A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk

0
inled

A-DATA har tagit ett steg längre i sökandet efter ett USB-minne med effektiva säkerhetsfunktioner. Vad sägs om en integrerad fingeravtrycksläsare i ditt USB-minne? Vi ställde oss denna fråga i vår senaste recension.

Diskettstationen var länge ett nödvändigt ont för en datoranvändare och ska vi vara ärliga har floppydisketten fått ett antal extraår som är ganska diskutabla. Trots att användandet av diskettstationer i dagsläget är nästan obefintligt finns det vissa tillfällen där man kan behöva använda detta till synes uråldriga redskap, det går dock mer eller mindre alltid att lösa dessa situationer med andra medel vilket undertecknad gjort de senaste 2-3 åren. Så länge sedan var det en diskettstation fick ta upp utrymme i undertecknads dator och ack så skönt att slippa den.

Den inofficiella efterträdaren till diskettstationen är utan tvekan USB-minnet. De senaste åren har marknaden för USB-minne, som kallas allt från thumb drive till pocket memory, ökat explosionsartat och att jämföra ett USB-minne med en diskettstation är faktiskt ett hån mot det förstnämnda. En floppydiskett har en lagringskapacitet på 1.44MB medan ett USB-minne finnas i allt från 16MB upp till hela 8GB. Lagringskapaciteten ökar för var dag som går och i dagsläget är en lagringskapacitet på 512MB relativt vanlig. Överföringshastigheterna på USB-minne är i de flesta fall 20-40 gånger snabbare samtidigt som det enda datorn behöver är en USB-port för att läsa av informationen på minnet. Det finns fler fördelar med USB-minne men något som är extra aktuellt för oss, i denna recension, är möjligheterna att skydda data som lagras på ett USB-minne.

Vi pratar inte om en plastknapp som hindrar oss från att radera eller skriva data utan helt enkelt ett sätt att skydda all information från utomståendes nyfikna ögon. Vi har sett flera USB-minne som får avancerade lösenordsskydd och liknande men en av tillverkarna som tagit det hela med data-säkerhet ett steg längre är A-DATA som släppt ett USB-minne som använder sig av en fingeravtrycksavläsare för att kontrollera användarens identitet. Det är en av de första USB-minne som använder sig av Bioteknik för att skydda data och vi ska ta reda på hur väl det fungerar och hur A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk presterar i övrigt.


A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk
Lagringskapacitet: 256MB, 512MB, 1GB, 2GB
Lagringsteknik: Flash-minne
Gränssnitt: USB2.0
Läs/skriv-hastighet: Läs: 11MB/s, Skriv: 10MB/s
Säkerhetsfunktion: Fingeravtrycksläsare eller lösenord
Operativsystemstöd: Flesta Windows-operativssytem
Storlek: 66.4mm(L) * 24mm(W) * 9.3(H)
Vikt: 15g
Tillbehör: MiniCD med manual och mjukvara, Extra USB-kabel

A-DATA har lanserat deras Fingerprint Disk med fyra olika lagringskapaciteter och vi har mottagit deras 512MB modell för våra tester. Övriga specifikationer är relativt självförklarande, minnet använder sig av USB2.0 gränssnittet för maximal dataöverföringshastighet och de specificerade läs och skrivhastigheterna är utan tvekan över USB1.1 standardens kapacitet. Men man utnyttjar knappast hela USB2.0 gränssnittet med en maximal läshastighet på knappt 90Mbps, USB2.0 har en teoretisk maxhastighet på 480Mbps. Hur väl A-DATAs specifikationer står sig kommer vi dock kika närmare på i våra prestandatester.

Rent storleksmässigt verkar det inte som att fingeravtryckssensorn satt några käppar i hjulet, minnet är mycket smidigt till dess dimensioner och väger även relativt lite. Vi tänkte dock kika lita närmare på själva designen av minnet så häng kvar på nästa sida.


