I två år har Samsung varit ensamma med 3D-Nand. Nu är det slut med det och Micron (Crucial) rullar ut sin första SSD, Crucial MX300, med sitt eget 3D-nand.

För några månader sedan så testade vi den senaste SSD-enheterna från Crucial i form av BX200. Det var en av de långsammaste enheterna som vi testat, men trots det så har Crucial alltid haft ett bra rykte om att ge duglig prestanda till ett dugligt pris och enheter som sällan krånglar. Idag testar vi ytterligare en enhet från Crucial, i form av MX300 – Crucials toppmodell. MX300 har en hel del nyheter som gör denna enhet lite extra intressant. Men för att kunna prata om nyheterna så måste vi först prata lite om Nand-flash i största allmänhet.

Svårare att krympa flashtekniken

Nand-flash har många fördelar jämfört med andra lagringslösningar. Det är förhållandevis snabbt, billigt och effektivt. Dessutom saknas det helt rörliga delar och den fysiska storleken gör att vi kan bygga in det även i våra allra minsta prylar. Det gör Nand-flash till ett bra lagringsmedium för laptops, telefoner och surfplattor, men också för stationära datorer och servrar. Den stora nackdelen med nand-flash är att minneskretsarna kan bara skrivas X antal gånger. Och för att minneskretsarna ska ha mer kapacitet och kosta mindre måste varje minnescell göras mindre.

Till skillnad från GPU:er och CPU:er är det inte bara fördelar med mindre tillverkningsteknik. Ju mindre tillverkningsteknik som används, desto sämre livslängd får Nand-flash och i många fall också sämre prestanda. Samtidigt måste vi minska kretsarna för att kunna tillverka mer lagring till ett lägre pris. Men nu börjar vi närma oss slutet av vad som är fysiskt möjligt.Applied-3D-Flash

I skrivande stund har Samsung minneskretsar på 16 nanometer (nm), Micron 16 nm, SK Hynix 16 nm och Toshiba 15 nm. Dagens moderna kontrollerkretsar använder också avancerad felkorrigering (ECC) för att kunna använda minneskretsar med sådan liten tillverkningsteknik. Trots det tror man att det kan gå att minska tillverkningen ytterligare en, eller kanske två gånger till. Efter det går det inte längre, och vad ska vi göra då?

Vi behöver fortfarande billigare Nand-flash för att kunna få enheter med högre kapacitet och lägre priser. Det finns en hel del intressanta tekniker för att ersätta Nand-flash men ingen av dessa är i närheten av massproduktion och det kommer dröja många år innan de når marknaden. Intel/Microns 3D-Xpoint är kanske den teknik som kommit längst, men det kommer nog dröja ett bra tag innan vi hittar dessa i konsumentprodukter till samma pris som dagens Nand-flash. Frågan blir då, vad gör vi? Svaret är 3D-Nand

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
broken
broken
8 Årtal sedan

Ja den låter bra på pappret, men håller med recensenten om att ssd:n borde vara i budget segmentet.

Sen synd att ni inte har syntetiskt test, så man kan mer jämföra olika modeller mot min egen ssd.

Stormense
8 Årtal sedan

Har SSD som lagringsdiskar för spel och Virtuella datorer så där är inte hastigheten prio ett. Att de är tysta är det viktigaste då jag störs av mekaniska diskars ljud. I dagsläget gör det denna SSD ganska ointressant för mig och OCZ Trion 150 480 GB mycket intressantare att utöka min “striped volume” av mina gamla SSD: er-

Glaring_Mistake
8 Årtal sedan

Ni säger att 850 EVO troligen använder sig av BCH ECC.
Jag frågade tidigare om 750 EVO använde sig av LDPC ECC eftersom jag läst att den inte bara använde sig av det utan också ärvt det från 850 EVO.
Vad får er att tro att 750 EVO använder sig av LDPC och 850 EVO av BCH?

Ni säger att bara BX200 presterar sämre i sekventiell läsprestanda än MX300 men det ser ut att vara MX200 och inte BX200.

Och jag undrar om ni vet säkert att ADATA gått över till Micron 16nm TLC NAND i SP550?