Kinesiska Sunway Tiahulight cementerar en förstaplats på listan över världens snabbaste superdatorer – och gör det helt utan importerade processorer.
Kina har mer än en gång klättrat upp i toppen av TOP500, den internationella listan med världens snabbaste superdatorer. Senast var med Tianhe-2, som varit den hittills regerande mästaren med en Linpack-beräkningskraft på cirka 33 petaflops. Det är en förstaplats som stått stabil i tre år.
Tre gånger snabbare än förra rekordinnehavaren
Nu står Sunway Tiahulight klar på National Supercomputing Center i Wuxi, Kina, och piskar Tianhe-2 med omkring tredubbel beräkningskraft. Den nya superdatorn levererar 93 petaflops i Linpack – och kan sträcka sig till 125 petaflops med bättre optimerade beräkningar. För ändamålet används totalt mer än 10 miljoner processorkärnor, utspritt över 40 960 beräkningsnoder.
Vad som är intressant är dock att det varken är Intel, AMD eller IBM som står för kislet – Tiahulight är en av Kinas första superdatorer som använder helt inhemsk teknik snarare än att köpa in processorer från väst. Hjärtat i systemet är den egenutvecklade processorn Sunway SW26010, med 260 kärnor och en klockfrekvens på 1,45 gigahertz. Varje beräkningsnod, som innehåller en SW26010, har 32 gigabyte DDR3-minne för totalt 1,3 petabyte minne i hela superdatorn.
Institutet bakom Tiahulight, NRCPC, har dock inte delgivit vilken tillverkningsteknik som används eller vad det är för arkitektur som ligger till grund för processorerna. Sunway Tiahulight markerar dock ett viktigt steg för Kina på teknikmarknaden: att de kan konkurrera bland kraftfulla och energieffektiva datorer helt utan att förlita sig på design från västländer.