Den populära mikrodatorn Raspberry Pi har fått en ny uppföljare, den här gången med ett par markanta uppgraderingar under huven. Förutom en modern, kraftfullare processor med 64-bitsstöd får nya Raspberry Pi 3 för första gången inbyggt trådlöst nätverk direkt på kortet.
Raspberry Pi har varit en populär plattform för både hemmabyggen och utbildning sedan den första generationen lanserades 2012, och nu är den tredje generationen på väg ut på butikshyllorna. Raspberry Pi Foundation har offentliggjort Raspberry Pi 3, som behåller samma storlek, portuppsättning och pris som sin föregångare, men med nytt kisel och bättre nätverksmöjligheter.
Tidigare modeller av Raspberry Pi har förlitat sig på den inbyggda ethernet-porten för nätverk, om du inte själv köper till ett trådlöst nätverkskort och ansluter via USB. Den tredje generationen får istället ett trådlöst nätverkskort med 802.11n och Bluetooth 4.1 inbyggt direkt på kretskortet, vilket gör mikrodatorn betydligt lättare att börja använda där du inte har en nätverkskabel till hands. Det gör det även enklare att ansluta mus och tangentbord utan att behöva ta upp USB-portar.
50 – 60 procent snabbare
Processorn har uppgraderats till en 64-bitsmodell, BCM2837, med fyra Cortex-A53-kärnor – samma typ av kärnor som vi utgör den strömsnålare halvan av kraftfulla flaggskeppsprocessorer som Qualcomm Snapdragon 810 eller Samsung Exynos 7 Octa. Processorn får 1 gigabyte DDR3-minne och ska vara fullt kompatibel med tidigare Raspberry Pi-mjukvara, men 10 gånger snabbare än processorn i första generationen och 50 – 60 procent snabbare än andra generationen.
Raspberry Pi 3 går att köpa för 26 pund via brittiska återförsäljare, och bör snart även dyka upp i svenska butiker via distributören RS, troligtvis med ett pris på cirka 350 kronor.
Tack och lov att den påstås vara bakåtkompatibel. Det är oerhört viktigt för denna typ av produkt.Tanken är ju att RPi ska inspirera till programmering osv. Och när man kommer upp på tillräckligt hög nivå kanske man vill ge sig i kast med drivrutiner och hårdvaruacceleration för GUI och spel. Tex:https://www.nordichardware.se/Spel/raspbian-far-opengl-stoed-tar-qaektaq-3d-spelande-till-raspberry-pi.htmlJag tycker att raspberry pi foundation borde vara försiktiga på den fronten. Annars kommer alla communities/forum och andra resurser splittras mellan dom olika modellerna. Det är redan brist på hardcore programmerare så att dela deras uppmärksamhet mellan olika plattformar är ingen bra ide. Även Microsoft skulle säkert kunna ge några… Läs hela »
Kommer man med nått nytt så kan man lika bra slänga in GB port, USB3 som är standard.
Finns det typ Cinebench med ARM stöd eller hur mäter man prestandan bäst ARM vs x86?
Äger en RPi(1) och en passivt kyld ds57u(Celeron).