Själva designen på A-DATAs USB-minne är knappast något stordåd, ett enkelt och relativt kantigt plasthölje huserar minnets ovanligt avancerade funktioner. Färgschemat är vitt rakt igenom och det hade kanske varit lite mer inspirerande med något annat färgval, men de användare som köper ett USB-minne med fingeravstrycksläsare gör det nog inte för att det ska se snyggt ut i nyckelkedjan.

För att komma åt själva USB-kontakten och fingeravtrycksläsaren tar man av det yttre höljet som skyddar både kontakt och avläsare från damm och annan smuts.Av just denna anledning kan det vara smart att låta höljet sitta på oavsett var minnet förvaras, vi vet inte hur känslig fingeravtrycksläsaren är för yttre omständigheter.

 

Storleksmässigt är minnet jämförbart med andra tillverkares modeller, bland annat Corsairs Flash Voyager-serie som syns på bilden här ovan. Fingeravtrycksläsaren ser inte mycket ut för världen men det är trots allt en ganska imponerande funktion att kunna integrera på en såhär pass liten enhet. Vi är faktiskt ganska övertygade om att det i rätt sällskap kan ge lite extra status att slänga fram sitt biotekniskt skyddade USB-minne.

Det går inte att komma ifrån att designen på A-DATAs USB-minne är rätt tråkig i våra ögon och det är kanske lite för mycket plastkänsla för vår smak. Men samtidigt är det i detta fallet funktion före stil och därmed är det dags att kika närmare på vad som gör detta minne speciellt, dess fingeravtrycksläsare och mjukvaran som hör därtill.


Först och främst fungerar A-DATAs USB-minne endast med Microsofts Windows-operativsystem, exakt vilka versioner av Windows har vi dock inga uppgifter på men Windows 2000 och Windows XP fungerar minnet utmärkt i. Det krävs inte helt överraskande mjukvara för att styra USB-minnets säkerhetsfunktioner men dessa ligger faktiskt direkt på själva minnet så det enda man behöver göra är att trycka in minnet i en USB-port och vänta på att följande bild dyker upp.

Detta är den standardmeny man kommer få upp varje gång man kopplar in sitt minne i en dator, första gången man gör detta finns det av naturliga skäl inget fingeravtryck registrerat så man får använda den säkerhetskod som följer med, “adata” i vårt fall. Om man inte skriver in sitt lösenord eller använder fingeravtrycksläsaren är detta så långt man kommer, men kommer man förbi detta steg öppnas den integrerade mjukvarulistan.

Detta är dom program och funktioner som finns integrerade i själva USB-minnet och som således kan skyddas av dess säkerhetssystem. Det första man ska gå in på är User Settings och Fingerprint Registration då det är hög tid att registrera ett eller flera fingeravtryck.

 

Ett grönt finger betyder att det redan finns ett fingeravtryck registrerat för detta finger. Här har vi klickat på vänster pekfinger för att även registrera detta i avtrycksdatabasen. När vi sedan går vidare visar registreringsmjukvaran hur man drar sitt fingeravtryck över läsaren för att registrera avtrycket, när det står OK i en av de runda kulorna är avtrycket registrerat och du kan nästa gång du använder minnet använda ditt fingeravtryck för att låsa upp minnet istället för säkerhetskoden.

På tal om sökerhetskoden kan det vara bra att byta ut denna mot en egen kod som man även kan binda en ledtråd till för att man inte ska glömma koden. Om man skadar sitt finger kan det vara omöjligt för fingeravtrycksläsaren att läsa av avtrycket, varpå man måste trycka in sin kod för att komma åt sin information.

IE Auto Login är en funktion som låter användaren binda inloggningar på hemsidor, exempelvis ditt användarnamn och lösenord för din inloggning på NordicHardware. Man lägger in en länk till sidan där man sparat inloggningsuppgifterna och denna går då att trycka på för att automatiskt logga in när man går genom A-DATAs mjukvara.

