Närmare sommaren förväntas Nvidia lansera sina nya Pascal-grafikkort, och antagandet har varit att namnet på serien blir GTX 1000. Ny uppgifter menar dock att så inte är fallet, utan att hela GTX-namnet skrotas helt.

Nvidia har använt sig av Geforce GTX-namnet på sina konsumentgrafikkort i uppåt tio år vid det här laget (föst som suffix, sedan som prefix), men med den nya Pascal-arkitekturen vill Nvidia fräscha upp i ledet och börja på ny kula med ett nytt namnschema. Det menar åtminstone källor till Videocardz, som ska vara bekanta med namnsättningen på den nya serien.

Ny tillverkningsteknik – nytt namnschema

Istället för GTX 1080 som flaggskepp kortas namnet ner till X80, som därefter kommer få storebröder i form av X80 Ti och X80 Titan. Flaggskeppet i nästkommande serie, baserad på Volta, skulle i så fall få namnet X180.NVIDIA-GeForce-X80-X80Ti-X80-TITANInformationen om namnbytet publicerades tillsammans med en lista specifikationer för toppkorten, men dessa bör tas med en avsevärd skopa salt än så länge. Här listas X80 med 4 096 beräkningsenheter och 6 gigabyte GDDR5-minne via en 384-bits minnesbuss. Enligt samma källa tar X80 Ti sedan steget upp till en 512-bits minnesbuss och X80 Titan blir det enda kortet i serien med HBM2-minne.

Vi förhåller oss något skeptiska till uppgifterna innan vi får in fler källor, men ett namnbyte på GTX-serien känns inte orimligt när Nvidias grafikkortsfamilj annars tar steget upp till fyrsiffriga produktnamn – särskilt i samband den efterlängtade övergången till ny tillverkningsteknik på 16 nanometer.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Lundqvist
8 Årtal sedan

Nästan fördubblad prestanda, jag räknar med samma sak hos AMD. Det blir ett sjukt bra grafikår i år!

KeyPakt
8 Årtal sedan

Även om man ska ta uppgifterna med en nypa salt så måste jag själv säga att det hela känns väldigt logiskt och strategiskt rätt om det stämmer. nVidia som idag inte har några jätte problem att hålla jämna steg med AMD som kör med HBM, varför ska det slänga pengar i sjön och satsa helhjärtat på HBM2 när det inte finns någon konkurrens som kräver så. En mindre minnesbuss leder till lägre kapacitet, att öka denna leder till högre och sedan öka ytterligare med HBM2 känns som en väldigt bra kombination. Vill man betala för det så får man det… Läs hela »

S0urcerr0R
8 Årtal sedan

Hur är det med forumet. Fungerar det som det ska? Mitt senaste inlägg raderades. Var det pga att jag bröt mot någon regel.

Morkul
8 Årtal sedan
Reply to  S0urcerr0R

Nu såg jag inte ditt inlägg så jag har absolut ingen aning men par av mina inlägg har också försvunnit utan att jag fått något meddelande eller på annat sät markerats så jag tror de har något problem med forumet.

S0urcerr0R
8 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Mina foruminlägg publicerades till slut strax efter att jag skrev här. Så det blev en delay på någon timme.
Sen när jag editerade inlägget så tog det över ett dygn innan EDIT’en publicerades.
Det verkar alltså som att inläggen måste godkännas manuellt av någon moderator innan dom till slut publiceras.
I mitt fall så var det inlägget som rörde att jag lekt med en Skull Canyon i 10 min (=3DMARK).

S0urcerr0R
8 Årtal sedan
Reply to  Carl Holmberg

Det publicerades till slut, så det var kanske bara nått strul.
Ett tips dock, sedan ni uppdaterade NHW så har jag inte lyckats googla fram specifika trådar från forumet i google. Om ni vill att forumet ska få mer uppmärksamhet så är det bra om folk kan hitta hjälp från NHW forumet direkt via google. Det finns många gamla och nya bra topics som kan exponera forumet om det bara går att hitta med google.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  S0urcerr0R

Vi jobbar för närvarande på detta med ankytningen mellan forum och google men har du några detaljer eller exempel på forumsinlägg du sökt efter? 🙂