Corsair ställer in siktet på mindre formfaktorer och kompakta spelmaskiner med sin nya SF-serie med nätdelar i SFX-format. Nu, snart ett år efter den ursprungliga utannonseringen, är aggregaten äntligen på väg ut i butik och rör även om i grytan i Sveriges största PSU-test.

Det är dags för en ny uppdatering Svenska Nätaggregatsguiden, den här gången med två nya nätdelar från Corsair. För de som vill lära sig mer om nätaggregat, vad man ska tänka på som konsument och vilka modeller som är mest intressanta idag ska ni ta er vidare till Svenska nätaggregatsguiden där nu även Corsairs nya modeller finns representerade. Här nedan följer samtidigt en summering av vårt senaste tillskott i guiden.

Corsair SF600

Corsair har många modeller i vår nätaggregatsguiden och har bevisat att man kan lansera riktigt kompetenta alternativ i flera prestandaklasser. Det är dock en utmaning att skapa ett kompetent nätaggregat i ett så litet format som SFX-nätaggregat faktiskt är. Med ett djup på endast 10 centimeter begränsas komponentantalet och fläktstorleken ordentligt.

SF600 och SF450 är båda certifierade för 80 Plus Gold och ska även vara semipassiva vid låg belastning. Corsair lägger mycket vikt på att dom har optimerat konstruktionen för ett bra luftflöde som underlättar för en lägre ljudnivå. Den grundliggande konstruktionen är ett samarbete mellan Corsair och Great Wall – genomgående japanska kondesatorer specifierade för 105C från Nippon Chemi-con och Rubycon är sådant vi gillar att se.

Först ut i testet är SF600 med en kapacitet på 600 watt.

Corsair_SF600_003

Överraskande bra prestanda

SF600 imponerar stort med sin prestanda, och utklassar till och med flera ATX-modeller. Det högsta uppmätta rippelvärdet var endast 26mV på +12V-linan och spänningsregleringen ligger mellan 0,4 till 1,2 procent, vilket är toppresultat. Ytterliggare en trevlig överraskning är att trots sin certifiering för 80 Plus Gold når vi hela vägen upp till Platinum-nivå med vår svenska nätspänning på 230 volt.

Som tur är har Corsair använt sig av en vettig fläktprofil och enligt specifikationerna ska båda modellerna vara semipassiva upp till 30 procents belastning vid en rumstemperatur på 25 grader. I vårt testlabb med en temperatur på 21 grader så startar fläkten på SF600 vid 50 procents belastning men fortsätter vara igång om man går tillbaka till 25 procent därefter. Detta vid såpass låga varvtal så det knappt är lönt, runt 500 – 600 varv per minut. Det är endast vid riktigt hög belastning som ljudet kommer upplevas som störande, vid 75 procent och uppåt snurrar fläkten över 2 000 varv per minut. Varken på SF450 eller SF600 uppfattar vi något spoltjut alls, det är helt tyst på den punkten.

Du hittar diagram med resultat i slutet av artikeln, och fullständiga resultat i Svenska Nätaggregatsguiden.

Corsair_SF600_002

NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue“SF600 är ett klockrent nätaggregat för den som söker hög kapacitet i SFX-formatet utan kompromisser. Prestandan är ledande i formatet samtidigt som ljudnivån hålls nere. Det kostar en del, men å andra sidan finns det ingenting i samma storleksformat som kommer i närheten. SF600 är väl värd en rekommendation.” – Svenska nätaggregatsguiden 2016-03-29

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

 

Corsair SF450

Lillebror SF450 bibehåller samma goda prestanda vi hittade hos SF600, men då med en lägre kapacitet och ett lägre pris. Här är dock rippelvärdena ännu lägre där det högsta uppmätta värdet är på 22 millivolt. Spänningsregleringen är mellan 0,4 och 1,2 procent, vilket är utmärkta resultat. Även här lägger sig effektivitetsnivån imponerande nog på en nivå motsvarande 80 Plus Platinum.

Något som dock skiljer sig är ljudnivån; vad vi än gör så återgår SF450 till att vara passivt kyld hela vägen upp till 50 procent belastning, det vill säga 225 watt. Först vid 75 procent börjar fläkten snurra och stabiliserar sig vid 1 000 varv per minut. Vid full belastning når fläkten endast 1 500 varv per minut jämfört med cirka 2 500 varv per minut för SF600. Som nämnt innan finns inte ett spår av spoltjut i våra exemplar.

Du hittar diagram med resultat i slutet av artikeln, och fullständiga resultat i Svenska Nätaggregatsguiden.

Corsair_SF450_002

 

NordicHardware_award_Rekommenderar_Blue“Den som letar efter ett SFX-nätaggregat som inte behöver maximerad kapacitet bör ta en närmare titt på SF450. Prestandan är ledande i formatet, låga rippel och spänningsvärden samtidigt som det är tyst under drift. Det är en svårskapad upplevelse i SFX-formatet, men Corsair har gjort riktigt bra ifrån sig. SF450 är väl värd en rekommendation.” – Svenska nätaggregatsguiden 2016-03-29

Lägstapris på prisjakt.se: Product price

Testresultat

Här nedanför ser du sammanfattade resultat i gallerier – fullständiga resultat för alla belastningar och spänningar finns i Svenska Nätaggregatsguiden.

 

 

 

Marknadsanalys och uppdateringar

Corsair tar två utmärkelser med sina nya SFX-modeller, så hög prestanda i det lilla formatet förtjänar mer eller mindre en applåd. Vi ser fram emot att testa nätaggregat från några tilllverkare, där vi bland annat sneglar mot Be-quiets motsvarande SFX-modeller på 300 respektive 400 watt.

Läs mer i Svenska nätaggregatsguiden

Du kan läsa hela vårt test i detalj, komplett med diagram, prisjämförelser och specifikationer i Svenska nätaggregatsguiden. Här hittar du även tips och trix för dig som vill veta mer inför ditt köp. Vill du ta dig direkt till sammanfattningar och utmärkelser så hittar du det här (700-900W) och här (1000W och uppåt).

Håll utkik på Nordichardware framöver efter ännu fler tester och uppdateringar!

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Morkul
8 Årtal sedan

Då grafikkort som GTX 980 Ti under spelade konsumerar mellan 66.08W och 428.38W med ett snitt på 233.48W, så finns det bred marginal över för övriga komponenter med 600W agget och för det mesta kommer inte ens fläkten att gå igång. Briljant för de lite mindre systemen, speciellt med de kommande grafikkortsgeneration som kommer bli ännu ström snålare.

Nu är det bara att hoppas på att nästa grafikkortsgeneration klarar av 4k på singel kort också så kommer det bli en riktigt rolig datorbyggar framtid.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ja 600W räcker väldigt långt Morkul, egentligen för alla singelGPU-system. Även 450W räcker ganska långt så länge man inte kör de värsta överklockningarna på GPU och CPU.
Det fina med nästa generations GPU:er är ju att vi garanterat kommer få se ännu lägre energiförbrukning och trots detta rejäla prestandaökningar.
Frågan är bara hur snabbt de kan/vill öka beräkningskraften i sina GPU:er, det verkar som att man kommer ta det lite i etapper.

Morkul
8 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Vill man bygga små kompakta system så är det inte så ofta man vill hålla på att klocka allt för mycket ändå på grund av värmeutvecklingen.