ANdra funktioner i mjukvaran är My Favorites som är precis vad det låter, här kan man lagra sina favoriter/bokmärken för att alltid ha dem till hands även på andra datorer. FlashMail kan man konfigurera för att hämta och skicka mail från vilken dator som helst med Internetanslutning och där all mailkonversation lagras säkert på A-DATA minnet. Under User Settings kan man hantera sina registrerade fingeravtryck och andra funktioner medan Explore It helt enkelt är en genväg till enheten i utforskaren om man vill gå igenom sin lagrade data. Mer detaljerad information om mjukvaran som A-DATA använder och dess funktioner finns i manualen som ligger på den medföljande skivan.

Nu när vi gått igenom själva funktionaliteten med minnet är det dags att kika närmare på hur väl det fungerar i praktiken, går det att lura fingeravtrycksläsaren och hur väl presterar minnet vid dataöverföringar.


Fingeravtrycksläsaren på minnet är faktiskt inte bara någon plojjegenskap som ser tufft ut på pappret utan det är faktiskt en väl fungerande funktion som enligt våra, kanske inte helt vetenskapliga tester, inte gick att överlista. De fingrar man registrerar på minnet är de enda som fungerar och efter många använda "testfingrar" lyckades vi aldrig låsa upp minnet utan det registrerade fingret. Vi testade även diverse "filmtrick" för att ta oss förbi fingeravtrycksläsaren, men varken att föra över fingeravtrycket till en tejpbit eller till modellera lät oss att överlista systemet. Den som lägger manken till kan säkerligen ta sig förbi även detta system, men för det hobbyskydd A-DATA satsar på fungerar fingeravtrycksläsaren exemplariskt.


En bild bara rätt finger kan frambringa

Fingeravtrycksläsaren är ganska känslig och det kan ta några försök innan man får in rätt teknik för att få sitt avtryck avläst på rätt sätt men att föra hela fingertoppen lungt och metodiskt över läsaren är vårt tips. Vi funderade över att offra ett finger för vetenskapens skull och se ifall även ett sargat avtryck skulle gå att avläsa men tyvärr fanns det ingen villig försökskanin tillgänglig så det får vi överlåta till er läsare. Det som annars kan vara ett problem med fingeravtrycksläsaren är dem gånger man inte har frontmonterade USB-portar och inte har förlängningskabeln med sig. Att krypa under ett skrivbord för att få fingret på plats är inget man vill göra allt för ofta.

Det sista hårda och återigen mycket vetenskapliga test vi utförde var att se hur fingeravtrycksläsaren reagerade på smuts och fett. Det optimala hade varit att använda USB-minnet under längre tid med fettiga och smutsiga fingrar. Snabbt insåg vi dock att detta skulle bli en allt för tidskrävande process så vi tog hjälp av lite margarin och ren smuts. Första testet smorde vi in fingeravtrycksläsaren ordentligt med margarin och testade sedan att läsa av vårt avtryck. Det fungerade direkt på första försöket utan några som helst konstigheter, före och efter bilder syns här nedan.

 

Margarin applicerat
Efter avläsning

Det andra testet var smörresterna plus lite smuts i form av damm, sand och liknande. Vi spred ut detta över fingeravtrycksläsaren och gjorde om testet, återigen gick det felfritt på första försöket.

 

Smuts applicerat
Efter avläsning

Vi försökte även gnugga på lite blommjord på fingeravtrycksläsaren men inte heller detta kunde störa. Enligt våra erfarenheter är sensorn så pass glatt att material sällan fäster sig ordentlig och således inte stör avläsningen. Länge användning och slitning på sensorn kan mycket väl ge problem med avläsningen, men det går verkligen inte att klaga på fingeravtrycksläsarens känslighet. Om prestandan är lika exemplarisk åter står dock att se.


