Acer XG270HU – Vi testar en av marknadens första Freesync-skärmar

11

Acer XG270HU och Freesync

Acer_XG270HU_006

Acer XG270HU
Storlek 27 tum
Paneltyp TN
Upplösning 2560 x 1440
Uppdateringsfrekvens Max: 144 Hz
Freesync: 40 – 144 Hz
Responstid 1 ms (grått-till-grått)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
DVI-D (dubbel länk)
HDMI
Ljud Inbyggda högtalare
Line-in
Hörlursutgång
USB Nej

Justeringsmöjligheter Lutning
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x DVI-D
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Nej
Lägstapris på Prisjakt.se

Byggkvalitet och finesser

Acer XG270HU har ett yttre som verkligen sticker ut, med sin metalliskt röda finish och väldigt tunna design. Plastramen runt skärmpanelen är väldigt tunn, vilket gör att skärmen lämpar sig för flerskämslösningar, förutom det faktum att den saknar stöd för VESA-fäste.

Acer_XG270HU_003 Acer_XG270HU_004

 

Det ovanstående är tyvärr det enda positiva med XG270HU:s design. Byggkvalitén är inte imponerade på något vis alls. Plasten runt skärmen avger ett märkbart knarr när man hanterar skärmen och plasten på baksidan är bucklar inåt av att man bara rör vid den.

Skärmfoten är inte heller någonting jubla över – även om den är robust och ser stilren ut så bidrar den inte till någon vidare stabilitet och skärmen börjar skaka av att man bara skriver på tangentbordet. Den enda justeringen XB270HU kan erbjuda är lutning, något som inte fungerar särskilt bra då hela foten följer med om man inte placerar vikt på den.

OSD-menyn är kompetent med alla vanliga inställningar man kan förvänta sig. Knapparna för att kontrollera menyn är dock inte jättebra placerade då man lätt kommer åt strömknappen när man ska justera inställningar. Ingen indikation på vad varje knapp gör kan tydas från skärmen innan själva OSD-menyn är aktiverad.

Acer_XG270HU_005

Portutbudet på Acer XB270HU är bra med DVI, displayport och HDMI. Där finns även en ingång för ljud, om man vill använda skärmens inbyggda högtalare, och en utgång för hörlurar. Det ska poängteras att Freesync endast kommer fungera om skärmens drivs via displayport.

Bildkvalitet

Acer XG270HU använder sig av en TN-panel som kort sagt kan betraktas som medelmåttig. Färgvärdena den kan leverera är inte förödande efter kalibrering men värdena skärmen ger av i standardutförande är bedrövliga. Innan kalibrering uppmätte vi ett deltaE-medelvärde på 5,3 och ett maxvärde på 12,2. Efter kalibrering ser siffrorna mycket bättre ut med ett deltaE-medelvärde på 2,8 och ett maxvärde på 5,6. I vanlig ordning med TN-skärmar är ljusstyrkan uppskruvad till max vid leverans men färgtemperaturen är neutral.

Betraktningsvinklarna är sämre än medelmåttiga, även för en TN-panel med märkbar färgskiftning i höjdled när man bara reser lite från stolen.

Bra ljusstyrka och ingen ljusblödning

I vår mätning uppnår Acer XB270HU en maximal ljusstyrka på 350 candela per kvadratmeter, vilket är det värde Acer utlovar i sina specifikation. Vårt testexemplar av Acer XG270HU lider inte av någon märkbar ljusblödning, vilket är till skärmens fördel.

Användning – spel, film och skrivbordsanvändande

I skrivbordsanvändning sköter sig XG270HU som man förväntar sig. Att arbeta i 2560×1440 är som vanligt en väldigt trevlig upplevelse och produktivitetspotentialen är stor när det kommer till simultant arbete med till exempel flera dokument upp samtidigt.

Det blir ganska snabbt klart att Acer XG270HU inte är tänkt att användas till film. Betraktningsvinklarna gör att upplevelsen blir allt annat än njutbar och det är i princip omöjligt att hitta en vinkel som är tillfredsställande om man inte sitter rakt framför skärmen. I rent spelande är skärmen dock väldigt kompetent, vilket såklart har med stödet för Freesync att göra.

Just den höga upplösningen i kombination med Freesync bildar en ytterst trevlig upplevelse. Rörelser är väldigt flytande och levande, i nivå med vad G-sync levererar, men känslan är något mer subtil. Detta kan dock bero på de egenskaper som Acerskärmens TN-panel har. Tearing och stuttering är även som bortblåsta med Freesync aktiverat.

Att spela med Freesync

Att spela med Freesync är, precis som med G-Sync, en upplevelse som måste upplevas personligen för att man ska kunna uppskatta de fördelar som medföljer.  Där effekten har mest inverkan är på datorer i det lägre segmentet och mellanklassen då tekniken gör att flyt även kan kännas vid ett lägre antal bildrutor per sekund än till exempel 60. Under 40 hertz är dock hjälpen som Freesync kan leverera begränsad. Hur pass begränsat det är har vi inte haft möjlighet att testa än, men det är någonting vi kommer att ta upp i framtida artiklar.

Eftersom bildskärmens uppdateringsfrekvens anpassas till antalet bildrutor grafikkortet kan ge ut vid varje enskilt tillfälle slipper man problem som stuttering och tearing. Även på högt specificerade datorer gör sig tekniken väl, flytet man får vid 144 bildrutor per sekund är riktigt imponerande och avsaknaden av stuttering gör det till en fröjd att spela spel som kräver lite mer precision.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
11 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
gröngås
gröngås
9 Årtal sedan

“Elimineringen av tearing och stuttering är märkbar och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes.”

Jojo, men möter man sin skärms uppdateringsfrekvens kan man förvänta sig en trevlig upplevelse även utan Sync. Hela summeringen lider av att den som skrivit den beskriver allt i extremt generella termer. Är det lika bra? Funkar freesync i alla spel. Vad händer om man går över skärmens uppdateringsfrekvens? Allt det borde stå. Bättring tack.

xemacs
9 Årtal sedan

Språket i denna artikel är under all kritik. Jag förstår inte varför man väljer att negera på detta sätt, istället för att bara skriva usel. [quote]Byggkvalitén är inte imponerade på något vis alls.[/quote] Sen är flytet i artikeln genomgående väldigt dåligt, men ingenstans demonstreras det bättre än med följande utdrag där det hela tiden refereras till Freesync som om tekniken inte redan nämnts i raden innan. [quote]Freesync har i och med dess lansering påbörjat ett nytt kapitel i den variabla uppdateringsfrekvensens historia. Freesync ger ett rejält uppsving för datorer i det lägre och mellansegmentet. Flytet som Freesync medför måste upplevas… Läs hela »

Mewhe
Mewhe
9 Årtal sedan

[quote name=”xemacs”]Språket i denna artikel är under all kritik. Jag förstår inte varför man väljer att negera på detta sätt, istället för att bara skriva usel. [quote]Byggkvalitén är inte imponerade på något vis alls.[/quote] Sen är flytet i artikeln genomgående väldigt dåligt, men ingenstans demonstreras det bättre än med följande utdrag där det hela tiden refereras till Freesync som om tekniken inte redan nämnts i raden innan. [quote]Freesync har i och med dess lansering påbörjat ett nytt kapitel i den variabla uppdateringsfrekvensens historia. Freesync ger ett rejält uppsving för datorer i det lägre och mellansegmentet. Flytet som Freesync medför måste… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”gröngås”]”Elimineringen av tearing och stuttering är märkbar och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes.” Jojo, men möter man sin skärms uppdateringsfrekvens kan man förvänta sig en trevlig upplevelse även utan Sync. Hela summeringen lider av att den som skrivit den beskriver allt i extremt generella termer. Är det lika bra? Funkar freesync i alla spel. Vad händer om man går över skärmens uppdateringsfrekvens? Allt det borde stå. Bättring tack.[/quote] Vet inte riktigt om jag förstår vad du syftar på gröngås? Menar du att köra vsync i… Läs hela »

Ase
9 Årtal sedan

Ett bekymmer med dessa freesync & g-sync skärmar är att dom håller än så länge alldeles för dålig kvalite. När det kommer en 3 i 1 skärm (böjd,utan kanter mellan panelerna ie 1 panel)
För små 40″ eller mer,4k 144hz IPS(eller annat alt.bara det inte är TN) med bra kvalite på panel,då ska jag kolla på free-sync alt G-sync som det ser ut nu så skulle jag nog köpa mig en till 30″(16×10) istället

Sven Tobak
Sven Tobak
9 Årtal sedan

Blir nog lite fri sync när det kommer en välvd 34″ med det inbakat =)

Danne Plutionium
9 Årtal sedan

[quote name=”gröngås”]”Elimineringen av tearing och stuttering är märkbar och lyckas man driva sitt spel i sin skärms högsta uppdateringsfrekvens så står man en väldigt trevlig upplevelse till mötes.” Jojo, men möter man sin skärms uppdateringsfrekvens kan man förvänta sig en trevlig upplevelse även utan Sync. Hela summeringen lider av att den som skrivit den beskriver allt i extremt generella termer. Är det lika bra? Funkar freesync i alla spel. Vad händer om man går över skärmens uppdateringsfrekvens? Allt det borde stå. Bättring tack.[/quote]Hejsan gröngås, målet med artikeln är att utvärdera Freesync under de förutsättningar vi fått testa skärmen och i… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Ase”]Ett bekymmer med dessa freesync & g-sync skärmar är att dom håller än så länge alldeles för dålig kvalite. När det kommer en 3 i 1 skärm (böjd,utan kanter mellan panelerna ie 1 panel) För små 40″ eller mer,4k 144hz IPS(eller annat alt.bara det inte är TN) med bra kvalite på panel,då ska jag kolla på free-sync alt G-sync som det ser ut nu så skulle jag nog köpa mig en till 30″(16×10) istället[/quote]Kan hålla med dig till viss del Ase, särskilt för Freesync är det rätt tunt med modeller men både Asus och Acer har faktiskt tagit fram… Läs hela »

Ase
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Ase”]Ett bekymmer med dessa freesync & g-sync skärmar är att dom håller än så länge alldeles för dålig kvalite. När det kommer en 3 i 1 skärm (böjd,utan kanter mellan panelerna ie 1 panel) För små 40″ eller mer,4k 144hz IPS(eller annat alt.bara det inte är TN) med bra kvalite på panel,då ska jag kolla på free-sync alt G-sync som det ser ut nu så skulle jag nog köpa mig en till 30″(16×10) istället[/quote]Kan hålla med dig till viss del Ase, särskilt för Freesync är det rätt tunt med modeller men både Asus och Acer har faktiskt… Läs hela »

zapp
9 Årtal sedan

Acer (och ASUS) har ju redan en Ips-panel med Gsync (Acer XB270HU Predator). Budget i all ära, men varför kan de inte klämma ut den för Freesync också? Eller har AMD mutat för lite?

flopper
9 Årtal sedan

Köpte en acer idag.
grymt bra.
mina äldre hade gjort sitt.