mer skräddarsydd lösning som i praktiken är ett bluetooth-headset med integrerad skärm och ett armbandsfäste. Huawei Watch, däremot, är en direkt konkurrent till Motorola Moto 360 och LG G Watch R, med en rund, klockliknande design och fullt stöd för tredjepartsapplikationer från Google Play Store.

watch169

Huawei Watch
Typ Klocka
Skärm 1,4 tum AMOLED
400 x 400 pixlar
Operativsystem Android Wear
Parkoppling Android
Ios
Processor Qualcomm Snapdragon 400
CPU: 4 x Cortex-A7, 1,2 GHz
GPU: Adreno 305, 450 MHz
Minne 512 MB
Lagring 4 GB
Anslutningar Bluetooth 4.1 LE
Wifi
Material Rostfritt stål, safirglas (boett)
Läder (armband)
Vattentät IP67
Mått boett 42 x 11,3 mm
Vikt 61 g (läderarmband)
96 g (metallarmband)
Batteri 300 mAh
Övrigt Gyroskop (6 axlar)
Accelerometer
Barometer
Pulsmätare (optisk)

 

Ser vi till specifikationslistan har Huawei också valt en processor som vid det här laget är typisk för en klocka för Android Wear, nämligen den fyrkärniga Snapdragon 400 från Qualcomm. Det är samma processor som vi hittar i alla de stora konkurrenterna, inklusive den senaste generationens Moto 360. Precis som konkurrenterna kommer klockan även med 4 gigabyte lagring och 512 megabyte arbetsminne.

Huawei Watch är en bastant klocka med en diameter på 42 millimeter, och likt andra smarta klockor med snarlikt kraftfull hårdvara så är den ganska tjock och kommer höja sig en bit över handleden. Den är dock något tunnare än LG:s första runda klocka, G Watch R, men 0,2 millimeter tjockare än första generationens Motorola Moto 360 (lika tjock som andra generationen).

Den enda tillgängliga knappen är en hemknapp på högersidan, som placerats en bit upp, närmare armbandsfästet. På så sätt är knappen lite enklare att komma åt när du greppar klockan mellan pekfingret och tummen för att aktivera knappen, och det här är samma strategi som Motorola använt i andra generationens Moto 360. Det är en liten förändring gentemot exempelvis LG G Watch R, men en välkommen sådan.

Huawei Watch 006

Klockan säljs i två utgåvor, med armband i läder respektive metall, varav vårt testexemplar använder svart läder. Lädret håller god kvalitet, och efter ett par timmars användning har det mjuknat och blir mer bekvämt att både bära och spänna fast. Huawei använder ett traditionellt hålspänne som är lätt att knäppa med en ledig hand, och vanliga 22-millimetersfästen vid boetten om du själv vill byta ut bandet till ett du köpt till själv.

Android Wear – både till Android och Ios

Första generationens klockor med Android Wear var begränsade till användning endast med Android, men numera går det att använda flera av klockorna – däribland Huawei Watch – till Apple Ios. Med det sagt så kan Iphone-användare begränsad funktionalitet jämfört med vad som erbjuds till Android, och för att få ut som mest av Huawei Watch är det en Android-telefon du vill använda.

Det finns en växande skara applikationer tillgängliga, dock med varierande kvalitet. Oftast är det Googles egen mjukvara, som Maps eller de vanliga Google Now-notiserna, som kommer till nytta till vardags. Vill du använda klockans träningsverktyg, som stegräknare och pulsmätare, är det Google Fit som finns integrerat från början. Det finns ett antal enklare spel, och några tredjepartsutvecklare såsom Wunderlist har tagit fram välfungerande mjukvara – överlag finns det dock fortfarande mycket utrymme för förbättring just från tredjepartsutvecklarna, men det är på god väg.