Hårdvara
Processor AMD Athlon 64 X2 4600+
Moderkort DFI LANPARTY UT nF4 SLI-DR
Minne: 2GB Corsair TWINX2048-3500LLPRO
Grafikkort: AOpen Aeouls GeForce 7800 GTX
Hårddisk: Western Digital Raport 76GB SATA
Minneskortläsare: Sunbeam 20in1 Superior Panel
USB/Flashminne: A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk 512MB
Corsair Flash Voyager 512MB

SanDisk Ultra II SD 512MB
Mjukvara
Operativsystem: Windows XP SP2 32-bit
Benchmarks: SiSoftware Sandra 2005 SR3

Inför våra prestandatester kände vi att det var viktigt att få med några goda referenser och valet föll på två flashminnesenheter vi redan hade tillgängliga. Ett 512MB USB-minne från Corsair av Flash Voyager modell som anses vara ett av de snabbare USB-minnena på marknaden, men även ett Secure Digital-minneskort från SanDisk på 512MB. Dessa kort används ofta i digitalkameror och liknande vilket kan ge en intressant jämförelse. De två USB-minnena testat från de två fronmonterade USB2.0 portarna på vårt testsystem medan SanDisk-kortet testat genom testsystemets kortläsare, en Sunbeam 20in1 Superior Panel.

Vi har både använt oss av det syntetiska testprogrammet SiSoftware Sandra 2005 och helt vanliga filöverföringar för att se vilka läs- och skrivhastigheter man kan uppnå med dessa minnen.


Först ut bland våra prestandatester är SiSoftware Sandra 2007 som är ett syntetiskt test där man kan mäta allt från processor till just flashminnesprestanda. Vi har kört Sandra 2007 för vardera flashminne och antecknat dem läs- och skrivhastigheter som registrerades under testets gång. Testet använder sig av 5 olika filstorlekar och i regel ger desto större filer desto högre överföringshastighet, tills en viss gräns självklart.

 

SiSoftware Sandra 2007 – Läshastighet (KB/s)
  512B 32kB 256kB 2MB 64MB
A-DATA my Flash: 187 5698 8269 8704 8738
Corsair Voyager: 253 9123 16538 17681 17476
SanDisk Ultra II : 241 6298 8934 9318 9830

 

SiSoftware Sandra 2007 – Skrivhastighet (KB/s)
  512B 32kB 256kB 2MB 64MB
A-DATA my Flash: 2.6 159 998 1536 3277
Corsair Voyager: 11 2474 10014 11332 14199
SanDisk Ultra II : 14 895 4582 5666 7646

Både i läs- och skrivtesterna är Corsairs Flash Voyager den klara vinnaren och man förlorar endast ett test till SanDisk Ultra II-kortet som tar hem skrivtestet i 512Byte. A-DATA my Flash hänger inte riktigt med i svängarna och skillnaden mot Corsair-minnet är mycket stor, speciellt i skrivhastighet där A-DATA-minnet knappast imponerar. Corsair Voyager ger där över 4 gånger så hög prestanda vid 64MB testet. Tittar man på de mindre filstorlekarna är det nästan skrämmande skillnad och det kan vi lova även märktes i hur lång tid testet tog att utföra. Sett till dessa första tester har A-DATA acceptabel läsprestanda men skrivprestandan lämnar helt klart mycket att önska. Det är nu dags att gå vidare med våra egna filöverföringstester för att se om detta är resultat vi kan styrka vid vanlig användning.


I våra filöverföringstester har vi använt oss av två uppsättning filer, en stor fil på 474MB vilket nästan helt fyller dessa 512MB flashminne. Men även en mapp med drygt 700 filer där vi blandat allt från musikvideos på runt 40-50MB med MP3-låtar och ett par hundra filer i mindre storlekar från 2MB ner till 1kB. Denna testmapp är på sammanlagt 482MB och borde ge bättre prov på hur flashminnena klarar överföringar med många filer.






Under testerna med den stora filen ser vi tydliga liknelser med de syntetiska testerna i Sandra 2007. Voyager lekar med konkurrenterna medan A-DATA nästan håller jämna steg med SanDisk-kortet, detta i läshastighet vill säga. När vi kikar på skrivhastighet, vi kopierar filen från minnet till hårddisken, då är det helt andra bullar. Alla tre enheter visar sämre prestanda vid skrivning men medan Corsair och SanDisk tappar marginellt i prestanda halveras hastigheten för A-DATA-minnet. Återigen precis i linje med vad Sandra 2007 testerna visade. För dem som inte orkar räkna kan vi meddela att det tar drygt 27 sek för att flytta filen till Corsair Voyager medan det tar 54 sek för att flytta samma fil till A-DATA my Flash. Stor procentuell skillnad utan tvekan, men inte speciellt lång tid att vänta då det trots allt bara handlar om knappt 500MB data som ska flyttas.

