OCZ har äntligen dragit av skynket för sin första riktiga PCIe-baserade SSD, ett nytt prestandaflaggskepp med M.2-formfaktor, PCI-Express 3.0 och NVMe.

SSD-marknaden har tagit en intressant vändning under det senaste året. Tidigare så var topp- och mellanklassmodeller ungefär lika bra i praktiken. Toppmodellerna var begränsade av Sata-gränssnittet och mellanklasen började bli för bra för det skulle bli någon större skillnad. Men förra året så skedde en förändring som har gjort att vi nu kan se en rejäl skillnad mellan en snabb och en långsam SSD. Tillverkningen av TLC-Nand på riktigt stor skala i kombination med nya kontrollerkretsar som anpassats just för TLC, gör att vi idag har en hel drös med riktigt billiga TLC-SSD:er. I toppskiktet så har vi istället struntat i Sata och kör med PCI-Express istället. Det har gjort att vi helt plötsligt fick en fördubbling av prestandan, mer eller mindre över natten.

Toshiba/OCZ är det företag som satte igång TLC-trenden på allvar med sina Trion 100/150-serier. Med dessa så visade man att man kan göra en TLC-enhet som har märkbart lägre pris än MLC-enheter. Även om prestandan inte är något att hänga i julgranen så är dessa enheter ett bra alternativ för de som inte har några krav på prestanda, eller bara är ue efter så mycket kapacitet som möjligt. Men för den som vill ha den absolut bästa prestandan så har OCZ endast haft sin Vector 180-serie. Den bygger fortfranade på OCZ:s gamla Barefoot 3-kontroller och även om Vector 180 inte är en dålig SSD, så har det blivit dags för OCZ att ta klivet över till PCI-Express, M.2 och NVMe.

RD400_front

Idag kommer vi att göra en rejäl genomgång av OCZ/Toshibas nya toppmodell Revodrive 400. Här sparar man inte på krutet, utan det härär en toppmodell där med har satt prestanda i första rummet. Men innan vi tittar närmare på den nya enheten så ska vi titta lite på historien om OCZ och deras första Revodrive-enheter.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Glaring_Mistake
8 Årtal sedan

Då är det det här med QSBC igen.
För Toshiba XG3 som det här i stort sett är använder sig av QSBC i alla fall.
Är det den motsatta situationen med Trion 100 och Q300 här?
Alltså att SSDen från OCZ har inte QSBC medan den från Toshiba har det.