Det var inte länge sedan vi gjorde vår recension på Intels nuvarande flaggskepp i processormarknaden. Då var det Intels Pentium 4 2.0Ghz processor som stod i rampljuset. Men hur bra en processor än är så behövs en stabil och fungerande plattform för processorn att arbeta under. Vi pratar självklart om moderkorten som verkligen är en viktig länk i ditt systems prestanda.

Vi ska i denna recension ta en närmare titt på moderkortet vi använde i vår recension på Pentium 4 processorn nämligen ABIT TH7II-RAID. Vissa av er har läst vår rapport från ABIT Innovation 2001 i Stockholm där vi på NordicHardware tillsammans med andra sajter och företag fick en inblick i både ABITs nuvarande och kommande produktsortiment. En av de intressantaste produkterna vi såg där var ingen mindre än ABIT TH7II-RAID och vi rapporterade redan då om diverse nyheter och finesser på detta moderkort, AGP/PCI Fix, ABIT Engineered för att nämna några.

I denna recension kommer vi titta närmare på just dessa egenskaper vi kommer självklart syna hela moderkortet i sömmarna med mycket bilder och tester men först har vi lite bakgrundsfakta om ABIT och deras TH7II-RAID moderkort.

ABIT först med socket 478 moderkort

ABIT var en av de senaste med att släppa sitt socket 423-baserade Intel Pentium 4 moderkort men när de väl gjorde det så var det inte många som blev besvikna. Moderkortet i fråga gick under namnet TH7-RAID och mer info om detta kort finns i vår recension. Som sagt var så kom detta kortet ut rätt sent i handeln faktiskt inte långt innan Intel introducerade det nya socket 478-interfacet. Alla moderkort baserade på socket 423 var konstuerade med en 6-lagers teknik som var nödvändig vid produktionen av de komplicerade i850-moderkorten.

Men inför lanseringen av Intels socket 478 format så hade en ny tillverkningsteknik börjat introduceras som gjorde det möjligt att producera i850-moderkort med bara fyra lager vilket sänker tillverkningskostnaderna ganska rejält. Tyvärr så var denna tekniken inte klar för produktion och det skulle dröja ett antal veckor innan den var färdig.

Många företag avvaktade med deras socket 478-moderkort för att invänta den billigare 4-lagers tekniken eller producerade mindre volymer med 6-lagers tekniken. ABIT däremot som var väldigt nöjda med sitt TH7-RAID valde att börja producera deras Socket 478-moderkort i stora volymer även fast de bara kunde använda 6-lagers tekniken. Det nya moderkortet fick som sagt var namnet TH7II-RAID och släpptes inte mycket senare än 1-2 månader efter att 423-modellen TH7-RAID lanserats.
Detta gjorde att ABIT var väldigt tidigt ute med deras socket 478-lösning och användes faktiskt av många testsajter som referenskort i recensioner på de nysläppta socket 478-processorena.

Eftersom tiden mellan TH7 och TH7II lanseringen var väldigt kort så var många lite avvaktande inför TH7II-modellen och trodde att det bara var en ren konvertering av TH7 till ett socket 478-format. Vi ska försöka ta reda på om detta stämmer och om ABIT har lyckats lika bra med TH7II-RAID som de gjorde med deras TH7-RAID.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments