När en ny SSD släpps så är det oftast de lite större modellerna som testas. Vi vet däremot att modellerna med mindre kapacitet oftast är mest intressanta. Häng med när vi testar tre mindre modeller av SSD-enheterna, Samsung 840 Pro, Corsair Neutron och Corsair Neutron GTX.

När ett förtag släpper en ny SSD-enhet så vill man givetvis visa upp den för allt och alla. Det är därför vi finns. Vi testar nya enheter och visar upp dem för våra läsare och potentiella konsumenter. Naturligtvis så vill ju företaget visa upp sin nya enhet från sin absolut bästa sida, Därför är det ofta inte särskilt svårt att få möjligheten att testa företagets toppmodeller. När vi däremot vill testa de enheter som inte riktigt är lika bra, då blir det betydligt svårare och ibland nästan omöjligt. Det händer att vi får tjata i flera veckor och månader för att få tag i de enheter som vi vill testa. Ett typexempel på detta är SSD-enheter med 120 eller 128 gigabytes lagringskapacitet. Dessa är väldigt populära bland många konsumenter men inte de enheter som företagen vill att vi ska visa upp. Anledningen till detta är att alla 128GB-modeller är långsammare än sina 256GB storebröder. Så innan vi går vidare så tänkte vi förklara varför.

Om man tar fram specifikationerna på en SSD och jämför en modell med 128 gigabyte lagringsyta med en som er bjuder 256 gigabyte så ser man att 256GB-modellen alltid är snabbare. Står det inte i specifikationen så brukar testerna visa att det är så tillslut. Anledningen till detta är utvecklingen av NAND-flash och det faktum att SSD använder parallella minneschips för att uppnå sin höga prestanda. Det kan givetvis skilja mellan olika modeller och det beror främst på vilken typ a minneschip och vilken kontroller som används.

Den höga prestanda som man får ur en SSD beror på att kontrollern kan läsa och skriva data från flera minneschip samtidigt (likt RAID). Det säger sig självt, att ju fler minneschip det finns, desto snabbare går det. De flesta moderna SSD-kontroller använder sig av en så kallad 8-kanals design. Det betyder att den kan prata med 8 stycken NAND-enheter samtidigt men det betyder inte att den måste göra det. Minneschip kan också innehålla flera NAND-enheter så oftast finns det betydligt fler NAND-enheter än de 8 kanaler som kontrollern har. Då används så kallad Interleaving. Det är egentligen att flera NAND-enheter kan prata med kontrollern på samma kanal. Så när det ena minneschippet håller på att plocka fram data, så kan det andra skicka data. På det sättet så är kontrollerns kanaler alltid fyllda med data. Enheter som utrustas med Toggle-NAND brukar ofta klaras sig bättre med färre NAND-enheter än andra. Anledningen är att Toggle-NAND generellt är snabbare och karar av att hålla kontrollerns alla kanaler upptagna på ett effektivare sätt.

Samsung går från 8 till 4 minneskretsar med sin 128GB-modell av Samsung 840 Pro.

Vi nämnde också att det är skillnad på olika SSD-kontroller. Sandforce är kända för att basera mycket av sin prestanda på just detta sätt. Optimalt är fyra stycken NAND-enheter per kanal, och får inte SF2281-kontrollern tillgång till det, så kommer prestanda att bli lidande. I dagens 25nm minneskretsar från IMFT så är varje NAND-enhet 8 gigabyte stor. För att få 128 gigabyte så krävs därför 16 NAND-enheter vilket då blir två stycken per kanal. En enhet med 256 gigabyte däremot, använder sig av 32 stycken NAND-enheter och kan därför fylla upp kontrollerns kanaler på ett optimalt sätt. Detta gäller givetvis alla kontroller, men det är extra tydligt på just Sandforce SF2281.

Det blir lite svårare när vi får ny tillverkningsteknik och man börjar använda 16 gigabyte per NAND-enhet. Då kommer det att krävas 512 gigabyte för att få full hastighet. Vissa enheter har till och med använt äldre 32 nanometer NAND för att kunna få högre prestanda på enheter med lägre kapacitet.

Vi ska nu ta oss en titt på tre stycken enheter som vi tidigare testat här på Nordichardware. Det handlar om Corsairs båda Neutron-serier och Samsung 840 Pro. Vi vet sedan innan att dessa enheter presterar väldigt bra, men frågan är hur bra de presterar i med 120 respektive 128 gigabytes lagringskapacitet.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid