Acer ska snart påbörja produktionen av EB490QK, en ny 4K-skärm på 48 tum i 16:9-format med IPS-panel och stöd för High Dynamic Range.

Datorskärmar som suddar ut linjerna mellan traditionella skärmar och TV-apparater blir allt mer vanliga på marknaden. Det är inte bara ultrabreda skärmar som börjar få upp momentum utan även skärmar med ett mer vardagligt bildförhållande som blir alltmer populära och nu har Acer visat upp just en sådan kommande skärm.

Acer kommer i november månad börja sälja en ny 4K-skärm som går under namnet EB490QK. Skärmen har bland annat en bildyta på 48,5 tum, In-Plane Switching (IPS) panel och stöd för High Dynamic Range (HDR). Noterbart är att det här handlar om ett traditionellt 16:9 format och inte ett ultrabrett format som ger skärmen en minst sagt massiv bildyta.

Specifikationerna för EB490QK lyder som följande:

  • 48,5 tum skärmyta.
  • IPS-panel.
  • 3 840 x 2 160 pixlar upplösning.
  • 60 Hertz (Hz) uppdateringsfrekvens.
  • 4 millisekunder (ms) responstid.
  • Maximal ljusstyrka på 300 nits.
  • High Dynamic Range (HDR).
  • 10-bit färgdjup
  • Täcker 72% av NTSC färgspektrumet.
  • Betraktningsvinklar på 178° / 178°.

Anslutningsmässigt så kommer EB490QK utrustad med två HDMI 1,4, en HDMI 2.0, en VGA samt en ensam Displayport.

Skärmen kommer även med ett så kallat “Bluelightshield”-läge som ska minska mängden blått ljus som skärmen ger ifrån sig. Även två stycken högtalare på 10 Watt (W) styck finns monterade inuti skärmen.

För den som känner att man inte vill använda sig utav de medföljande skärmfötterna så finns det även ett VESA-fäste och då är det formatet 200 x 400 som gäller.

Skärmen kommer att börja produceras under september månad och leveranser kommer att börja ske i november. Riktpriset hamnar på 7 990 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
6 Årtal sedan

Varför inte även Freesync? Borde väl finnas i ALLA icke-Gsync-skärmar eftersom funktionen är “gratis”. Någon som har ett svar – en teori? /jb

Morkul
6 Årtal sedan

Ingen normal begåvad människa skulle vilja ha en sådan på ett kontorsbord. Kommer få diverse problem med framför allt nacke man även ögon. Som TV då man hamnar längre ifrån, ja det är en helt annan fråga, @!jb Nä Freecynk är inte gratis. Ja det konstrar inga licenspengar till AMD eller någon annan men det är fortfarande extra elektronik som ska in och dessutom måste panelen uppfylla vissa krav som denna antagligen inte gör. Tror inte den kommer ned till 9Hz bland annat. Edit: Kravet om 9Hz är går att gå runt om man använder FreeSync 2 men då måste… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Absolut, någon skrivbordsskärm är inte den här, men det finns ju fler användningsområden.


Tack för svaret, har lite kunskapsglapp just om Freesyncteknologin, får jobba på att täppa till den luckan. /jb

Anton Karmehed
Admin
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Nä på vanliga skrivbordet lär den inte funka men vet en hel del som köper 50-55tums TV-apparater och har på “skrivbordet” men bara att man anpassar med rätt avstånd för att det inte ska bli för stort. Själv tyckte jag att 40″ 16:9 var för stort på vanligt skrivbord men detta är ju nästan galet ^^

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jobbet hyrde nyligen in två personer som pratade ergonomi, något som görs varje höst för att påminna alla om bra arbetsställningar eftersommaren. Då talades det som flera nu pågående forskningsprojekt med att sitta för nära en skärm, alltså relationen mellan avstånd och storlek. Ganska jobbiga skador man kan få om man sitter för nära och det har även visat sig att personer som sitter föra nära ofta får fokuserings problem, var någonting med musklerna som styr ögonen. Detta gäller förstås även multiskärms lösningar vilket vi har många av på jobbet och kommer antagligen avskaffas. Riktigt intressant att höra och några… Läs hela »

Tobbe
6 Årtal sedan

4K betyder framförallt ppi för mig… men denna har exakt samma som min 24 tummare, så intresset blir 0. 😛

happy wheels
6 Årtal sedan

Varför inte även Freesync? Borde väl finnas i ALLA icke-Gsync-skärmar eftersom funktionen är “gratis”. Någon som har ett svar happy wheels

Fireboy and Watergirl
6 Årtal sedan

Ingen normal begåvad människa skulle vilja ha en sådan på ett kontorsbord. Kommer få diverse problem med framför allt nacke man även ögon. Som TV då man hamnar längre ifrån, ja det är en helt annan fråga, Nä Freecynk är inte gratis. Ja det konstrar inga licenspengar
happy wheels game