Forskare har presenterat en ny teknik som kan fördubbla kapaciteten hos en ensam wifi-antenn, och som banar väg mindre, billigare och snabbare enheter.
Ju fler komponenter som kan tillverkas direkt på kisel och byggas ihop med andra kretsar i en enhet, desto billigare och mindre blir enheten. När nätverkskretsar ska byggas in i kislet behövs vanligtvis två stycken antenner – en som skickar data och en som tar emot data, vilket både tar extra plats och konsumerar extra energi jämfört med att endast använda en antenn.
Bättre prestanda på mindre utrymme
Nu har forskare från Columbia University tagit fram en ny cirkulatorkrets, som för första gången låter enheter både skicka och ta emot data via samma antenn med en mottagare i kisel. En sådan lösning kallas för en full duplex-mottagare, och har tidigare bara kunnat tillverkas med hjälp av magnetiska material som inte går att bygga in direkt i kisel utan som har behövt tillverkas och monteras separat från de andra kretsarna, vilket både är dyrare och kräver mer utrymme.
Lösningen som forskarna presenterar är den första av sitt slag som är kiselbaserad, vilket kan minska både tillverkningskostnad och storlek markant. Rent praktiskt innebär det att det går att tillverka betydligt mindre trådlösa enheter med samma eller bättre prestanda som större alternativ, och både drar mindre ström och kostar mindre att tillverka. I och med att varje antenn både kan sända och ta emot samtidigt går det att nå dubbel kapacitet per antenn, eller samma kapacitet med närmare hälften av storleken.
Det är oklart när eller om tekniken kan komma att användas i faktiska produkter, men i och med att tekniken ska kunna konstrueras med nuvarande tillverkningstekniker tycks det främst vara en fråga om vem som kommer köpa eller licensiera patenten.
Aldrig fel med högre wi-fi-hastighet nu saknar vi bara en revolution som ger fördubblad räckvidd! ?