Till Iphone har du däremot inte tillgång till tredjepartsapparna över huvud taget – det finns stöd för notiser, Google Now och röststyrning. Vill du byta urtavla är du låst till de medföljande; det går inte att ladda ner tredjepartsurtavlor eller använda Watchmaker för att bygga dina egna. Det innebär att Android Wear tappar flera av sina största styrkor till Ios – det här är en klocka du helt enkelt bör använda med en Android-telefon.

Skärm, vardagsanvändning och batteri

Huawei har använt sig av en OLED-panel, och det är i princip vad vi förväntar oss av en klocka av den här kalibern idag. Paneltypen innebär att skärmen ständigt kan vara aktiv utan att batteriet dräneras allt för fort, i och med att klockan helt kan stänga av de pixlar som inte används. På så sätt har du alltid en urtavla synlig, så att du kan se vad klockan är även i situationer då det är otympligt att trycka på hemknappen eller använda aktiveringsgesten.

Just aktiveringsgesten ofta lite otymplig att använda, vilket tyvärr är ett återkommande fenomen hos många Android Wear-klockor. Aktiveringsvinkeln och vridningsrörelsen som används känns som att de fungerar bättre än på första generationens modeller, men de känns fortfarande inte riktigt så naturliga som vi hade önskat. Den ständigt synliga urtavlan gör det till mindre av ett problem just för att läsa av tiden, men ska du exempelvis aktivera röststyrningen kan det ibland innebära ett extra irritationsmoment.

Huawei Watch 004

Batteritiden är i linje med konkurrensen när det kommer till klockor av den här kalibern; det går att ta sig genom två dagar beroende på vilken urtavla du använder och hur flitigt du använder tredjepartsappar. Laddning varje natt är vad som rekommenderas för att vara på säkra sidan, och för ändamålet använder du en magnetisk dockningsplatta. Laddningen är däremot inte induktiv, som Motorola Moto 360 eller Apple Watch, utan du behöver rada upp fem fysiska kontaktpunkter. Det är inte lika smidigt som induktiv laddning och blir pilligare att behöva göra varje kväll, men å andra sidan laddas batteriet något snabbare än de trådlösa alternativen.

Summering och omdöme

watch award

“Huawei Watch är påkostad och rör sig i samma prisklass som Apples smarta klocka, men du får också en väldigt kraftfull klockplattform för din investering. Likheterna med LG G Watch R är många, men på de punkter som skiljer (placeringen av hemknappen, skärmstorleken, kvalitetskänslan) är det Huawei som drar det längsta strået. Klockan får inte sträcka på benen på allvar om du använder Iphone, men till Android har du en potentiellt väldigt kraftfull och anpassningsbar plattform på handleden i ett läckert format. Vi hade gärna sett en induktiv laddningslösning, men överlag är det här den kanske bästa Android Wear-klockan på marknaden idag.” – Svenska Wearables-guiden 2016-01-26

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Wearables-guiden

Huawei Watch tågar in i guiden och knycker LG:s utmärkelse rakt av, och tar därför plats som Bäst i test och Redaktörens val. LG:s smarta klocka har dessutom ersatts av den nyare modellen Urbane, och har därför blivit mindre aktuell på marknaden överlag – därför tappar den båda sina utmärkelser.

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/smartwatch_guiden.pngÅr 2015 ligger nu i backspegeln, och det gör även årets första stora teknikmässa, CES. Det blev dock tunnt med smarta klockor som visades på mässgolvet – Huawei visade en lyxversion av Huawei Watch, med ett sminkat yttre men utan några interna uppgraderingar. Razer visade ett monster till semi-smart klocka som presenterades i skymundan, men överlag var smarta klockor helt enkelt inte en särskilt högprofilerad kategori på mässan. Nu blickar vi istället hungrigt framåt mot Mobile World Congress, som går av stapeln i slutet av februari, förhoppningsvis med lite riktiga nyheter som rör om i grytan efter att merparten av de smarta klockorna på marknaden idag har använt i princip samma teknik i två års tid

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments