I höstas debuterade den fjärde och sista Bulldozer-baserade arkitekturen från AMD, Excavator, i form av den mobila processorserien Carrizo. Nu har dock AMD sakta men säkert börjat smyga ut den nya arkitekturen i stationär form med den nya budgetmodellen Athlon X4 845.
AMD meddelade nyligen i en presskonferens att företaget till slut kommer ta den nya Excavator-arkitekturen även till stationära datorer. I samband med att man även lanserar ett fåtal nya APU-kretsar baserade på Godavari kommer nya Athlon X4 845 dyka upp på butikshyllorna, en budgetprocessor nära besläktad med de mobila Carrizo-processorerna.
Fyra Excavator-kärnor – ingen grafikkrets
Även om arkitekturen är uppdaterad (bland annat med fler instruktioner per klockcykel och bättre energieffektivitet) så är det här långt ifrån en ersättare till de nuvarande Steamroller-baserade modellerna i AX-7000-serien – Athlon-varumärket signalerar en budgetinriktning, och det återspeglas även i specifikationerna. Athlon X4 845 har två moduler och fyra kärnor, men saknar integrerad grafikkrets och har ett TDP-värde på 65 watt. Istället riktas modellen mot OEM-byggare eller budgetmedvetna datorspelare som hellre vill lägga pengarna på ett diskret grafikkort.
Dock finns det endast åtta tillgängliga PCI Express 3.0-banor för expansionskort. Även L2-cacheminnet är i snålaste laget, totalt 2 megabyte, men Steamroller-arkitekturen för med sig mer L1-cache i varje kärna som till viss del kan väga upp för den begränsningen.
Läs även: AMD bekräftar gemensam sockel AM4 för alla Zen-baserade processorer
Riktpriset är 70 dollar, vilket på svenska marknaden bör motsvara 500 – 600 kronor inklusive moms. Det är i det allra billigaste stationära segmentet idag, men faktumet att du behöver kombinera med ett diskret grafikkort gör att processorn hamnar lite i kläm. Den riktiga entrén för Excavator på den stationära marknaden förmodas istället bli närmare sommaren när AMD lanserar den nya APU-plattformen Bristol Ridge, tillsammans med den nya sockeln AM4.
Bild: Peellden
Vore intressant att se en jämförelse med en FX 4300 eller liknande. 🙂
Kan någon berätta till mig vad är nackdelen med X8 mot X16 pcie?
Hur kommer den nya athlon x4-845 konkurrera med athlon x4-860k?
Bomme #2
X8 vs X16 spelar ingen praktisk roll (än), då inget grafikkort idag egentligen kräver mer bandbredd ändå. Speciellt inte med budget/mellanklasskort som denna prolle är tänkt för.
860K är vassare men drar mer ström. Dessutom är den överklockningsbar.
Även om det gjorts en del förbättringar i IPC på 845:an så lär det inte vara tillräckligt. I så fall hade den ju hetat 870 istället för 845 🙂
Tror att denna kommer bli en ganska trist historia. Har man en begränsad budget så är det bättre att lägga till någon hundralapp för en 860K. Dock så vore det allra bästa att köpa en begagnad i3 istället, eller kanske tom en 2500K som man kan få för runt tusenlappen.
Ännu bättre om dom släppte en med 8 kärnor och 16x PCI-E då hade dom haft något riktigt intresant. Vi vet hur svaga dom är per tråd så fler kärnor tack.