En liten projektor eller en bastant surfplatta? Skillnaden är hårfin för ZTE:s projektorplatta Spro Plus som presenteras på MWC i Barcelona. Den kinesiska elektronikaktören har tagit en projektor på 500 lumen och helt enkelt byggt in en komplett Android-surfplatta på ovansidan, för att visa presentationer eller strömma media.
Vid första anblick ser ZTE Spro Plus lite ut som en komiskt stor mobiltelefon, med rundade kanter och en ovansida som domineras av en 8,4-tums pekskärm. Enheten är nämligen tänkt att fungera som en hybrid mellan en surfplatta och en kontorsprojektor, och vi passade på att vrida och vända lite på enheten på mässgolvet.
Konceptet påminner om vad vi även sett från Lenovo, som byggt in en liten projektor i Android-plattan Yoga 3 Pro. I ZTE Spro Plus ligger fokus däremot mer på projektordelen än på själva surfplattan; den inbyggda laserprojektorn klarar av att projicera en 720p-bild på upp till 500 lumen, kontra de cirka 50 lumen som Lenovos platta klarar av. Som en koncekvens är den dock betydligt större och otympligare, och genererar en hel del värme – med projektorn igång är den nästan för varm för att hantera med händerna, men i det läget är den å andra sidan främst tänkt att stå stationärt på ett bord.
Trevlig skärm – mindre trevlig prestanda
Den inbyggda bildskärmen på levererar dock överraskande bildkvalitet, med en AMOLED-panel och förhållandevis hög upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar. Enheten går att köpa med antingen 32 eller 128 gigabyte lagring, som även kan expanderas med ett microSD-kort. Tyvärr har ZTE använt sig av en lite äldre systemkrets, den snart tre år gamla Qualcomm Snapdragon 800, tillsammans med den föråldrade Android-versionen 4.4. Gränssnittet känns därför lite väl långsamt, även i systemmenyer och notiscenter. Det rejäla batteriet på 11 500 milliamperetimmar ska klara av att driva enheten i fyra timmar med projektorn igång – som endast surfplatta ska batteriet räcka betydligt längre än så, men vi fick tyvärr ingen exakt siffra.
Tanken är att du ska kunna ha en smidig projektorenhet du kan använda i exempelvis ett konferensrum utan att behöva koppla in en dator – istället ska du kunna strömma en film eller hämta ner en Powerpoint-presentation direkt från projektorn. Priset landar på 400 till 600 euro, inte så farligt på pappret sett till funktionaliteten och den trevliga inbyggda skärmen, men vårt första intryck från mässgolvet är att det hade behövts lite bättre flyt och prestanda under huven för att produkten ska kunna få något genomslag i vardagsrummet eller konferenssalen.