På Computex visar Raijintek upp ett slutet vattenkylarsystem – helt utan pump. Vi slår oss ner med företaget för att få en bättre bild av hur det fungerar.
Slutna vattenkylningssystem är idag mer eller mindre vardagsmat för entusiastdatorer, men det är ett återkommande fenomen att de integrerade pumparna tenderar att väsnas minst lika mycket som fläktarna. Raijinteks lösning är ett vattenkylningssystem som helt saknar pump, för att hålla nere ljudnivån.
Vi fick en intervju med en av Raijinteks representanter, för att kika närmare på tekniken och se en demonstration.
Vätskekylning med gener från värmerör
Systemet fungerar genom att inte använda vatten, utan en vätska med en låg kokpunkt omkring 40 grader. Värmen från processorn får vätskan att förånga, och börja flöda genom ett tjockt rör upp till radiatorn. Där lämnas värmen av, antingen passivt för lågeffektsprocessorer eller aktivt med fläktar för kraftfullare kretsar, och vätskan kondenserar och passerar tillbaka ner till vätskeblocket vid processorn.
Tekniken påminner starkt om vad som används i flera värmerörstekniker, där vätska får förånga och evaporera för att skapa ett värmeflöde.
Kylaren kan komma att lanseras mot slutet av sommaren, med ett riktpris “under 100 euro” – så troligtvis under tusenlappen.
Två fel, eller tre? 1. Detta är, enligt texten, *inte* vattenkylning. Det är ju en annan vätska som står för värmetransporten. Rubriken är alltså felaktig. 2. Det är inte frågan om att tekniken “påminner starkt om” värmerör, utan är identisk med densamma. Skillnaderna är att i vanliga värmerör är det de facto vatten under lågt tryck som står för värmetransporten. 3. Tekniken är alltså inte ny. För några år sedan var det dessutom ett företag som försökte lansera en kylare där pumpen saknade rörliga delar. I stället var det en flytande metall som skulle fås i rörelse med hjälp av… Läs hela »