Samsungs populära 850 Evo-serie, är inte bara en av de snabbaste på marknaden. Det är också den konsument-SSD med högst kapacitet. Nu har man dubblat kapaciteten till 4TB.

Det var inte så länge sedan Samsung visade upp sin första 2TB SSD för konsumentmarknaden. I dagsläget så är det bara Samsung som har en konsument-SSD på 2TB som inte använder någon form av inbyggd-RAID lösning. Nu har Samsung ytterligare förstärkt sin position genom att vara först med att släppa en SATA-SSD på hela 4 terabyte för vanliga konsumenter. Det handlar om en uppdaterad version av företagets 850 Evo serie som använder företagets 3D-Nand (V-Nand). 850evoDet största problemet med att öka kapaciteten hos en SSD är att man måste ha en stor DRAM-cache som håller reda på var all data finns lagrad. I de allra flesta fall så behöver man ungefär 1MB DRAM för vare GB med NAND så när Samsung släppte 850 Evo 2TB så var man tvungen att uppdatera sin MGX-kontroller för att kunna hantera 2GB i DRAM (och döpte den till MHX). Det verkar dock som att man även förberedde för 4TB-enheter eftersom den nya modellen använder samma kontroller, men denna gång med hela 4 gigabyte DRAM. Kapaciteten i sig görs möjlig av Samsungs nya genration V-nand som såg ljuset för första gången i Samsungs externa SSD-enhet T3. Läs gärna vår recension av Samsung T3 här. Det handlar om 48 lager 256Gbit TLC-Nand, en konfiguration vi tidigare inte sett i produkter.

Prestandamässigt så ligger den nya 4TB-modellen på samma nivå som sina föregångare. Sekventiellt så är läs- och skrivhastigheterna på 540 resp 520 megabyte per sekund. Slumpmässigt prestanda ligger på 90 000 och 98 000 IOPS för skrivning resp läsning. garantitiden är fortfarande 5 år och TBW värdet ligger på 300. De nya enheterna finns ute på marknaden här och nu och går idag att köpa i Sverige för ungefär strax under 14 000 kronor.

Vi testar Samsung 850 Evo – En påkostad budgetkung

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Hans Hjalmarsson
Hans Hjalmarsson
8 Årtal sedan

Asbilligt jämfört med Intels skit. Lägger hellre pengar på en snabb SSD som är snabb på riktigt än en “snabb” processor från Intel.