 



 



Filöverföringstesterna med flera små filer ger liknande resultat om vi ser till prestandaskillnaderna mellan de tre minnena. Det som kanske är mest intressant är att läshastigheten faktiskt är högre på alla tre enheter i detta fallet jämfört med den stora filen. Skrivhastigheterna visar dock att det är betydligt svårare för minnena att hantera flera mindre filer vid just skrivning, alla tre minnena visar betydligt sämre prestanda än vid skrivning av den stora filen. Det tog till exempel hela 288 sekunder att skriva filerna till A-DATA minnet vilket kan jämföras med 80.5 sekunder för Corsair Flash Voyager.

Efter lite prestandatester är det nu dags att försöka sammanfatta våra intryck av A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk.


A-DATA har onekligen tagit säkerhetstänkandet ett steg längre under utvecklingen av sin
A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk och minnets huvudfunktion, fingeravtrycksläsaren, fungerar faktiskt riktigt väl. Under våra tester försökte vi på alla sätt och vis överlista och förhindra fingeravtryckssensorn att misslyckas med sitt jobb, alla gånger helt utan inverkan. Det är både lätt att registrera sina fingeravtryck och sedan läsa av dem för att komma åt sin information.

För dem som ofta har känslig information på sitt USB-minne är denna extra säkerhet onekligen välkommen och man behöver inte heller hålla reda på ett knepigt lösenord för att komma åt sin data som andra säkerhetssystem ofta förlitar sig på. Skulle dock fingeravtrycksläsaren eller fingret bli skadat så att man på något sätt inte kan använda denna funktion har man ett säkerhetslösenord som går att använda. Ett effektivt sätt är att skapa ett svårknäckt lösenord och förvara det på en säker plats ifall olyckan skulle vara framme.

A-DATAs fingeravtrycksläsare kan alltså vara ett mycket bekvämt säkerhetssystem för dem med känslig företagsinformation eller likväl personlig information. För dem som bara är på jakt efter ett smidigt och enkelt sätt att ta med sig sina filer finns det dock bättre alternativ. Det blir ett extra moment när man behöver läsa av fingeravtrycket för att komma åt sin information och samtidigt är inte prestandan den bästa på A-DATAs minne. I våra tester såg sig A-DATA besegrade med god marginal och jämfört med det erkänt snabba Corsair Flash Voyager-minnet var det ingen vacker syn. Man ska dock vara inställd på att det faktiskt inte handlar om några större mängder data och sett till mängden data som ska flyttas klarar sig A-DATA ganska bra med dess något bristande överföringshastighet.

För dem som är på jakt efter ett USB-minne med ett mer exotiskt säkerhetssystem än de vanliga lösenordsbaserade kan vi utan tvekan rekommendera A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk. Dess fingeravtryckssensor fungerade utmärkt i våra tester och så länge man inte satsar på att föra över stora mängder filer ofta bör man inte bli lidande av minnets något undermåliga överföringshastigheter. Tyvärr har vi inte lyckats hitta A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk i Sverige och har således inga säkra prisuppgifter, men A-DATA verkar inte ta någon större prispremium för dess säkerhetsfunktioner vilket faktiskt gör den till ett mycket intressant val. Även om man inte behöver en fingeravtrycksläsare ger dess blotta närvaro höjda ögonbryn hos de flesta bekanta.

 




A-DATA “my Flash” Fingerprint Disk

Positivt
+ Väl fungerande fingeravtrycksläsare
+ Integrerad mjukvara med flera funktioner
+ Verkar ligga rätt i pris sett till dess funktioner

Negativt
– Något plastig känsla
– Dålig överföringshastighet
– Dålig tillgänglighet i Sverige

 

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments